3.8.2016. 18:31
0
Trend poznatih na izborima gajimo odavno: Jeste li vi glasali za nekog od njih prethodnih godina?
Sve veći broj poznatih osoba, pjevača, glumaca, umjetnika i sportista nije fenomen samo kad su u pitanju ovogodišnji lokalni izbori, to je trend koji se kod nas gaji unazad nekoliko godina, zbog čega veliki broj ljudi iz raznih sfera društva na kandidatskim listama ni ove godine nije iznenađenje. Iznenađenje je nešto drugo - lepeza zanimanja koja se svaki put proširuje.

Upravo zbog toga stiče se utisak da svi žele u politiku i da pravila više nema. Poznata imena među kandidatima svih stranka su sve češća pojava upravo zbog toga što su javnosti poznata i što ih javnost iz raznih razloga simpatiše, a kad glasači već ne vjeruju "pravim" političarima, onda bi neko apolitičan, a pri tome poznat, mogao biti dobitna kombinacija kako za stranke tako i za same kandidate. 

Lokalni izbori 2012. godine

Stranka demokratke akcije kao nosioca liste za Općinsko vijeće Novog Grada postavila je kapitena reprezentacije BiH u sjedećoj odbojci Sabahudina Delalića. Među poznatim osobama, Delalić je dobio najviše glasova - 5.520. Delalić trenutno obnaša funkciju zamjenika predsjedavajuće u Skupštini KS. Na istoj listi 2012. godine našao se i bivši golman Adnan Gušo koji je dobio 1.469 glasova. 

4.415 glasova ili 16 posto, za načelnika Općine Novo Sarajevo ispred SDP-a dobio je nekadašnji fudbaler Željezničara Dželaludin Muharemović. No, to nije bilo dovoljno za pobjedu. 

Nešto manje glasova od Guše, dobio je bivši reprezentativac BiH u karateu Denis Muhović. Osvajač 250 medalja bio je kandidat SDA za Općinsko vijeće Ilidže, a osvojio je 1.355 glasova. 

Još jedan Željovac bio je kandidat te godine, ali ispred SDA. Bulend Biščević za Općinsko vijeće Novog Sarajeva dobio je 1.348 glasova. Biščević će se za istu poziciju boriti i na lokalnim izborima 2016. godine. 

Svoje povjerenje džudisti Amelu Mekiću, tadašnjem kandidatu za Općinske vijeće Centar u ime SDP-a svoj glas je dalo 850 građana. Mekić je zastupnik u Skupštini KS u aktuelnom sazivu. Nešto manje od Mekića dobila je Alma Čardžić, nekadašnja predstavnica BiH na Eurosongu. Sa 653 glasa Čardžić, inače članica Narodne stranke Radom za boljitak, zauzela je sedmo mjestu na listi kandidata za načelnika Općine Novi Grad. Pjevačica je već obavljala funkciju zastupnice u Parlamentu FBiH. 

Na listi SDA za Općinsko vijeće Novog Sarajeva bio je i bivši košarkaš Samir Avdić kojem su povjerenje ukazala 652 glasača. Još jedna sportašica u ime iste stranke i za istu poziciju u istoj općini bila je karatistkinja Arnela Odžaković-Bunar koja je dobila 594 glasa. 

Drugu priliku ove godine dobit će i nekadašnji Mister BiH Dejan Radović. Kada se 2012. godine kandidovao za Općinsko vijeće u Novom Sarajevu Radović je dobio 594 glasa. 

Baš kao i prije četiri godine za svoje mjestu u Općinskom vijeću u Centru u ime SDP-a borit će se scenarista Feđa Isović i glumac Almir Kurt. Isović je 2012. osvojio 418, a Kurt 365 glasova. 

Sreću će ponovo okušati i profesorica na Akademiji likovnih umjetnosti i kandidatkinja Naše stranke Amra Zulfikarpašić. Profesorica je ponovo kandidatkinja za Općinsko vijeće u Centru, a 2012. je osvojila 309 glasova. 

TV voditelja Mirsada Abdagića Kiketa SDA je na prošlim izborima kandidovala za Općinsko vijeće u Novom Sarajevu, a 7. oktobra je dobio 288 glasova. Ove godine Kike se bori za istu poziciju, ali ovog puta ispred SDU-a. 

Na listi za Općinsko vijeće Ilidža prije četiri godine našla se proslavljena bh. košarkašica Razija Mujanović-Gibanica ispred SBB-a. Osvojila je 227 glasova. 

Na lokalnim izborima 2012. godine za stolice u sarajevskim općinama borili su se i bivši fudbaler Sarajeva Nidal Ferhatović (SDA, Stari Grad, 216 glasova), književnik i režiser Gradimir Gojer (Stranka za BiH, Stari Grad, 191 glas), glumac Milan Pavlović (SES, Novo Sarajevo, 174 glasa),  pjevač Rizzo Ruža (SBB, Centar, 168 glasova), pjevač Hamza Ražnatović (BNS, Novo Sarajevo, 77 glasova), glumac Saša Petrović (SES, Centar, 63 glasa), glumac Josip Pejaković (Narodna stranka Radom za boljitak, Centar, 25 glasova), te selektor reprezentacije BiH u sjedećoj odbojci Mirza Hrustemović (Vizionarsko demokratska stranka, Centar, 11 glasova). 

Opći izbori = više uspjeha

Poznate ličnosti, odnosno, neke od njih imale su više sreće na izborima 2014. godine. Tako je glumica Zana Marjanović dobila povjerenje određenog broja građana i sjela u zastupničku fotelju u Predstavničkom domu FBiH. Sreću je imala i njena stranačka kolegica, operna pjevačica Ana Babić koja je delegat u Domu naroda FBiH. Prije Doma naroda, Babić je od 2012. do 2014. godine bila vijećnica u Novom Gradu. Trenutno obavlja funkciju predsjedavajuće Skupštine KS.  Stolicu u Domu naroda Parlamenta FBiH na Općim izborima zauzela je i Segmedina Srna - Bajramović u ime SDP-a. Srna je dobro prošla i na lokalnim izborima 2012. godine kada je dobila četverogodišnji mandat u Skupštini KS. Jedna stolica u Skupštini KS još uvijek je njena. Mjesto u Skupštini KS ispred Demokratske fronte ima i Bibija Kerla

Kada je postao zastupnik u Skupštini KS, hitmejker Fahrudin Pecikoza bio je član SBB-a, međutim, ubrzo je napustio stranku i postao nezavisni zastupnik. Još jedan glumac u redovima Fahrudina Radončića je i Izudin Bajrović koji je također zastupnik u Skupštini KS. 

Na čelu Vlade KS, kao što je opće poznato, sjedi bivši košarkaš Elmedin Konaković (SDA), ministar kulture i sporta je glumac Mirvad Kurić (SBB).

Svoje mjesto u bh. političkom životu imali su i glumac Emir Hadžihafizbegović, pjevač Muharem Serbezovski, pjevačice Alma Čardžić i Ismeta Dervoz...

Ove godine kandidatska lepeza je postala šarenija, a najveća iznenađenja zasigurno su MMA borac Denis Stojnić, reper Jasmin Fazlić Jala, učesnik X Faktora Tarik Mulaomerović i umjetnik Sulejman Haljevac Memo. Koliko će im dosadašnja karijera i prepoznatljivost među građanima pomoći na putu do popularnih stolica, znat ćemo u oktobru. Pravo pitanje je koliko ovi kandidati mogu učiniti za svoje glasače, ali i sve ostale građane? Oni koji su bili ili su još uvijek na pozicijama nisu se baš proslavili. Pa tako, recimo, imamo Zanu Marjanović koja nije podržala Zakon o liječenju neplodnosti, ili, recimo, Elmedina Konakovića koji još uvijek, uprkos obećanjima, nije riješio problem s psima lutalicama. Umjesto toga je skupio preko stotinu tužbi za napade. No, ruku na srce, čime su se proslavili "pravi" političari?

(Adna Zukanović-Zilić)

0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.