18.4.2016. 15:19
2
Čudo iz Zenice: Kad Ismaila neko pita zašto crta nogom, on odgovara - ja nemam ruke, ja sam se tako rodio
Kada su joj u četvrtom mjesecu trudnoće rekli da ima manje plodne vode nego što bi trebalo, Elmina Zulfić nije ni slutila da će joj se desiti ono što je za jednu majku neshvatljivo, nemoguće, strašno... Nakon što je rodila nije mogla vjerovati šta joj ljekari govore - njen Ismail je rođen bez ruku.

No, nikakav nedostatak nije mogao stati na put onom neizbježnom, jedinstvenoj, bezuvjetnoj i nemjerljivoj ljubavi između majke i djeteta. 

Ovo nije tužna priča o djetetu koje je rođeno s nedostacima, bez ruku i s anomalijom jednog stopala, ovo je priča o Ismailu Zulfiću, dječaku koji je toliko poseban, a opet toliko običan. 

Osim povremenih tuđih pitanja 'zašto nema ruke', njegovog pitanja 'hoće li mi narasti ruke', do začuđenih i sažaljivih pogleda, Ismailu njegovi nedostaci nikad nisu predstavljali problem. Roditelji ga opisuju kao upornog i vrijednog dječaka koji nikad ne odustaje od onog što je zamislio, bez obzira koliko trajalo. 

Jede nogom, igra igrice nogom, pomaže u pripremi ručka, vozi bicikl, crta, uči plivati... Jedina situacija kad mu treba pomoć jeste ona kad mora u toalet. Ako izuzmemo to, on je sasvim normalno dijete koje voli život, voli djecu, druženje i igru. Ovaj petogodišnjak je dokaz da ništa nije nemoguće. Ne postoji nedostatak koji će ga spriječiti da radi ono što voli i da ostvari svoje želje. Njegova volja i istrajnost inspirišu sve oko njega, a posebno roditelje Ismeta i Elminu. 

Razlog zbog kojeg se rodio bez ruku nikada nije definisan, ali sada nije ni važan jer je Ismail prihvatio život, a njegovi roditelji i sestra su privatili njega, baš onakvog kakav jeste - nasmijan, veseo, živahan... Kakva djeca i trebaju biti. 

Novinar: Adna Zukanović-Zilić
Snimatelj i montažer: Ramiz Uzunović

2
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.