1.9.2021. 11:45
0
Za Muhameda Bešića prelazni rok tek počinje: Upravo je ponuđen velikanu
Iza nas je najluđi prelazni rok u historiji, a čak tri velika transfera dočekala su službenu objavu tek iza ponoći zadnjeg dana.

Povratak Griezmanna u Atletico, odlazak Saula u Chelsea i transfer Luuka de Jonga u Barcelonu finiširani su doslovce u posljednjim minutama prije kraja ljetne kupnje.

Transferi Messija i Ronalda obilježili ljeto

Lionel Messi je nakon više od 20 godina napustio Barcelonu i postao je član PSG-a, a Cristiano Ronaldo se, nakon neuspješne trogodišnje avanture u Juventusu, poslije 12 godina vratio na Old Trafford.

Dva za mnoge najbolja igrača svih vremena obilježila su ovaj prijelazni rok, ali daleko od toga da i bez njih nije bilo uzbudljivo.

PSG je definitivno klub koji je najviše profitirao ovog ljeta i Parižani su složili pravi Dream Team. Neymaru, Verrattiju i Di Mariji priključili su se Lionel Messi, Sergio Ramos, Gigi Donnarumma, Achraf Hakimi, Georginio Wijnaldum, Danilo Pereira, a u posljednjim trenucima ljetnog trošenja iz lisabonskog Sportinga na Park prinčeva stigao je sjajni 18-godišnji lijevi bek Nuno Mendes. Na papiru ekipa PSG-a djeluje zastrašujuće i mnogi su već sad spremni reći da se radi o najboljoj klupskoj ekipi svih vremena. Barem po imenima.

United napokon ima ekipu za trofeje

Na Old Traffordu su zaključili da im je dosta trofejnog posta i nakon dugog vremena složili su momčad koja se ima pravo nadati napadu na titulu prvaka Engleske. Naravno, povratak Cristiana Ronalda priča je za sebe, ali United je doveo i superstarove poput Raphaela Varanea i Jadona Sancha i Crveni đavoli ove sezone djeluju prilično opasno.

Romelu Lukaku prošle godine je bio ključni igrač Interove šampionske sezone i prvak Europe Chelsea ga je vratio na Stamford Bridge. Fantastični belgijski napadač od 2011. do 2014. branio je boje londonskog kluba, no sad se vraća kao velika zvijezda i jedan od aduta da bi Abramovič mogao i ove sezone računati na trofeje. Osim Lukakua, zadnjeg dana prijelaznog roka na Stamford Bridge je na posudbu s pravom otkupa stigao i Saul iz Atletica.

Inter je ostao bez Lukakua, ali je doveo Edina Džeku. Najbolji igrač BiH svih vremena jedini je koji se može pohvaliti da je zabio 50 i više golova u Serie A, Premiershipu i Bundesligi, a s Interom ima priliku ispisati historiju i u smiraju karijere osvojiti naslov i u Italiji.

City doveo najskupljeg igrača u historiji Premiershipa

City je želio dovesti Cristiana Ronalda, Portugalac je bio jako blizu Etihadu, ali je spektakularnim obrtom u samo nekoliko sati odletio na Old Trafford. No prije pregovora o dolasku Portugalca Guardiola je za čak 117 miliona eura iz Aston Ville doveo Jacka Grealisha, koji je tako postao najskuplji igrač u historiji Premiershipa.

Barca, koja je u finansijskom rasulu, prisiljena je očajnički prodavati igrače. Odlazak Messija uzdrmao je fudbalski svijet, a Katalonci su u posljednjim satima prijelaznog roka prodali u Leipzig 18-godišnje čudo od djeteta Ilaixa Moribu i Emersona Royala u Tottenham te su na posudbu u Atletico poslali Antoinea Griezmanna. Barcelona je ipak uspjela i dovesti nekoliko igrača, a prvi u redu su Sergio Aguero i Memphis Depay, piše Index.

Real je ostao bez kapitena Sergija Ramosa i Francuza Raphaela Varanea, ali je doveo iskusnog Davida Alabu iz Bayerna te iz Rennesa 18-godišnjeg francuskog reprezentativca Eduarda Camavingu.

Saga oko Mbappea i Reala

Od transfera koji se nisu dogodili, a koje su mnogi očekivali, potrebno je izdvojiti neuspjele dolaske Kyliana Mbappea u Real, Harryja Kanea u Manchester City te Erlinga Halanda u PSG. I dok je dolazak sjajnog Norvežanina na Park prinčeva u prvom redu bio manevarski potez pariških šeika na agresiju Florentina Pereza oko Mbappea, dolazak najboljeg mladog igrača SP-a u Madrid te transfer Kanea u City bili su sigurna stvar. Ipak, sva tri posla su propala. Daniel Levy nije prihvatio 117 miliona eura za Kanea, a PSG je zadnjeg dana prijelaznog roka odbio čak 220 miliona eura za Mbappea.

Prijelazni rok najkasnije će završiti u Rusiji, gdje će se transferi dogovarati do 17. oktobra, ali u toj zemlji rok se otvorio tek 26. jula.

Transferi bh. reprezentativaca

Već smo spomenuli da je kapiten naše reprezentacije Edin Džeko prešao u aktuelnog šampiona Italije, te da će pokušati nadomjestiti odlazak Belgijanca Romelua Lukakua u Chelsea i zasad mu dobro ide u tome.

Miralem Pjanić nije uspio napustiti Barcelonu, iako je u zadnjim momentima prelaznog roka ponuđen Sevilli, međutim taj transfer nije realizovan. Podsjetimo da je za bh. reprezentativca postojao interes Juventusa.

Bh. reprezentativac Stjepan Lončar u trećem najvećem transferu u historiji NK Rijeka prodan je u mađarski Ferencvaroš za četiri miliona eura.

Kenan Pirić je tokom ljeta promijenio sredinu nakon što mu je istekao ugovor u Mariboru, te je prešao u grčki Atromitos, sa kojim je potpisao ugovor na dvije godine. 

Još jedan reprezentativni golman je promijenio klub ovog ljeta. Riječ je o Nikoli Vasilju koji je nakon isteka ugovora u ukrajinskoj Zoryji, potpisao za njemačkog drugoligaša St. Pauli. 

Bešić ponuđen Galatasarayu

Povremeni bh. reprezentativac Muhamed Bešić još uvijek nije pronašao klub u ovom prijelaznom roku, no turski mediji pišu da su njegovi menadžeri ponudili njegove usluge turskom velikanu Galatasarayu.

Kako prenosi Fotomaç, Galatasaray je u potrazi za igračem njegovih karakteristika, te se naš veznjak nameće kao kvalitetno rješenje na poziciji zadnjeg veznog igrača.

Bivši član Evertona je spreman obući žuto-crveni dres Galate, a trener turskog velikana Fatih Terim će u sljedećim danima donijeti odluku o njegovoj karijeri.

Isti izvor navodi da je Bešić svoje usluge ponudio i Konyasporu i Kasimpasi, također turskim superligašima što znači da aktivno radi na pronalasku kluba gdje će nastupati sljedeće sezone.

Prelazni rok u Turskoj traje do 8. septembra.

Podsjećamo, Bešić je u razgovoru za Liverpool Echo otkrio kako ne žuri sa pronalaskom novog kluba, a otkrio je i kako se potpuno posvetio vjeri.

"Ne paničim oko pronalaska novog kluba jer vjerujem u Boga. Igrao sam dobro dvije sezone u Evertonu, ali mentalno nisam bio najbolji. Kupovao sam automobile, sve što sam želio", rekao je Bešić za Liverpool Echo i nastavio je:

"Kada sam se povrijedio svi su me zaboravili. Došli su novi treneri, a ovo je sve biznis. Tako to ide. Sjediš sam, imaš ugovor na pet godina, a svi su te zaboravili".

"Taj period me natjerao da razmislim o životu. Uvijek sam bio musliman, ali nisam prakticirao vjeru. Kupovao sam automobile, tetovirao se... Nema ništa loše u tome da imaš četiri automobila u garaži, ali to više nije za mene. Nisam više takav".

"Sve se promijenilo. Još uvijek sam isti igrač, ali van terena je sve drugačije. Klanjam pet dnevnih namaza, postim ramazan što nikad ranije nisam činio", rekao je Bešić i kao primjer je naveo Khabiba.

"Pogledajte Khabiba. Odrastao je sa ocem i on je primjer kakav čovjek treba biti - ponizan. Bio sam takav, ali unutra nisam bio sretan. Protekle godine su me promijenile i da se nije sve ovo dešavalo, nikad se ne bih promijenio. Sad razmišljam drugačije".

Novinar: Ajdin Balićevac

0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.