23.5.2022. 9:27
6
Da li je ovom izjavom reis Kavazović podržao kandidaturu Bakira Izetbegovića na predstojećim izborima: "Moramo dati naše povjerenje onim ljudima koji će biti u stanju izdržati politički pritisak"
Sjednica Sabora Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini održana je jučer u Sarajevu, a sabornicima se obratio reisu-l-ulema Husein-ef. Kavazović koji je govorio o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH, ali i prilikama u Evropi te predstojećim izborima.

Govoreći o izborima koji bi se trebali održati početkom oktobra ove godine, Kavazović je dao jednu zanimljivu izjavu koju su pojedini mediji ocijenili kao podršku lideru SDA Bakiru Izetbegoviću.

"Na izborima i za državna tijela i za tijela Islamske zajednice moramo dati naše povjerenje onim ljudima i snagama koje će biti u stanju izdržati politički pritisak koji je sve jasnije izražen. Moramo osujetiti populističke tendencije u našem narodu i svesti ih na podnošljivu mjeru. Na važna mjesta u državi i zajednici treba da biramo kredibilne ljude s karakterom i potrebnim znanjem za javni posao", kazao je Kavazović tom prilikom.

I ništa u prethodnom pasusu ne bi bilo čudno da u javnosti nismo čuli izjave i stavove da je Izetbegović bio izložen velikim pritiscima tokom pregovora oko izmjena Izbornog zakona. 

I sam predsjednik SDA je krajem prošle godine izjavio da su stranci vršili pritisak nad njim.

"Jeste, ali nisu to pritisci u smislu nekih prijetnji. Otprilike njihov pristup je: ‘Hajde da ovo riješimo, ovo je sad važno riješiti.’ Kad ja kažem: ‘A ove blokade što radi HDZ, koje trpimo već godinama?’. Oni kažu: ‘Sve je to važno gospodine Izetbegoviću, poslije ćemo se fokusirati na to.’ Onda ja odgovorim: ‘Znate, nisam ja dijete. Šezdeset i pet mi je godina, trideset godina sam u politici, nemojte sad sa mnom tako rješavatim rješavat ćemo obadvije stvari paralelno i na kraju da se krene u tom smjeru'", kazao je tada Izetbegović

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, nedavno je u jednom televizijskom nastupu također ispričao da mu se Izetbegović požalio da se vrši strašan pritisak nad njim.

"Bilo je izjava koje su bile indirektne prijetnje. Rečeno mu je da ako je došlo do toga da ne može sam da nosi pritisak da kaže da mi ne damo. Ne bi Izetbegović pristao i popustio. Često sam se čuo sa njim. Izetbegović i ja smo potpisali dogovor da nećemo ići na unilateralne izmjene Izbornog zakona. Žalio mi se da se na njega vrši strašan pritisak. Više puta mi je rekao da neće odustati od dogovora koji ima sa mnom. Čuli smo se pred Neumske pregovore i rekao mi je: 'Idem da završim ovu stvar, dosta je više!'", rekao je Komšić.

Otvorena podrška imama Fahdove džamije: "Niste sami protiv svih, jer Allah je uz Vas, a On je Silni i Mudri"

Nezim ef. Halilović Muderris, imam Fahdove džamije u Sarajevu i ratni komandant 4. muslimanske brigade Armije Republike Bosne i Hercegovine, pružio je nedavno podršku kandidaturi Bakira Izetbegovića za člana Predsjedništva BiH. 

Muderris se tim povodom oglasio na Facebook profilu, a njegovu objavu prenosimo u cijelosti:

"Naš Lider, naš Predsjednik, naš Prvak! Allah Vas čuvao, zaštitio i volio! Niste sami protiv svih, jer Allah je uz Vas, a On je Silni i Mudri! A i ja/mi smo Vaš Tim! Vaši čvrsti politički stavovi i Vaša vizija nam ulijevaju sigurnost i nadu", poručio je Muderris.

Uticaj vjerskih poglavara na glasače

O uticaju vjerskih poglavara na glasače smo razgovarali sa profesorom na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, Asimom Mujkićem.

"Vjerski poglavari apsolutno imaju uticaj na glasače i moramo znati da su vjerske zajednice ustvari po 'defaultu' upućene ili dubinski protkane kada govorimo o identitetskim politikama koje dominiraju Bosnom i Hercegovinom. Dakle, one se mogu i izjašnjavati da su protiv toga pa možda i neke konkretne poteze povlačiti kako bi išli u prilog nekoj neutralnoj poziciji, međutim, po 'defaultu' mi znamo da je konfesionalna ta strana  ključna za identitet naših naroda pa samim tim, budući da nemate distinkciju..Recimo, jezička bi bila poželjna, ali je nema i onda taj element po sebi emanira i isijava poziv na okup. Naprosto, šta god da oni urade, identitetske politike se moraju oslanjati na tu vezu", ističe profesor Mujkić na početku razgovora.

Kako kaže, uticaj postoji, direktni ili indirektni. 

"Problem je kako da izbacimo ili umanjimo značaj ovog direktnog uticaja gdje imate direktno pozive. Sjetimo se u susjednoj Crnoj Gori litija i to je izvanredan primjer toga kako se Crkva koristi odnosno vjerska zajednica za etničku i političku mobilizaciju. Sprega postoji, nije tajna da je Katoličkoj crkvi u Hrvatskoj..Kao što vidite da su oni bliži konzervativnim strujama u vezi događanja oko slučaja abortusa, vidjeli smo da je sklonost na toj drugoj strani, kao i nebrojeno mnogo puta u Srbiji, a kao što smo imali i u slučaju SDA posebno kada je u pitanju Bosna i Hercegovina", zaključio je profesor Mujkić u razgovoru za Source.ba portal.

(A. Balićevac)

6
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.