25.2.2015. 23:10
0
Ljudi, ovo je Srebrenica!
Damir Peštalić u Srebrenicu je došao prije devet godina. Bilo je milion razloga za dolazak. U to vrijeme, ta odluka je bila rizična i teška, zahtijevala je mnogo odricanja, ali Damir je sa suprugom došao u Srebrenicu, i ne samo to, ovdje je zasnovao porodicu.
Damir je inače iz Gradačca, njegova supruga je iz Livna, a njihova djeca kažu da su iz Srebrenice.

Čast je biti dio ljudi koji se nakon genocida vraćaju u Srebrenicu i pokušavaju ovdje ponovo izgraditi život, ističe Damir.

Bilo je nezamisliovo da će života ovdje ikada biti. Srebrenica je fenomen, nigdje se u svijetu nakon genocida život ponovo nije formirao.

Od juna prošle, do juna ove godine, rođeno je 28 beba i upravo to je ono što ovim ljudima daje nadu.

Nedaleko do Damirovog radnog mjesta je aščinica "Kod Omera".

Spahić Omer drži aščinicu od 1958. godine. Njegova supruga i on radili su do početka rata, onda su imali sreću u nesreći da pobjegnu, a onda su se 1999. vratili u Srebrenicu. Dvije godine kasnije, Omer i Omerovca, kako ih znaju u Srebrenici, ponovo otvaraju aščinicu.

Omer u šali kaže da je mlad i zelen kao pupoljak, te da mu posao koji voli nikad ne može biti težak. U Srebrenici je najsretniji i ovdje mu ništa ne smeta, osim politike.

Kad su oktobarski izbori i budući načelnik u pitanju, Omer kaže da mu je najmanje bitno koje će nacionalnosti biti.

Boško Tojičić, zvani Banana, u Srebrenicu je prije 18 godina došao iz Breze. Radi kao fizički radnik.

Kao ni Damir Peštalić, ni Banana nije rođen u Srebrenici, ali ovdje je najsretniji.

Novinar: Adna Zukanović
Snimatelj: Alen Alilović
Montaža: Ermin Ljumić










0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.