20.4.2021. 13:40
0
Naši klubovi nisu još "primirisali" ni Evropa ligi a ovi prave neku Super ligu, pa kako vas nije stid?
Fudbal kakav smo dosad poznavali doživio je u nedjelju veče najveći udarac kada je 12 najbogatijih evropskih klubova saopštilo da formiraju Super ligu Evrope.

Klubovi osnivači su: Milan, Arsenal, Atletico Madrid, Chelsea, Barcelona, Inter, Juventus, Liverpool, Manchester City, Manchester United, Real Madrid i Tottenham.

"Očekuje se da će se još tri kluba pridružiti prije početka prve sezone, koja bi trebalo da počne što prije. Radujemo se diskusijama sa UEFA i FIFA kako bismo došli do najboljih ishoda za novu Ligu, ali i za fudbal u cjelini,“ pisalo je u saopštenju, te se dodaje da će svi klubovi učestvovati u svojim nacionalnim ligama, čuvajući tradicionalni domaći kalendar koji ostaje u središtu klupskog takmičenja.

Projekat novog takmičenja podrazumijeva formiranje lige u kojoj će učestvovati 20 najboljih klubova u Evropi – 15 osnivača, plus pet koji će kvalifikovati na osnovu rezultata u prethodnoj sezoni.

Debitantska sezona će početi početkom augusta ove godine, a ekipe će biti podijeljene u dvije grupe sa po deset učesnika. Utakmice će se igrati tokom nedjelje, a po tri najbolja tima iz svake grupe automatski će se plasirati u četvrtfinale. Ekipe koje završe na četvrtoj i petoj poziciji igraće baraž za popunu preostala dva mjesta.

U četvrtfinalu i polufinalu će se igrati po dvije utakmice, a pobjednika Superlige odlučiće meč na neutralnom terenu koji je na programu krajem maja. U bliskoj budućnosti najavljeno je i formiranje ženske Superlige, koje će "doprinijeti promociji i razvoju ženskog fudbala".

Potrvđeno je i da će klubovi osnivači za ulazak u Superligu dobiti do 3.5 milijardi kao potporu svojim planovima za ulaganje u infrastrukturu i ublažavanju uticaja pandemije COVID.
Predsjednik novoformiranog takmičenja će biti Florentino Perez, predsjednik Real Madrida, a potpredsjednici Andrea Agnelli (Juventus) i Joel Glazer (Manchester United).

"Pomoći ćemo fudbalu na svim nivoima i odvesti ga na pravo mjesto u svijetu. Fudbal je jedini svjetski sport sa više od četiri milijarde navijača širom svijeta i naša odgovornost kao velikih klubova je odgovoriti na njihove želje,“ poručio je Perez.

Formiranje evropske Superlige veliki je udarac za Ligu prvaka, a UEFA i FIFA, koja poziva na jedinstvo, su već poručili da ne odobravaju novo takmičenje.

"Svim klubovima i igračima koji budu učestvovali u Superligi mogao bi da bude zabranjen pristup svim UEFA i FIFA takmičenjima, evropskim ili međunarodnim."

PSG, Bayern, Borussija Dortmund, Porto odbili učešće 
Bayern, Borussia Dortmund i PSG odbili su se priključiti novoosnovanoj Superligi. Barem zasad. Međutim, predsjednik Real Madrida i šef Superlige Florentino Perez u intervjuu za španske medije izjavio je da navedeni klubovi nisu ni pozvani u novo takmičenje.

Der Spiegel: Perez laže!
Der Spiegel je iznio dokaze u kojima se jasno vidi da njemački klubovi imaju 30 dana da donesu odluku o priključenju u Superligu, a PSG 14 dana.
Veoma važno je spomenuti da su tri kluba odbila ponudu Superlige i izrazili punu podršku UEFI u borbi sa novim evropskim takmičenjem. 

Bivši igrači i navijači timova iz Superlige osuđuju istu: Bezdušno grabljenje novca koje će navijače odvratiti od igre!
Bivši igrači i navijačke grupe širom svijeta osudili su planove za odvojeno takmičenje nekih od najboljih evropskih klubova, nazivajući taj potez “bezdušnim” grabljenjem novca koji će navijače odvratiti od igre.
Bivši vezni igrač Liverpoola Danny Murphy kazao je za BBC da "planovi zvuče bezdušno".
Bivši kapiten Manchester Uniteda Roy Keane rekao je da se u Superligi radi samo o “novcu i pohlepi”.
Bivši defanzivac Manchester Cityja Micah Richards rekao je da je novo takmičenje stavilo navijače u stranu.
Bivši defanzivac Liverpoola Jamie Carragher rekao je da mu je “mučno” što reputaciju njegovog bivšeg kluba “ocrnjuje povezanost” sa Superligom.
Navijači klubova Premier lige u Superligi, uključujući Chelsea i Tottenham, udružili su snage kako bi osudili taj potez. Navijači Chelseaja opisali su ga kao “krajnju izdaju”.

Fudbalski savezi zemalja iz regije protiv Superlige
Fudbalski savez Srbije (FSS) podržao je odluku Evropske fudbalske asocijacije (UEFA) da za Superligu, takmičenje zatvorenog tima za pojedine klubove iz Španije, Engleske i Italije nema mjesta u evropskom fudbalu.
I ostali nacionalni savezi iz regiona (Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Slovenija, Sjeverna Makedonija, Crna Gora, Kosovo) ranije su javno stali uz UEFA-u te istakli da se protive formiranju novog takmičenja zatvorenog tipa koje bi narušilo strukturu uređenja svjetskog, tj. evropskog fudbala.

Vico Zeljković: Radi se isključivo o novcu, 12 klubova koji su osnovali Superligu su prezaduženi!
“Moje mišljenje je da se tu radi isključivo o novcu. Ovih 12 klubova koji su osnovali Superligu su prezaduženi, imaju probleme baš kao i svi na globalnom nivou. Treba pronaći neki kompromis. Pa UEFA daje iste te novce, ali raspoređuje na sve klubove, nacionalne saveze, za omladinski nogomet, ženski nogomet, futsal… Međutim, u ovom trenutku ovih 12 klubova smatra da trebaju sebi uzeti sav taj novac. To nije dobro za nogomet, a tome su dokaz i gubitak podrške navijača kod klubova osnivača Superlige", rekao je predsjednik Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine, a prenosi portal Sportske.ba.

Novinar: Ajdin Balićevac

0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.