2.12.2022. 12:27
1
Arapi su kolutali očima - U zemlji gdje žene nemaju jednaka prava kao muškarci odsudila sjajno: Ko je Stephanie Frappart, prva sutkinja u historiji SP
Francuskinja Stephanie Frappart sinoć se upisala u historiju u Kataru.

Vjerovatno su Arapi kolutali očima već na najavu da će pomenuta Frappart, Salima Mukasanga iz Ruande i japanska fitness trenerica Yoshimi Yamashita suditi pravdu muškarcima u zemlji gdje žene nemaju jednaka prava kao muškarci.

"Ići ću u Katar na Svjetsko prvenstvo. Ne bih tamo išla zbog okruženja. Ali možda će Svjetsko prvenstvo poboljšati prava žena u zemlji", rekla je Frappart prije Mundijala.

Francuskinja je već nastupila kao četvrta službena osoba na Euru 2020, čime je također ušla u istoriju.

Frappart je takođe ušla u historiju u decembru 2020. godine postavši prva žena koja je sudila mušku utakmicu Lige šampiona.

Vodila je okršaj grupe G između Juventusa i Dinama iz Kijeva u Torinu.

Frappert lining up before officiating Juventus vs Dynamo Kiev in the Champions League

Ova 37-godišnjakinja je takođe bila sudila i Evropski superkup 2019. između Chelseaja i Liverpoola, kao i finala Svjetskog prvenstva za žene iste godine.

Frappert officiated the 2019 Super Cup final between Chelsea and Liverpool that the Reds won 5-4 on penalties.

U oktobru 2020. Frappart je sudila i svoju prvu utakmicu Lige Evrope - nadgledajući Leicesterovu utakmicu sa Zorjom iz Luganska.

Stephanie Frappart poses with her medal after refereeing the 2019 UEFA Super Cup

Frappart je sudila 16 puta ove sezone u francuskoj Ligue 1, pokazujući 62 žuta uz prosjek od 3,88 po utakmici.

Isključila je samo jednog igrača u ligi ove sezone.

Iako je Katar progresivnija muslimanska zemlja po pitanju ženskih prava, žene su još uvijek u mnogim aspektima degradirane u odnosu na muškarce. Iako se Katar prije nekog vremena izričito obavezao na ravnopravnost spolova, zemlja još uvijek ima neuravnotežene zakone u području nasljeđivanja, braka, pa čak i čije svjedočenje ima veću težinu na sudu.

(A. Balićevac)

1
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.