4.10.2021. 14:59
0
"Novalić i ekipa htjeli su nama staviti 'metu na čelo' da nas ostali borci prozivaju. Mi kad smo se 2018. borili za Zakon, mnogi su se ogradili od nas jer su misli da im uzimamo davanja"
Na posljednjoj sjednici Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine usvojene su izmjene i dopune Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, koji bi trebao omogućiti penzionisanje po povoljnijim uvjetima bivšim pripadnicima ARBiH.

Usvojenim izmjenama Zakona o PIO-u vrijednost boda za obračun posebnog staža sa 0,5 povećan je na jedan. I ovi bodovi će biti od koristi demobilisanim borcima koji su tokom radnog odnosa bili na minimalcu.

Zatim, osiguraniku koji ima navršenih 40 godina penzijskog staža starosna granica za ostvarivanje prava na starosnu penziju snižava se za ukupni priznati posebni staž u dvostrukom trajanju, a ne više od 58 godina života. Dakle, osoba koja ima 40 godina penzijskog staža, tri i po godine učešća u odbrani, tj. sedam godina posebnog staža, njemu se umanjuje uvjet za starosnu penziju za sedam godina, što znači da može ostvariti pravo na penziju sa 58 godina života.



Izmjenama se briše stavka u Zakonu o PIO-u koja kaže da svima onima koji odu prije 62. godine u penziju, po bilo kojim uvjetima, da će se mjesečno odbijati 0,333 posto od penzije, odnosno, četiri posto za svaku godinu ranijeg odlaska u penziju.

Hamza Krkalić iz Udruženja Kamp boraca je danas govorio za Source.ba portal o usvojenim izmjenama i dopunama pomenutog Zakona.

"Zakon je u Domu naroda dobio saglasnost, međutim, kao što vidite opstrukcije od strane premijera Vlade FBiH Fadila Novalića, ministra za boračka pitanja, saveza, tzv. Koordinacije jer temeljna udruženja ne postoje i oni sebe tako nazivaju, i oni su dali negativno mišljenje o Zakonu. U četvrtak je bila sjednica Doma naroda, međutim, kao što vidite niko se ne oglašava kada je u pitanju Zakon, koji je prošao i mi smo prisustvovali toj sjednici. Premijer Novalić i ekipa htjeli su nama staviti 'metu na čelu' da nas borci prozivaju itd. Kamp boraca je jedini koji je uputio i prema Vladi i prema predsjedavajućim svih domova da se taj Zakon usvoji i većina boraca to čeka", kazao je na početku razgovora Krkalić.

Kako kaže, pravda je ispravljena.

"Mi kad smo se 2018. godine borili za Zakon o demobilisanim borcima tada su se ogradili savezi, ratni vojni invalidi, porodice šehida, dobitnici priznanja jer oni imaju svoje zakone i oni smatraju da mi njima uzimamo nekakva njihova davanja, ali ne uzimamo, mi smo se izborili za taj Zakon", rekao je on.

Ističe da im predstoji daljna borba.

"Vraćanje Zakona našeg, znači izmjene i dopune Zakona o demobilisanim borcima. Ovaj Zakon je prošao i mi nećemo čekati ni ministre, ni ministarstva i znate da je ministar za boračka pitanja Salko Bukvarević umro i mi nemamo s kim raditi. Iznad nas ne stoji niti jedna politika i mi idemo dalje. Bitno je da ovaj naš Zakon pretrpi izmjene i dopune a koje bi bile: vraćanje boraca koji žive u RS-u i imaju problematiku da ih Federalno ministarstvo preuzme i supruge umrlih boraca. To su naša dva amandmana i dvije ispravke na kojim mi ovih dana već radimo", zaključio je Hamza Krkalić iz Udruženja Kamp boraca.

Novinar: Ajdin Balićevac

0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.