18.5.2016. 15:10
0
Saša i Boris poslije 16 sati rade za svoju dušu: Fred & Manny su prava poslastica za ljubitelje igrica
Saša Cvjetković i Boris Grabovac iz Dervente su dugo u, kako kažu, IT vodama. Jedan je master softverskg inženjerstva, drugi front end web developer, a obojica rade u jednoj kompaniji u rodnom gradu, na pozicijama Senior QA Software inženjer. Međutim, ljubav prema informatičkoj tehnologiji je toliko velika da su odlučili uraditi nešto, pored posla, za svoju dušu.

"Na odluku da krenemo sa pravljenjem igrica najviše je uticao faktor da obojica imamo želju za usavršavanjem u svojim oblastima i učenjem novih tehnologija, a najviše je uticala želja za stvaranjem", kažu nam Saša i Boris. 

Razvijanje igrica nazivaju svojim hobijem za koji pored posla i privatnih obaveza nemaju puno vremena, ali uspjeli su ostvariti svoj cilj. Zabavna igrica za sve uzraste "Fred & Manny – Ancient tiles" je na Google Playu i moguće ga je besplatno downloadovati. 

"Kompletna igra razvijena je poslije posla, u slobodno vrijeme. Otuda i ime pod kojim objavljujemo projekte 'DevAfter4', analogija na to da je sav razvoj urađen poslije posla, odnosno poslije 16 sati", ističu naši sagovornici. 

Saša je zadužen za programiranje, a Borisov zadatak je dizajn.

"To je ujedno ono što smatramo svojom prednošću u odnosu na ljude koji samostalno pokušavaju razviti igru, jer obično ljudi imaju sklonost samo ka jedno ili drugom, ili ka dizajnu ili programiranju. Razvoj igre je trajao duže nego što bi to inače bio slučaj, nekoliko mjeseci uz prekide. Također, tu je i činjenica da nam je ovo prvi projekat ove vrste, tako da smo određeno vrijeme koristili i za upoznavanje sa novim tehnologijama", navodi dvojac iz Dervente. 


Saša Cvjetković i Boris Grabovac

Cvjetković i Grabovac trenutno rade na novim modovima, interaktivnim sedmičnim takmičenjima s opcijom gradnje piramide i nagradama, što znači da "Fred & Manny – Ancient tiles"  još uvijek nije dobila svoju konačnu verziju. Kada se to desi, nadaju se i prvoj zaradi. 

"Kako nam je ovo prvi ozbiljniji projekat, a i on je još uvijek relativno mlad, zasad nemamo neku konkretnu zaradu, ali se nadamo. Novca u android aplikacijama i igrama svakako ima, ali uspjeh zavisi od mnogo faktora. Mi trenutno radimo na tome da povećamo broj svojih igrača, a onda možemo razmišljati i o zaradi", rekli su nam Saša i Boris. 

Igra trenutno nudi dva različita moda:
- Hurry Manny – za 30s potrebno je kliknuti na što više blokova koji imaju faraona na sebi. Brzina padanja zavisi od brzine vašeg klikanja.
- Chasing Fred – blokovi samostalno padaju i konstantno ubrzavaju. Vaš zadatak je da u svakom redu kliknete na blok koji ima faraona na sebi. 


"Igra je rađena u cros platform engine-u libGDX u kombinaciji sa Java programskim jezikom. Za online dio igre koristimo svoj aplikativni server na kojem vrtimo web servise potrebne za dodavanje korisnika, upravaljnje rezultatima i drugo. Za dizajn je korišten Adobe CS paket, Spine i dr. Kompletno sav razvoj, od grafike, do pisanja koda i podešavanja servera, odrađeno je s naše strane", ističu naši sagovornici. 

Saša i Boris sve ljubitelje igara pozivaju da prate njihov rad jer će se truditi da uvijek izbacuju nove i interesantne stvari. Za sada njihov rad i ljubav prema informatičkoj tehnologiji možete podržati tako što ćete skinuti igricu i ako vam se svidi, ocijeniti je pozitivno na Google playu.  S novitetima igrice možete se upoznati na Facebook stranici, a igru možete preuzeti na Google playu

(Adna Zukanović-Zilić)

 
0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.