16.5.2023. 14:20
2
Kapidžić uputio video-poruku Erdoganu i već mu čestitao na pobjedi - Zahiragić: "Sve je dugove otplatio i napravio najsnažniju državu koja je dominantno muslimanska"
U Turskoj će se 28. maja održati drugi krug predsjedničkih izbora, u koji je dugogodišnji predsjednik Recep Tayyip Erdogan prisiljen ući sa tijesnom prednošću nad svojim suparnikom Kemalom Kilicdarogluom.

Niti jedan kandidat nije dobio potrebnih 50% nakon što je prebrojano 100% glasačkih kutija, prema turskom Vrhovnom izbornom vijeću. Sve glasačke kutije u zemlji su otvorene, a odaziv birača je 88.92%, rekao je predsjednik vijeća Ahmet Yener. Erdogan je osvojio nešto više od 49% glasova, a Kilicdaroglu 45%.

Ali Kilicdaroglu se sada suočava s teškom borbom za pobjedu u drugom krugu nakon što je Erdogan ostvario bolji rezultat nego što su pokazivale neke ankete. Službeni konačni rezultati izbora u Turskoj bit će objavljeni u petak, rekao je Yener.

Erdogan vlada sve autokratskije u Turskoj. No njegov imidž je poljuljan. Razlog je loša ekonomska situacija, koja vodi do razumljivog nezadovoljstva stanovništva. Ipak, opozicija nije uspjela dobiti većinu u prvom krugu predsjedničkih izbora. Za 12 dana slijedi obračun između Erdogana i njegovog protukandidata Kemala Kilicdaroglua.

"Turski Gandhi"

Nakon što smo jučer pisali o Erdoganu, danas ćemo se osvrnuti i na njegovog protukandidata.

74-godišnji Kemal Kilicdaroglu turski je ekonomista i penzionisani državni službenik.

Kilicdaroglu je u martu imenovan predsjedničkim kandidatom opozicionog saveza šest stranaka. Dugo je bio zaglavljen u Erdoganovoj sjeni i nije uspio izaći otkako je 2010. godine preuzeo vodstvo CHP-a lijevog centra.

I Kilicdaroglu, koji sustiže Erdogana, pozvao da se 'čuvaju' kutije
Kemal Kilicdaroglu

Kilicdaroglu je 2002. godine ušao u parlament s CHP-om, koji je osnovao utemeljitelj moderne Turske Mustafa Kemal Ataturk i koja se borila da izađe izvan svojih sekularističkih temelja prema konzervativcima.

Nastojao je privući pozornost birača koji su očito razočarani Erdoganovom retorikom i uočenim lošim ekonomskim upravljanjem, obećavajući ekonomski prosperitet.

Godine 2009. izgubio je od Erdoganovog saveznika u nastojanju da postane gradonačelnik Istanbula. Zatim je gubio sve nacionalne izbore od Erdoganove desničarske AKP. 

Kilicdaroglua, čelnik lijevog centra, poznat je kao i "turski Gandhi". 

Potiče iz pobunjeničke istočne pokrajine Tunceli, poznate po svojoj većini Kurda i Alevita. Međutim, Kilicdaroglu se suočava s izazovima u pridobijanju konzervativnih sunitskih glasača, koji čine jezgru Erdoganove podrške. Ako bude izabran, on će biti prvi Alevit na čelu Turske.

Kilicdaroglua nazivaju "turskim Gandhijem" zbog njegovih blagih manira i fizičke sličnosti s Mahatmom Gandhijem. Sa suprugom Selvi, inače novinarkom, ima troje djece. Opisan kao "skromni", jednom je rekao: "Nismo imali frižider, mašinu za suđe ili veš". 

Kao čelnik prosekularne glavne opozicione stranke, Kilicdaroglu je imao za cilj preokrenuti gušenje slobode govora i riješiti demokratske probleme. Također je nastojao oživjeti privredu, koje je bilo pogođeno visokom inflacijom i devalvacijom valute.

Presudni trenutak za Kilicdaroglua bio je njegov "marš za pravdu" 2017. godine, demonstrirajući protiv zatvaranja člana parlamenta iz njegove stranke. Ovaj marš je pokazao njegove liderske kvalitete i spremnost da se suprotstavi Erdoganu. Kilicdaroglu je studirao financije, a prethodno je bio na čelu turskog sistema  socijalne sigurnosti. 

Podrška iz BiH, ali ne za Kilicdaroglua

Podršku Erdoganu prije izbora su uputili predsjednik SDA Bakir Izetbegović, te njegov kolega, također predsjednik SNSD-a Milorad Dodik. 

Obojica su pozvali birače porijeklom s Balkana da na turskim predsjedničkim izborima glasaju za Erdogana, dok njegovog protukandidata Klicdaroglua nisu spominjali. 

"Vjerujem da je ogromna većina vas svjesna i epohalne uloge koju predsjednik Recep Tayyip Erdogan ima u preporodu i uzdizanju Republike Turske u svakom pogledu. Pod Erdoganovim liderstvom prijateljski turski narod i država Turska učvrstili su vlastiti ponos i samopouzdanje, ojačali demokratiju i obnovili sistem vrijednosti koji im garantira dugoročni napredak. Od ekonomski nedovoljno razvijene države, za samo nekoliko decenija, Turkiye je prešla put do moćne ekonomije. Svjedoče tome zapanjujući podaci o ubrzanoj izgradnji infrastrukture, industrijskom razvoju, reformi sistema obrazovanja, moćnoj armiji i vojnoj industriji...", naveo je, između ostalog, Izetbegović.

"Predsjednik Erdogan je čovjek mira i razgovora koji je čvrsto opredijeljen za stabilizaciju prilika u regionu i svijetu. Takođe, on je jedan od lidera sa kojim dijelimo važne stavove, a posebno cijenimo njegov stav o poštovanju Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava BiH", rekao je Dodik između ostalog.

Zahiragić i Kapidžić uvjereni u u Erdoganovu pobjedu

Komentarišući izbore u Turskoj, član Predsjedništva SDA, zastupnik u Skupštini KS, te delegat u Domu naroda Parlamenta FBiH Haris Zahiragić je kazao da je uvjeren da će Erdogan pobijediti.

"Rekao sam da je činjenica da preko stotine televizija uživo prati izbornu noć i to govori koliko je snažnu i važnu državu napravuio Erdogan. Ona je jedan od glavnih faktora. Ovi izbori će promijeniti i odrediti sudbinu Evrope. Ona je vrlo značajna, a ona je došla od države kakva je i Bosna. Erdogan je sve dugove otplatio i napravio najsnažniju državu koja je dominatno muslimanska i zato je toliki napad na njega. Jedna televizija je napravila emisiju kao da je čekala slavlje njegovog gubitka. Uvjeren sam da će pobijediti, ali 14 dana nije mali period i on je odgojio državu da bude spremna da štiti suverenitet svoje zemlje", rekao je Zahiragić Hayat televiziji.

Sličnog mišljenja je i njegov stranački, ali i kolega iz skupštinske klupe, Faruk Kapidžić.

On je u video-poruci već čestitao Erdoganu na pobjedi uz opis: "Da li prvi ili drugi krug, nije ni bitno".  



(Ajdin B.)

2
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.