8.3.2016. 8:44
12
"Osmi mart nema veze sa cvijećem, a pogotovo ne sa dernecima u restoranima"
Međunarodni dan žena prvi put je obilježen 1909. godine u SAD-u. Tada je predstavljao borbu za ravnopravnost. Međutim, osnovni značaj 8. marta godinama se sve više gubi.

Nekada je predstavljao dan borbe, dan izlaska iz patrijarhalnih okvira zbog kojih su žene vijekovima bile građani drugog reda. Danas se uglavnom svodi na poklanjanje cvijeća, poneku lijepu riječ ili gest. 

Sva prava koje žene danas imaju nisu jednostavno data. Za njih se moralo boriti, a ta borba je bila teška. No, zahvaljujući njoj postoji osmosatno radno vrijeme, ujednačene su plate muškaraca i žena, uveden je porodiljski odmor. Međutim, još uvijek smo daleko od potpune ravnopravnosti.

Ne dajte da vas bilo ko obeshrabri jer vi možete sve. Bespomoćne ste samo dok vam se ne osuši lak na noktima! Drage dame, sretan vam Međunarodni dan žena. 

Novinar: Adna Zukanović-Zilić
Snimatelj i montažer: Ramiz Uzunović

 
12
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.