2.12.2021. 18:55
6
"Čovićevo izvinjenje je bijedno. Da sam na njegovom mjestu ja bih ćutala, jer mislim, glasate za nešto i onda se poslije izvinjavate, pa nije vas niko tjerao"
Lider HDZ-a BiH Dragan Čović, uputio je danas izvinjenje zbog glasanja delegata iz njegove stranke za poništavanje tzv. Inzkovog zakona na sjednici Doma naroda Parlamenta BiH.

"Što se tiče mog ponašanja na Domu naroda, nikom baš ništa ne dugujem. Nadam se da ja više nikada neću biti doveden u poziciju da na takav način odlučujem o Domu naroda. Jedan dobar dio onih kao, recimo, gospodin Radončić, gospodin Izetbegović, su jučer bili prisutni kad smo o tome razgovarali sa predstavnicima međunarodnih institucija, kada sam im kazao da je to zadnji put da sam ja na taj način dio procesa pomaganja nečemu u Bosni i Hercegovini, a da ovakvu cijenu plaćam. Prvo, taj zakon nije prošao, to je jasno, niti će proći, ne zakon nego zaključci. Ako je to nekoga povrijedilo ja se ispričavam, ali se nadam da više nikada nećemo biti na taj način dovedeni u poziciju da se okupljamo, uvjetujemo i međusobno ohrabrujemo da bismo sjedili zajedno", kazao je Čović.

U razgovoru za Source.ba portal, zastupnica Naše stranke u Parlamentu BiH Mirjana Marinković-Lepić ocijenila je Čovićevo izvinjenje "besmislenim i bijednim".

"Kada je u pitanju zadnja sjednica Doma naroda Parlamenta BiH, ja sam već i u nekim izjavama i gostovanjima za druge medije rekla da je to što se dogodilo na Domu naroda strašno. Ovdje je prvo pokazan otvoreni savez HDZ-a i SNSD-a, a sve to zajedno i uopšte takvo glasanje omogućio im je Bakir Izetbegović, činjenicom da im je dozvolio po četiri delegata u klubovima naroda", kazala je Marinković-Lepić na početku razgovora. 

Kako kaže, dešavanja na Domu naroda smatra strašnim zbog činjenice da su i Hrvati itekako nastradali u proteklom ratu "od onih ljudi koje sada podržava Milorad Dodik"

"Ne mogu da vjerujem da se čovjek (op.a. Dragan Čović) složio sa tim prijedlozima, prvenstveno vezano za ukidanje Zakona o zabrani negiranja genocida, a bilo je tu još nebuloznih zaključaka. Ja sam i u nekom svom televizijskom nastupu rekla da li je Dragan Čović pitao sve Hrvate kome da se prikloni i da se prikloni takvoj jednoj politici negiranja genocida i podržavanja ratnih zločinaca, jer Dodik to otvoreno radi. Ja sam navela primjer upravo Tuzle gdje su pripadnici HVO-a se ravnopravno borili sa borcima Armije BiH, gdje nije bilo apsolutno nikakvih nacionalnih sukoba, da li je njih pitao o tome? Da li je pitao protjerane Hrvate iz iste te Republike Srpske, da li je pitao Hrvate u Posavini, da li je pitao članove porodica poginulih boraca itd. Tako da ako bilo kome u Bosni i Hercegovini nije bilo jasno šta je na sceni, ja vjerujem da je ovo 'otvorilo oči' samo onima kojima nije bilo jasno. Cilj sve trojice lidera stranaka jeste da očuvaju trenutne pozicije, da prikriju svoje afere i kriminal i jedina im je misao i volja i misija i želja da ostanu na vlasti, jer bi im se u protivnome moglo desiti da završe kao Ivo Sanader", rekla je ona.

Na pitanje kako tretirati današnje izvinjenje Dragana Čovića, kao istinsko ili iz brige zbog reakcija iz Hrvatske odgovora da ona u medijima uopšte nije naišla na reakciju u Hrvatskoj, prvenstveno čelnika HDZ-a u Hrvatskoj.

"Niti na reakcije premijera, niti predsjednika, bez obzira što ne dolazi iz te partije, ali je na određeni način bilo očekivano da se oni oglase. Međutim, na određeni način i nije bilo očekivano s obzirom da vidimo da obojica Dodiku pomažu, a Zoran Milanović je, recimo, napravio jedan potpuni zaokret u odnosu na svoju raniju politiku. Ja ne vjerujem da je njegovo izvinjenje bilo iskreno. Kao prvo, Čović nije glup čovjek koji ne razmišlja, te on nije neko ko će ishitreno reagovati, tako da je to izvinjenje za mene još besmislenije sad nakon svega ovoga. Ja bih barem, da sam na njegovom mjestu ćutala, jer mislim, glasate za nešto i onda se poslije izvinjavate, pa nije vas niko tjerao. Mislim da su ovo bili neki određeni dogovori u startu i mislim da je ovo još, pa hajmo reći, bijednije na kraju ispalo to njegovo izvinjenje. Ja apsolutno ne vjerujem da je ovo iskreno jer su se nakon sjednice Doma naroda i mnogi snimci objavljivali, te ranije Čovićeve izjave o genocidu u Srebrenici. Moram reći, jako me to podsjeća na Dodika, jer od lidera SNSD-a smo navikli da danas priča jedno a sutra drugo, pa evo vidimo da ga izgleda Čović kopira", zaključila je državna  zastupnica Mirjana Marinković-Lepić u razgovoru za naš portal.

Novinar: Ajdin Balićevac

6
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.