21.6.2022. 10:56
0
Dodikov Bošnjak Denis Šulić o "postrojavanju vojske Republike Srpske": "U narednih šest mjeseci ćemo vidjeti šta će se dešavati, Jelena Trivić nema pravo nikoga prozivati na osposobljavanje VRS-a.."
Narodna skupština bosanskhercegovačkog entiteta Republika Srpska (NSRS) nije podržala veto člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika na Odluku o pokretanju postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja sporazuma o partnerstvu, trgovini i saradnji BiH i Velike Britanije, koju je bez konsenzusa usvojilo Predsjedništvo BiH.

Dodik je proglasio ovu odluku, usvojenu 8. juna, veoma štetnom po vitalne interese Republike Srpske i pozvao narodne zastupnike da se izjasne.

Po Ustavu BiH, Narodna skupština Republike Srpske je razmatrala takve slučajeve i ukoliko je potvrdi dvotrećinskom većinom, osporena odluka Predsjedništva BiH ne stupa na snagu.

Na današnjoj posebnoj sjednici Parlamenta RS-a nije bilo dvotrećinske podrške.

Posebnoj sjednici NSRS-a, pored Dodika, prisustvovali su i predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković i predsjedavajući Vijeća ministara Zoran Tegeltija.

Dodik je obraćanju rekao da je Sporazum o partnerstvu, trgovini i saradnji BiH i Velike Britanije veoma štetan po vitalne interese Republike Srpske zbog brojnih manjkavosti koje su, između ostalog, utvrdila nadležna ministarstva u Vladi Republike Srpske.

O jučerašnjoj posebnoj sjednici i dešavanjima na njoj smo razgovarali sa potpredsjednikom NSRS Denisom Šulićem.

"Ne bih se složio da je to veto Milorada Dodika, to je veto koji je pokrenuo srpski član Predsjedništva na sugestiju četiri resorna ministarstva Vlade Republike Srpske koja su smatrala da je otpočinjanje pregovora sa Velikom Britanijom oko dogovora za sporazum ugrožavanje Republike Srpske jer u pregovaračkom timu nije bilo nekih bitnih osoba iz resornih ministarstava, a taj sporazum će se ticati tih resornih ministarstava. Oni su smatrali da tu postoji ugroženost RS-a i institucija zato je i gospodin Dodik pokrenuo vitalni entitetski interes i svaki put kada institucije RS-a kažu da su ugrožena prava RS-a bilo koga, ko se nalazi Predsjedništvu Bosne i Hercegovine treba pokrenuti vitalni entitetski interes. Opozicija u RS-u je smatrala da ovo ugroženost vitalnog interesa RS-a i drago mi je da su neki od njih ostali i glasali i pokazali napokon svoj politički stav o nekom pitanju. Građani RS-a će naravno na oktobarskim izborima procijeniti da li je opozicija svojim radom zavrijedila podršku svoga naroda ili je SNSD nastavio da radi u korist građana RS-a. Ja sam siguran da će SNSD kao glavna politička partija zajedno sa koalicionim partnerima na predstojećim izborima odnijeti uvjerljivu pobjedu", rekao je Šulić.

Na pitanje kako komentariše prozivku na račun vlasti zastupnice PDP-a u NSRS Jelene Trivić u vezi "postrojavanja vojske RS-a" Šulić odgovara da ona kao kandidat za predsjednicu tog entiteta "pokušava na svaki način da dođe do jeftinih političkih poena".

"Ne bih komentarisao tu izjavu, samo ću reći da gospođa Trivić kad god je trebalo da svojim glasanjem izrazi jasan politički stav o nekom pitanju važnom za RS i njene građane, je bježala iz NSRS. Svako može reći u mikrofon šta hoće i da nema nikakvu posljedicu, pogotovo kad ste opozicija. Gospođa Trivić je bježala na mnogim sjednicama kada je trebala pokazati svoj politički stav, da ne kažemo da je trebala nešto uraditi više. Ona nema nikoga pravo prozivati na osposobljavanje vojske RS-a jer kada je trebalo glasati o tome, isto je pobjegla. Mi smo usvojili zaključke da prolongiramo primjenu zaključaka o prenosu nadležnosti iz decembra na šest mjeseci, nadamo se, da ćemo imati partnere u Federaciji BiH koji će htjeti sjesti za pregovarački sto i da vidimo koji su to problemi u BiH i koji je način da riješimo te probleme. Vidjet ćemo šta će se dešavati u narednih šest mjeseci. Mi smo u maju prošle godine pozvali relevantne političke predstavike iz FBiH da zajedno sjednemo i razgovaramo o budućnosti Bosne i Hercegovine. Nažalost, nismo dobili nikakav odgovor, pa ni negativan, pa barem da znamo da ljudima u FBiH nije cilj zajednička budućnost već onakva budućnost kakvu oni zamišljaju u svojim glavama. Tu ne mislim na obične građane, već o političkim liderima", zaključio je potpredsjednik NSRS-a u razgovoru za naš portal.

(A. Balićevac)

0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.