14.2.2023. 17:07
1
"Šta uzeti partneru za Dan zaljubljenih? Nešto tradicionalno i konzervativno naše, neku antiku. Šamiju neku? Pa može i šamija; To se nikad nije slavilo kod nas"
Danas je Valentinovo ili Dan svetog Valentina, koji se obilježava i kao Dan zaljubljenih.

Na taj dan, koji slavi ljubav, zaljubljeni parovi dijele zajedničke trenutke, izjavljuju ljubav te darivaju jedni druge poklonima.

Valentin je bio biskup koji je ubijen 269. godine zbog potajnog vjenčavanja parova protivno carskoj zabrani. Među kršćanima se počeo štovati kao svetac u 4. stoljeću, ali tek je u 15. stoljeću povezan s praznikom zaljubljenih što je vjerojatno povezano sa starogrčkim obilježavanjem svetosti braka Zeusa i Here sredinom veljače, te starorimskim obilježavanjem Lupercusa, boga plodnosti, koji se slavio 15. februara.

Simbol Valentinova je i starorimski bog ljubavi Kupid, koji se često prikazuje kako drži luk i strijelu jer se vjeruje da se onaj koga on pogodi svojom čarobnom strelicom odmah zaljubi.

Do druge polovice 20. stoljeća Valentinovo se obilježavalo skromno i nenapadno, a danas je poprimilo odlike tipične za potrošačku kulturu.

Ekipa Source.ba portala je danas prošetala ulicama našeg glavnog grada i pitala naše sugrađane o ovom prazniku. 

U prilogu pogledajte kakve smo odgovore dobili.

Novinar: Ajdin Balićevac
Snimatelj i montaža: Nein Mustafić

1
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.