16.7.2021. 13:05
0
"Grubo će zvučati, ali sinoć je Sarajevo igralo kao na terminu, ja tebi-ti meni. Bio sam na Koševu i najviše me zaboljelo što je Sarajevo napravilo jedan žuti karton za čitav meč"
Još jedna poprilično neuspješna avantura u Evropi bosanskohercegovačkih klubova je iza nas i to već u ranoj fazi.

Borac je u utorak nakon produžetaka eliminisan iz kvalifikacija za Ligu prvaka od rumunskog Cluja, što i nije sramota, s obzirom na igru kakvu su prikazali Banjalučani, kvalitet protivnika, te činjenicu da bi vjerovatno prošli u iduću fazu da UEFA od ove sezone nije nametnula novo pravilo oko ukidanja gola u gostima.

Tako će Borac nastaviti takmičenje u Konferencijskoj ligi u drugom kolu, a protivnik će im biti Linfield iz Sjeverne Irske.

FK Sarajevo i Široki Brijeg su se sinoć obrukali ispadanjem od predstavnika Moldavije i Albanije, dok je čast bh. fudbala spasio mostarski Velež.

Utakmice naših klubova u Evropi za Source.ba portal je analizirao sportski novinar Velid Spaho.

"Borac je prije svega osvjetlao obraz našeg fudbala. Odigrali su dobro protiv vrhunske ekipe kakav je Cluj. Možda ostaje taj žal zbog činjenice da su uplašeno ušli u prvu utakmicu, posebno, prvo poluvrijeme, očigledno i sama činjenica da je to Liga prvaka učinila je svoje pa su igrači bili pod pritiskom i Cluj je to iskoristio u onih prvih 30 minuta, te su došli do dva poprilično jeftina gola, ali onda kada su shvatili da se može igrati s njima onda je to bila potpuno izjednačena utakmica, kako u Banjaluci, tako i u drugom poluvremenu u Rumuniji i ostaje žal zbog tog jeftino primljenog gola", kazao je Spaho na početku razgovora.

Ocjenjuje da su naše ekipe fizički nedovoljno pripremljene za ovakve utakmice s obzirom da se u onih dodatnih 30 minuta u Banjaluci vidjelo da je fizička pripremljenost na strani rumunskog prvaka. 

"Jednostavno, ne zbog kvaliteta, već zbog fizičke pripremljenosti su otišli dalje. Generalna ocjena je da je Borac odigrao dosta dobre i kvalitetne utakmice koje obećavaju da bi u Konferencijskoj ligi mogli napraviti dobre stvari", dodao je on.

Na pitanje da li će bh. klubovima u budućnosti biti problem i ta prva prepreka gdje su uslovno rečeno slabiji protivnici, Spaho kaže da već sada imamo situaciju da naši timovi gube od Moldavaca i Albanaca, a da se to dešavalo i u ranijim godinama. 

"Velež je zaista ozbiljno pristupio kako u prvoj, tako i u drugoj utakmici i to je donijelo rezultat. Mislim da je Feđa Dudić, iako mlad stručnjak, zaista motivisao maksimalno ekipu, vjerovatno im je rekao koliko to znači za Mostar i Velež i vidjelo se od prve minute i prve i druge utakmice da se nisu pokolebali. Primili su jeftin gol na Grbavici, a u gostima su imali gol zaostatka, ali jednostavno su igrali dalje, igrali su hrabro i muški i mislim da je pristup bio ključni faktor za prolaz Veleža u naredni krug takmičenja, a s obzirom na situaciju u Premijer ligi Bosne i Hercegovine, praktično se do prije par dana se nije znalo ko će igrati, a i dan danas ima tu mnogih problema. Nažalost, naša liga tone sve dublje i dublje i mislim da ćemo u narednim godinama, ne mučiti se s Moldavcima i Albancima, nego da ćemo imati problema i sa predstavnicima Gibraltara i San Marina", naglašava Spaho.

Što se tiče ispadanja FK Sarajevo, rekao je da bordo klubu očigledno ne odgovaraju Moldavci, jer su prije nekoliko sezona ispali od Zarije Balti.

"Ja sam sinoć bio na utakmici na Koševu i ono što je mene najviše zaboljelo u tom susretu je činjenica da je Sarajevo za 90 minuta napravilo jedan žuti karton i to negdje u 87. minuti. Jednostavno, to je utakmica u Evropi i nije bilo žara nekog. Možda zvuči grubo ali igralo se kao na terminu, ja tebi, ti meni, ako ide lopta u aut, ja ne trčim baš da se ne trošim previše. Meni je to u pojedinim trenucima izgledalo kao beskrajno dodavanje na sredini terena, bez ideje, bez posložene ekipe. Ima u Sarajevu nekoliko kvalitetnih igrača na svojim pozicijama, ali isto tako ima i pozicija gdje uopće ne postoje igrači, nema špica, nema krila, tako da je Sarajevo u dobrom dijelu utakmice sa tri zadnja vezna, a u situaciji kada ganjate rezultat onda je to prosto nemoguće doći do gola. Trener Milsamija je sve to dobro izanalizirao, pročitao, zatvorio sredinu, ugušio igru, i s te strane sve čestitke za goste", zaključio je Spaho u današnjem razgovoru za Source.ba portal.

Novinar: Ajdin Balićevac

0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.