2.12.2021. 20:05
0
"Jednom mi je Tuđman crtao BiH podijeljenu između Hrvata i Srba, a na pitanje šta će biti sa muslimanima rekao je da će biti na malom prostoru između Hrvata i Srba"
U Britanskom parlamentu danas je jedna od glavnih tema bila trenutna politička kriza u BiH koju je inicirala zastupnica vladajuće Konzervativne stranke Alicia Kearns gdje su se svi usaglasili da je Milorad Dodik jasni krivac za situaciju u državi.

U svom izlaganju, Kearns je poručila da se diplomatskim aktivnostima može očuvati mir te da na taj način treba djelovati na člana Predsjedništva Milorada Dodika koji svojim postupcima potkopava Daytonski sporazum i prijeti otcjepljenjem i novim sukobima.

"Pokušaj istrebljenja Bošnjaka se ne smije ponoviti", istakla je Kearns.

Zatražila je od britanskog dijela NATO-a u Bosni i Hercegovini da više bude uključen.

"Moramo spriječiti sukobe i djelovati po sistemu ranog upozorenja", dodala je ona.

Naglasila je da Dodik mora znati da Bosna i Hercegovina ima prijatelje.

S druge strane, njen kolega iz Konzervativne stranke Bob Stewart je govoreći o situaciji u BiH ispričao priču o njegovoj posjeti državi u ratnom periodu. On se tada sastao sa bivšim visokim predstavnikom Paddyjem Ashdownom i bivšim predsjednikom Hrvatske Franjom Tuđmanom.

"Paddy je (Tuđmana) pitao kako vidi budućnost Bosne i Hercegovine u sljedećih deset godina. Na meniju je nacrtao podijeljenu Bosnu između Hrvata i Srba. On ga je pitao šta će biti s muslimanima. Rekao mu je da će biti na malom prostoru između Hrvata i Srba", naveo je Stewart.

O razlozima sve većeg interesa Velike Britanije za Bosnu i Hercegovinu, za Source.ba portal je govorio šef Odsjeka za međunarodne odnose i evropske studije Internacionalnog Burch univerziteta u Sarajevu, profesor Alija Kožljak.

"Angažovanje, odnosno, djelovanje međunarodne zajednice je ono koje sam ja zagovarao prije nekoliko mjeseci i to se upravo dešava sada kada imamo aktivno angažovanje svih aktera u Bosni i Hercegovini, znači, Sjedinjenih Američkih Država, EU i Velike Britanije i ona je poprilično sinhronizovana", kazao je profesor Kožljak na početku razgovora. 

Ističe da je to jako bitno za Bosnu i Hercegovinu, te da to znači da se fokus vraća na BiH, te da su svi ključni akteri angažovani. 

"Drugo, kada govorimo o Velikoj Britaniji, njihovo aktiviranje trebamo posmatrati iz dvije različite perspektive. Prvo, nacionalni interes Velike Britanije a to je da Velika Britanija očigledno želi da potvrdi svoju relevantnost na međunarodnoj sceni. Da pokaže da ima najsnažniju diplomatiju i da je zainteresovana za Bosnu i Hercegovinu. Drugo je vezano upravo za ovu zainteresovanost. Velika Britanija želi da se solidariše, odnosno, da pokaže taj zajednički stav sa ostalim akterima sa Zapada da je područje Zapadnog Balkana i Bosne i Hercegovine u suštini područje koje pripada euroatlantskim asocijacijama. Tako da ovo što se dešavalo danas na Britanskom parlamentu u suštini je pripremano još možda prije mjesec dana. Zastupnici u tom parlamentu su i ranije skretali pažnju na važnost angažovanja u našoj državi, jer su upozoravali do čega bi moglo doći ako se Velika Britanija ne angažuje", rekao je on. 

Zaključio je da Velika Britanija ima najsnažniju diplomatiju, te da oni to žele da pokažu. 

Novinar: Ajdin Balićevac 

0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.