9.3.2016. 14:34
0
Promijenite planove za vikend i nemojte spremati zimsku odjeću, pravo proljeće ćemo još malo sačekati
Iako se svi radujemo proljeću i zamjeni zimske odjeće i obuće tankim kožnim i jeans jaknicama, patikama i baletankama, ove stvari će, nažalost, još neko vrijeme ostati u ormaru.

Prema podacima Federalnog hidrometeorološkog zavoda, sve do kraja maja nas očekuje nestabilno vrijeme s promjenjivim temperaturama. 

U četvrtak se u BiH očekuje oblačno vrijeme s kišom u Hercegovini, istočnim, sjeveroistočnim i centralnim područjima Bosne. Jutarnja temperatura zraka većinom između 0 i 5, na jugu do 7, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 7 i 13, na jugu do 16 stepeni. Oblačno i kišovito vrijeme preovladavat će i u petak, dok se na planinama očekuje snijeg. Jutarnja temperatura zraka kretat će se između 1 i 6, na jugu od 5 do 8, a najviša dnevna temperatura zraka između 4 i 9, na jugu od 10 do 13 stepeni. 

Ukoliko ste vikend planirali provesti u prirodi, planove ćete morati promijeniti jer neće doći do bitnije promjene vremena. 

"Očekuje se oblačno sa slabom kišom u Bosni, te nešto izraženijim padavinama na području Hercegovine. Minimalne temperature zraka kretat će se od 0 do 5 u Bosni, a u Hercegovini do osam stepeni. Maksimalne dnevne temperature bit će između sedam stepeni u centralnim područjima do 14 stepeni na krajnjem jugu Hercegovine", kazao nam je Dženan Zulum iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda. 


Dobra vijest je da će početkom naredne sedmice vrijeme biti stabilnije. Međutim, već u srijedu nas ponovo očekuju padavine i niže temperature. 

"Na planinama nije isključena ni mogućnost snijega. Nešto veće padavine očekuju se u centralnim i istočnim područjima. Pred sami kraj prognoziranog perioda, odnosno do 21. marta, uslijedit će nova stabilizacija vremena. Moguće je nešto malo padavina na sjeveru i krajnjem jugu, a temperature će biti znatno niže, od -4 do šest stepeni, a najviše dnevne od dva do 12 stepeni Celzijusa", ističe Zulum. 


Prema dostupnim prognostičkim materijalima, proljeće bi trebalo da bude toplije u odnosu na višegodišnji prosjek, ali to ne znači da neće biti hladnijih perioda, srećom, kraćih. Takvi periodi se očekuju u drugoj polovini marta i početkom maja. 

"Srednja temperatura za proljeće iz perioda 1961. do 1990. u Sarajevu iznosi 9,6 stepeni, u Mostaru 13,6, Bihaću 10,6 i Tuzli 10,3 stepena. Nešto veće pozitivna odstupanja u odnosu na klimatološku normalu očekuju se u aprilu. Minimalne temperature zraka bit će za oko jedan stepen veće od višegodišnjeg prosjeka u martu i aprilu, a u maju bi trebale biti nešto niže,  maksimalno 0,6 stepeni u odnosu na prosjek", navodi naš sagovornik.  


Tromjesečna prognoza pokazuje da bi proljetne padavine trebale biti iznad prosječnih. U klimatološkoj normali koja važi za period od 1961. do 1990. godine, stoji da Sarajevo u proljeće ima oko 226 litara padavina po metru kvadratnom, u Mostaru je ta količina 380, Bihaću 330 i Tuzli 228 litara po metru kvdratnom. Mogući su i nešto duži periodi bez padavina. Signal za manju količinu padavina postoji za prvu polovinu aprila, a za nešto veće sume padavina sredinom maja.  

(Adna Zukanović-Zilić)

0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.