28.1.2016. 17:52
0
Republika Srpska zaostaje za FBiH: Očekuje nas rast broja zaposlenih i punjenje penzionog fonda, ali ne i veće penzije
Porezna uprava FBiH u 2015. godini zabilježila je do sada najveći ostvareni rezultat u naplati javnih prihoda. Naplaćeno je 4,1 milijardi KM, što je za 306.804.155 KM (8,08 posto) više u odnosu na 2014. godinu.

Povećanje je ostvareno u decembru prošle godine kada je prikupljeno 407.458.840 KM javnih prihoda, odnosno, 17.120.754 KM ili 4,65 posto u odnosu na isti period 2014. godine.

"Mislim da Federacija ide nekim dobrim tokom jer je usvojila ekonomsku reformsku agendu, implementirala Zakon o radu koji je već počeo davati rezultate i vrlo je agresivna implementacija i drugih reformi. U odnosu na Republiku Srpsku ona bilježi skoro duple stope ekonomskog rasta, ima rast industrijske proizvodnje, ima rast izvoza i ima rast zaposlenosti. Prema tome, mislim da je Federacija na pravom putu samo je pitanje koliko će Vlada FBih izdržati pritiske sindikata i opozicije da ostane na ovom kursu i da nastavi sa implementacijom reformi koje se očigledno isplate", kazao je za Source.ba ekonomski analitičar Zlatko Hurtić. 

Prema podacima entitetskih zavoda za statistiku, u trećem tromjesečju prošle godine bruto domaći proizvod u RS-u je imao pozitivnu stopu realnog rasta od 1,4 posto, a u Federaciji od 3,3 posto u odnosu na isti period 2014. godine. Dalje, za devet mjeseci tekuće godine u FBiH je zabilježeno povećanje izvoza za skoro šest posto, dok je u isto vrijeme u RS-u smanjen izvoz za 20,8 posto. Broj zaposlenih u FBiH u 11 mjeseci prošle godine povećan je za 9.800, dok je u RS-u taj broj ostao skoro na istoj razini kao 2014. 

Pozitivan rezultat u naplati javnih prihoda ostvaren je upravo zahvaljujući porastu broja zaposlenih jer rast zaposlenosti direktno utiče na rast prihoda po osnovu poreza. 

"Ti prihodi su prihodi na raznim nivoima, dio ide i u prihod Federacije. Činjenica je da imamo vanbudžetske postfondove koji u ovoj godini najavljuju velike investicije jer su svi oni problemi vezani za kredite koje su trebali biti korišteni ranije sada slobodni, tako da zaista možemo očekivati, ukoliko se ne dese neke negativne okolnosti, da Federacija u ovoj godini zabilježi još veće stope ekonomskog rasta, a samim tim i veće javne prihode. Imamo situaciju da se reforme ipak implementiraju, imamo situaciju da je kod investitora došlo do neke vrste ohrabrenja, da idu investicije i da se zapošljava", smatra Hurtić. 


Ukupni dug Federacije BiH sredinom prošle godine iznosio je 5,8 milijardi KM, to znači da svaki stanovnik duguje 1.900 KM, ukoliko mjerimo "po glavi stanovnika". No, porast javnih prihoda bi trebao doprinijeti uravnoteženju budžeta i smanjenju zaduženosti.

"Porast prihoda bi trebao doprinijeti i kroz potrošnju. Porast potrošnje, kako privatne tako i javne, imat će pozitivan uticaj na ekonomski rast. Sam ekonomski rast u principu vodi rastu javnih prihoda i u velikom dijelu odraz je rasta investicija. Kroz rast investicija na različitim nivoima direktan efekat koji bi se mogao desiti jeste rast zaposlenosti i to jeste ono što je najveća korist za građane jer mnogima od njih nezaposlenost je glavni problem", ističe naš sagovornik. 

To je dobra vijest za vanbudžetske fondove i penzionere ukoliko zbog rasta zaposlenosti dođe do punjenja penzionog fonda. Nažalost, malo je vjerovatno da će penzije rasti, ali barem neće kasniti. Prema podacima Porezne uprave FBiH, doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje u 2015. godini naplaćeni su u iznosu od 1.570.050.367 KM, što je za 3,39% ili 51.510.094 KM više u odnosu na 2014. godinu.

(Adna Zukanović-Zilić)

0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.