30.3.2023. 14:35
0
Kad su iftar i vjera preči od obrazovanja: "Neki iz 'Trojke' pokušavaju biti veći katolici od Pape, jer za vrijeme SDA vladavine ja se ne sjećam da smo imali ovakve odluke"
Na šestoj radnoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo usvojena je inicijativa zastupnika Stranke za BiH Muamera Bandića, koji je tražio da se za vrijeme ramazana skrati trajanje časova, kako bi učenici i uposlenici imali dovoljno slobodnog vremena prije iftara.

Međutim, u javnosti manjka dosta informacija o načinu implementacije usvojene inicijative. 

Predsjednica Upravnog odbora Vijeća roditelja Kantona Sarajevo Elma Dizdarević je istakla u razgovoru za Source.ba portal da oni nisu dobili jasna uputstva u kojem će pravcu ići samo skraćenje nastave. 

"Vijeće roditelja KS se oglasilo jednim obavještenjem kojim smo htjeli uputiti molbu primarno prema Ministarstvu za odgoj i obrazovanje da zajedno sa direktorima, odnosno da se sve ovo moglo riješiti na nivou samih škola gdje su direktori imali mogućnost da zajedno sa školskim odborom donesu odluku o skraćenju same nastave za učenike koji treba da obave iftar. Što se tiče ostalih stvari koje je Vijeće roditelja spomenulo je da postoje specifične škole, imamo škole samo sa prvom smjenom, da imamo škole koje već rade po skraćenom nastavnom času a to su zavodi i centri, zatim da pri školama imamo produžene boravke koji su u sklopu samih škola i da većina roditelja nema pravo na skraćeno radno vrijeme i kako preuzeti tu djecu iz produženih boravaka", kazala je Dizdarević. 

Naglašava da u tom kontekstu, inicijativa ničim nije bila potkrijepljena. 

"Da smo pripremljeni i nismo, to je jučer došlo onako kao 'grom iz vedra neba'. Vijeće roditelja smatra da je za našu djecu najvažniji obrazovni rad, odnosno nastavni proces koji treba da teče adekvatno, dovoljno smo prošli sa ovim što se dešavalo u pandemiji koronavirusa i sa svim što smo prošli u zadnjih pet godina", zaključila je Dizdarević.

Elma Dizdarević: Odgoj nije moguće nadoknaditi - N1

Novinar Danijal Hadžović u razgovoru za naš portal govori da je odluka potpuno kontraproduktivna i štetna, te da zadire u same temelje sekularne države. 

"Ako se zakoni o sekularnoj državi uključujući i nastavu, prilagođavaju nečijim vjerskim obredima, to onda pokazuje da je ovdje vjera iznad institucija i iznad zakona i što je najgore da se jedna religija privilegira u odnosu na druge religije. Slične odluke nemamo kada su u pitanju katolički i pravoslavni Božić. Poenta sekularne države upravo jeste u tome da svako može upražnjavati šta god hoće ali da to ne zadire u javnu sferu, a ovo je direktno zadiranje u religije na ovu sferu  koja pritom nije ni logična jer se iftar dešava nakon završetka školske nastave. Prije se iftarilo na času ili na velikom odmoru, dakle, nisu se nikada časovi skraćivali koliko se ja sjećam. Mislim da je paradoksalno što vlast 'Trojke' u kojoj sjede dvije građanske stranke usvaja ovakvu odluku. Naša stranke je bila protiv ali to pokazuje da neki u novoj većini pokušavaju biti veći katolici od Pape, jer za vrijeme vladavine SDA ja se ne sjećam da smo imali ovakve odluke", navodi naš sagovornik.

Dalje navodi da kada sam KS usvaja ovakve zakone, "onda ne možete ništa reći ni Miloradu Dodiku ni praksama u Republici Srpskoj da svećenici osveštavaju razrede, da institucije imaju svoje slave". 

"Dakle da imate jedan potpuni proboj religije u državne institucije niti možete bilo šta ikome reći u općinama u kojima vlada HDZ što recimo učionice i institucije stavljaju križeve i primjenjuju slične vjerske prakse tamo gdje im nije mjesto. Oni barem kažu da su to što jesu, dok ovdje u Sarajevu imate stranke koje se pozivaju na građansku državu a kada trebaju konkretno djelovati na terenu onda se podređuju volji i želji jedne vjerske grupe. S tim što je pitanje da li je uopšte to bila volja ili je to bio samo pokušaj njihovog dokazivanja s obzirom da ja zaista nisam upoznat s tim da je Islamska zajednica u BiH ili bilo ko drugi tražio skraćivanje nastave", zaključio je Hadžović. 

(Ajdin B.)

0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.