30.4.2021. 20:35
0
"Da su sutra izbori, Izetbegović bi imao minimalne šanse za pobjedu, Džaferović nije ničiji fikus, osim što je u politici fikus"
Iako je do održavanja Općih izbora 2022. godine ima nešto manje od godinu i po dana, u javnosti se stidno priča o imenima kandidata za Predsjedništvo Bosne i Hercegovine, konkretno bošnjačkog člana.

Zasad imamo jedno sigurno ime što se tiče kandidature, a to je ime lidera SDA Bakira Izetbegovića, koji je tu dužnost obnašao u dva mandata, u periodu od 2010. do 2014. godine, te od 2014. do 2018. godine.

To je potvrdio i aktuelni bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović ponovivši da se neće kandidatirati za novi mandat u Predsjedništvu BiH. 

"Neću biti kandidat za Predsjedništvo 2022. godine, niti za jednu funkciju, ako Bog da član Predsjedništva će biti predsjednik SDA Bakir Izetbegović", kazao je Džaferović, dodavši da on nije ničiji čuvar stolice, ničiji fikus i da su to kvalifikacije bezobraznih pojedinaca.

Kada su ostali kandidati u pitanju, još niko nije javno istupio sa najavom kandidature za Predsjedništvo BiH 2022. godine.

Nakon tri neuspješne kandidature za Predsjedništvo BiH, lider SBB-a Fahrudin Radončić u ne isključuje mogućnost da i četvrti put, uprkos kontinuiranom trendu pada broja osvojenih glasova, pokuša osvojiti mandat.

"Ja očekujem zaista da će udružena opozicija dati jednog kandidata za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH i mislim da to nije nerealna misija. Zavisi, naravno, od mnogo faktora", izjavio je u januaru ove godine Radončić za TVSA.

U udruženoj opoziciji bi bile stranke iz sarajevske tadašnje "Četvorke", a sada već i "Trojke", te Savez za bolju budućnost i još nekoliko stranaka.

Spominje se i povratak Harisa Silajdžića na političku scenu Bosne i Hercegovine, te kreiranje novog probosanskog bloka u koji bi trebali ući DF Željka Komšića, Platforma za progres (PZP) Mirsada Hadžikadića, te Socijaldemokrati (SD), Građanski savez (GS) i Pokret socijalne pravde i demokratije (SPD). Ipak, lider PZP-a Mirsad Hadžikadić je kazao da su razgovori o ujedinjenju veoma prelimirarni. A i kada bi došlo do formiranja bloka, nije poznato kakve bi oni imali ambicije prema Predsjedništvu BiH.

Ipak, što se tiče "bitke" za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, sigurno će se najveća borba voditi između Stranke demokratske akcije i stranaka okupljenih oko koalicije "Trojka", što su pokazali i posljednji Općinski izbori. 

Da su sutra izbori ko bi pobijedio prema njegovom mišljenju, pitali smo političkog analitičara i profesora na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, Envera Kazaza.

"Najava Šefika Džaferovića da će Bakir Izetbegović biti kandidat SDA za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine na narednim izborima, pokazuje da ta stranka je u potpunosti izgubila kompas. Akcije Izetbegovića na političkom tržištu nikad nisu bile slabije, a kriza te stranke je ogromna, unutarnja. Prije svega izazvana nepotizmom u vrhu te stranke. Na drugoj strani, Izetbegović je u defanzivi u odnosu na Čovića i Dodika, bez mogućnosti povlačenja nekih ozbiljnijih poteza u cilju rješavanja ustavne krize", kazao je profesor Kazaz na početku razgovora za Source.ba portal. 

Istakao je da su šanse Bakira Izetbegovića za pobjedu u utrci za člana Predsjedništva BiH u ovom trenutku minimalne. 

"S obzirom da će protiv sebe imati organiziranu stranu sarajevske 'Trojke' šanse su minimalne u ovom trenutku. Ono što potvrđuje jednu ovakvu prognozu je činjenica da 'Trojka' efikasno vlada u Kantonu Sarajevu, dosta dobro rješava probleme i da je na programskim osnovama pokazala da je moguć novi vid politike", dodao je on.

O izjavi Šefika Džaferovića da "on nije ničiji fikus" profesor Kazaz kaže da on i nije ničiji fikus, osim što je u politici fikus, te jedna krajnje blijeda pojava. 

Novinar: Ajdin Balićevac

0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.