30.6.2016. 15:40
1
Da je Ivanić šutio bio bi "luzer": Sada Srbi blokiraju, a kad bude drugi problem neko će drugi blokirati
Političari u Republici Srpskoj od samog spominjanja rezultata popisa stanovništva iz 2013. godine stoje iza toga da rezultate istog neće priznati, jer po njihovom mišljenju nisu tačni, nego će, kako kaže predsjednik RS-a Milorad Dodik, sami provesti svoj popis.

Uprkos negodovanju, rezultati su konačno ugledali svjetlo dana, a Dodik, usljed razočarenja, očito nije imao snage da ih još jednom negira pa je to za njega učinila Radmila Čičković, direktorica Zavoda za statistiku Republike Srpske. 

Dalje, pošto nije imao mehanizme da zaustavi objavu rezultata popisa stanovništva, Dodik je iskoristio svoje pravo da nagovori Mladena Ivanića da se usprotivi adaptaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Iako je SSP u interesu građana BiH i nužno ga je usvojiti i usavršiti mehanizam koordinacije kako bi BiH mogla nastaviti put u pravcu Eu, do preglasavanja u Predsjedništvu BiH nije došlo. I Bakir Izetbegović i Dragan Čović smatraju da preglasavanje ne bi donijelo ništa dobro, te da bi već nakon 15 dana uslijedila blokada. 

"Mirko Šarović i resorno ministarstvo su izvukli maksimum iz tog ugovora, znači nije savršeno rješenje, bit će vjerovatno i nekih malo lošijih pokazatelja prvih godina za BiH, ali to je ono što se moglo postići. Mi stalno idemo na blokiranje. Kad ne možemo postići maksimum naših zahtjeva ne idemo na kompromis nego obustavljamo i blokiramo put. Premijer Denis Zvizdić je rekao kako ćemo mi sada gubiti milione zbog toga. To nije nikakva novost. Mislim da je do ovoga došlo u nezgodno vrijeme. Bilo bi ispravno da se dogovor, ako se već nije mogao postići, odgodi poslije izbora. Vidimo da to sada opterećuje izborni proces jer svi skupljaju poene na tome. Ako smo mogli toliko čekati, mogli smo i nakon izbora", smatra politička analitičarka Ivana Marić. 

Izvjesno je da BiH 13. jula neće imati priliku da u Briselu razgovara o svojoj aplikaciji jer je SSP prvi i osnovni uslov koji je morala ispuniti. Međutim, stav Republike Srpske je da bi bilo kakav bescarinski uvoz iz Hrvatske uništio domaću proizvodnju i nanio gubitke od 210 miliona KM godišnje. Dodik je ranije objasnio da je namjera adaptiranog SSP-a da se zemljama EU, među kojima je u Hrvatska, omogući da u BiH izvoze robu bez carine, uz plaćanje samo jedan posto za carinsko evidentiranje, a s druge strane za robu koju izvozi BiH ne bi važila ista pravila. Ipak, glavni bh. pregovarač Hamdo Tinjak tvrdi da to ne znači neograničen uvoz, jer za bescarsinki uvoz postoje određene kvote, te da bi se na sve van njih plaćala puna carina. S druge strane, proizvođači iz BiH za izvoz na tržište EU bi imali veće kvote od postojećih. Bez obzira što je Izetbegović istakao da će ovakav stav RS-a napraviti šteta za oba entiteta jer roba neće moće izaći iz BiH, niti ćemo dobiti IPA fondove, Ivanićeva odluka će se ipak poštovati i čekat ćemo okončanje lokalnih izbora.

"U ovom slučaju jeste Ivanić taj koji je blokirao reforme, ali to se pored pravnih praznina koje imamo u BiH ne može nazvati blokadom jer on ima pravo da traži mišljenje Vlade RS, a oni imaju pravo da smatraju da će biti oštećeni. Problem je što je sve ovo što se radi, a što stvara probleme, u skladu sa zakonom. Oni su svjesni da to sve ide na štetu građana, ali oni se bore za ono što je njima bitno. Izetbegoviću je jako bitno da ovi građani budu upisani kao rezidentni i on je spreman da riskira i kaže 'evo kriza će biti samo do izbora'. Da je Ivanić prešao preko ovoga šutke on bi sigurno bio izborni luzer u RS-u, a s tim i Savez za promjene. Dakle, Dodik bi jedini profitirao, što bi odgovaralo i Čoviću koji je s njim u bliskom partnerstvu. Nekoliko puta je pokušavao i da ga uvuče u vlast na državnom nivou. Sad Srbi blokiraju, onda kad bude neki drugi problem neko će drugi blokirati", ističe Marić. 

U RS-u imaju problem i s popisom stanovništva, odnosno, s onim dijelom popisanih koji nemaju stalni boravak u BiH,  a ući će u konačan broj stanovnika. 

"S popisom stanovnika u BiH je povezano mnogo toga. U Izbornom zakonu BiH je predviđeno da se određene kvote dodjeljuju u odnosu na popis. Spominje se da će narod kojeg ima najviše dobiti najviše pozicija, spominju se i mjesta u policiji i vojsci. To će sve biti birači koji će živjeti u RS-u, a još uvijek tamo ne žive. Postoji tu mnogo nekih spletki. Evropskoj uniji je bitno da zna koga prima, koliko je to stanovnika. Bilo je govora da se ne mora govoriti o nacijama i da li se radi o rezidentnim stanovnicima već samo koliki je broj stanovnika radi statistike. Međutim, svaka strane bira samo norme i upute koje joj odgovaraju pa onda govore da je to EU naredila", zaključuje naša sagovornica. 

Podsjećamo, Agencija za statistiku BiH danas je objavila da u BiH živi 3.531.159 stalnih stanovnika, 50,11 posto su Bošnjaci, 15,43 posto Hrvati i 30,78 Srbi.

Odavno je jasno da su nam političari izgubili orijentaciju, ali ne bismo govorili potpunu istinu kada bismo rekli da su građani žrtve. Obzirom da su ih građani birali, odnosno, da biraju iste već dvije decenije, onda su im saučesnici. Može se desiti da vas neko jednom prevari, ali ako vas vara godinama onda je do vas. 

(Adna Zukanović-Zilić)

1
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.