17.4.2021. 17:35
2
Populizam ili solidarnost - Benjamina Karić o prodaji službenog vozila: U vrijeme kada veliki broj sugrađana brine o egzistenciji prodaju službenog vozila smatram gestom solidarnosti
Nakon čitave drame oko izbora gradonačelnika Sarajeva i odustajanja Bogića Bogićevića, na prijedlog SDP-a BiH za gradonačelnicu prijestolnice BiH izabrana je Benjamina Karić.

Karić je zvanično preuzela poziciju gradonačelnice 12. aprila, a u današnjem razgovoru za Source.ba portal govorila je na čemu će biti njen poseban fokus u radu tokom mandata, o informacijama koje su se pojavile u medijima vezanim za trošenje javnog novca Abdulaha Skake na kraju mandata, te o prodaji službenog vozila i komentarima dijela javnosti koji taj potez karakteriše kao populizam. 

"S obzirom na vrijeme u kojem živimo, te gledajući bogatu historiju Sarajeva, biti gradonačelnica predstavlja veliku čast, odgovornost i motiv za predani rad na unapređenju uslova života naših građana, kako bi se opravdalo ukazano povjerenje", odgovorila je gradonačelnica na na pitanje kakav je osjećaj biti gradonačelnica grada gdje se rodila, odrasla i stekla zvanje. 

Istakla je kako će njen prioritet u radu biti donošenje Strategije razvoja Grada Sarajeva, budući da Sarajevo trenutno nema strategiju. 

"Odlazeća administracija je imala sreću da ima veliku podršku viših nivoa vlasti u realizaciji pojedinih projekata, zbog čega će i meni biti važna podrška Kantona Sarajevo, gradskih općina i naših međunarodnih partnera. Ranije sam spomenula projekt čiste rijeke Miljacke, koji planiram započeti, moraju se završiti projekti poput Bistričke stanice, privođenja namjeni objekta Vidikovac na Trebeviću i obnova zgrade Vječne vatre. Prioritet će mi biti da pronađemo i rješenje za obnovu kasarne Jajce. Planiram pokrenuti mnoge projekte iz oblasti zaštite okoliša i zelenih politika. Neki od projekata koje ću pokrenuti s drugim nivoima vlasti jesu izgradnja stotinu parkova i igrališta, pomoć u pošumljavanju, planiram realizirati ideju da se u gradskoj administraciji koristi samo papir onih kompanija koje imaju certifikat da su posadile novo drveće umjesto onog koje su posjekle za taj papir", kazala je gradonačelnica Karić.

Žurnal je nedavno pisao o trošenju javnog novca Abdulaha Skake na kraju mandata kroz direktne sporazume, izbjegavajući na taj način provođenje transparentnijih postupaka.

Čitav članak možete pogledati OVDJE.

Gradonačelnicu Karić smo pitali za komentar o navedenim pisanjima, te da li će javnosti obznaniti eventualne nezakonitosti i nepravilnosti u radu prethodnog gradonačelnika, te da li će u javnosti iznositi dokaze kako je i šta je radio njen prethodnik na gradonačelničkoj poziciji.

"Moj prevashodni cilj je raditi na poboljšanju kvalite života u gradu Sarajevu, učiniti sve da uhvati korak sa modernim europskim gradovima. Na to planiram uložiti svu svoju energiju. Za sve što se desilo u prethodnom periodu neka odgovaraju oni koji su počinili greške, a ukoliko ih prepoznaju za to odgovarajući organi. Sve mimo toga bio bi populizam, za što nemamo vremena s obzirom na visoko postavljene ciljeve koje želimo da dostignemo. Ono što ja mogu obećati kao gradonačelnica jeste nulta stopa tolerancije na korupciju, otvaranje i transparentan rad Gradske uprave, te ravizija poslovanja. U prilog tome govori i činjenica da je Grad Sarajevo potpisao sporazum s Kantonalnim uredom za borbu protiv korupcije", rekla je Karić. 

Za kraj razgovora smo je pitali o nedavnoj prodaji službenog vozila, koju dio javnosti komentariše kao populizam.

"Prodaja luksuznog vozila visoke kategorije, u vrijeme kada veliki broj naših sugradjana brine elementarne egzistencijalne brige, te čije održavanje i potrošnja koštaju kao 10 prosječnih penzija na godišnjem nivou ne smatram populizmom nego gestom solidarnosti sa gradjanima", zaključila je gradonačelnica Karić u današnjem razgovoru za Source.ba portal. 

Novinar: Ajdin Balićevac


 
2
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.