21.1.2022. 14:25
1
Sarajevo u zimskim danima zagađenije od Wuhana i Delhija: Koja su rješenja za problem koji se javlja svake godine?
Građani Bosne i Hercegovine svake godine se susreću s problemom zagađenja zraka koji eskalira u zimskim mjesecima. Iako vladajuća struktura svake godine u isto vrijeme obećava rješenja ovoga gorućeg problema koji donosi i zdravstvene poteškoće, zagađenost ne jenjava.

Zagađenje zraka je vodeći ekološki faktor rizika po zdravlje i procjenjuje se da je gotovo trećina stanovnika europskih gradova izložena zagađenosti zraka iznad granice koju dozvoljavaju propisi EU, navodi se u najnovijem izvještaju Europske agencije za zaštitu čovjekove okoline (EEA).

Problem je uzrokovan individualnim ložištima (domaćinstva) i motornim vozilima, a najzagađeniji gradovi u BiH su Zenica, Tuzla i Sarajevo, a nerijetko su pojedini bh. gradovi po zagađenju zraka ispred gradova koji broje na desetine miliona stanovnika i koji su među najnaseljenijim gradovima.

Tako je, prijestolnica BiH 17. januara imala indeks AQI od 287, značajno ispred pakistanskog Lahorea (224), indijskog Delhija (216), kineskog Wuhana (196) i indijske Kolkate (174).

Postoji mnoštvo aerozagađivača i bezbroj njihovih kombinacija, ali se ipak izdvajaju neki za koje se zna da nanose najveću štetu ljudskom zdravlju i životnoj sredini. Za najopasnije se smatraju ugljikovodici, prizemni ozon, ugljen monoksid, azotni dioksid, sumpor dioksid i lebdeće čestice (dim, čađ, prašina). Ugljikovodici (metan, etan, propan, butan i dr.) su sporedni proizvodi industrijskih procesa, a sa stanovišta aerozagađenja najvažniji su oni gasoviti i isparljivi.

Ugljen monoksid je jedan od najrasprostranjenijih atmosferskih zagađivača, a njegovi glavni izvori su motorna vozila, sagorijevanje čvrstih, tečnih i gasovitih goriva i industrijski procesi. Koncentracija ugljen monoksida, ugljen dioksida, azotnog i sumpornog dioksida i lebdećih čestica (PM), naročito je povećana tokom zime.

Koji su uzroci zagađenja zraka u Sarajevu i kako riješiti ovaj problem - tema je publikacije Prioritetne mjere za unapređenje kvaliteta zraka u Kantonu Sarajevo iz marta 2019. godine.

Autori publikacije, čiji je izdavač Fondacija Henrich Böll, su profesor na sarajevskom Mašinskom fakultetu Azrudin Husika i Vedad Suljić iz Regionalnog centra za informisanje i obrazovanje iz održivog razvoja za Jugoistočnu Europu.

Kao način za smanjenje zagađenja zraka u bosanskohercegovačkoj prijestolnici, identificirani su:

1. Regulisanje korištenja čvrstih goriva;
2. Podsticanje energetske efikasnosti u zgradarstvu;
3. Proširenje sistema daljinskog grijanja;
4. Strožiji emisioni standardi za vozila u užoj gradskoj jezgri;
5. Unapređenje menadžemanta parking mjesta u užoj gradskoj jezgri;
6. Upravljanje saobraćajem u realnom vremenu;
7. Unapređenje javnog prijevoza;
8. Popularizacija električnih vozila;
9. Unapređenje provođenja tehničkih pregleda za motorna vozila;
10. Izgradnja pješačkih koridora i biciklističkih staza;
11. Propisivanje zahtjeva za centralnom pripremom sanitarne vode u novim zgradama;
12. Izgradnja zelenih površina i sadnja drveća;
13. Unapređenje sistema informisanja i javna kampanje i
14. Revizija pragova informisanja i alarmiranja u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka.

Saradnici u izradi publikacije bili su studentica Mašinskog fakulteta Mašinskog fakulteta u Sarajevu Sulejmana Šolja i Albin Toljević iz Centra za ekonomski, tehnološki i okolinski razvoj (CETEOR).

Novinar: Ajdin Balićevac
Snimatelj i montaža: Kenan Ćemo

1
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.