30.3.2023. 15:24
0
"Ako pobijedi Jakov Milatović, Crna Gora bi mogla postati jedna vrsta Republike Srpske. To bi za Bosnu i Hercegovinu bilo veoma loše"
U nedjelju, 2. aprila, će u Crnoj Gori biti održan drugi krug predsjedničkih izbora, po mnogima historijskih.

Đukanović je kandidat Demokratske partije socijalista (DPS), a Milatović pokreta Evropa sad (PES).

Crnogorski novinar i publicista Šeki Radončić u razgovoru za Source.ba portal kaže da je u nedjelju "dan D" za tu zemlju.

"Da li će krenuti evropskim putem, multietničkim putem, putem građanske države će potonuti u 'srpski svet'. Nezahvalno je u ovom trenutku prognozirati ko će biti pobjednik, međutim, kao stari analitičar koji dugo prati procese ne samo u Crnoj Gori, već i u regionu, mislim da je u prednosti Milo Đukanović. Prije svega iz razloga što je ova vlast koju sada predvodi gospodin Milatović, već dvije i po godine, ekonomski, moralno i na svaki drugi način gotovo urnisala multietničnu, građansku i ekonomski stabilnu Crnu Goru, te je kompromitovan put u NATO. Mislim da će glasači upravo iz ovih razloga glasati za gospodina Đukanovića u većem broju u odnosu na Milatovića, ali da će u svakom slučaju to biti, što se kaže, tijesna pobjeda", kazao je Radončić.

Prema riječima našeg sagovornika, pobjeda Milatovića bi "značila da je pobjedila retrogradna ideja 'srpskog sveta' iza kojeg stoje Rusi i iza kojeg stoje Beograd i Srbija". 

"Pobjeda Milatovića bi značila u jednu ruku i povratak u prošlost, što se Crne Gore tiče, ali i što se tiče Bosne i Hercegovine. Naravno, ako 'kuća gori komšiji, velika opasnost postoji i da vaše (op.a. BiH) kuće izgore'. Dakle, po meni, to bi se svakako jako loše odrazilo jer se ne radi o klasičnim izborima, već o izborima koji će znatno uticati na region i radi se o suštini da će ako pobijedi Jakov Milatović, Crna Gora u budućnosti postati jedna vrsta Republike Srpske i to će biti  veoma loše za Bosnu i Hercegovinu, jer na kraju krajeva će pobijediti opcija koja nije građanska niti multientička, već koja je velikosrpska", zaključio je Radončić. 

(Ajdin B.)

0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.