31.5.2023. 15:35
0
Najopasniji bombarder na Planeti probudio bolne uspomene u Srbiji: Avion B-1B je dejstvovao protiv Vojske Jugoslavije, na tu zemlju je "spustio" više od 20 posto ukupne količine naoružanja
Dva američka višenamjenska bombardera B-1B Lancer su u niskom letu preletjela Sarajevo i druge gradove u Bosni i Hercegovini 30. maja.

Ova akcija je znak čvrstog partnerstva između Sjedinjenih Država i Oružanih snaga BiH (OSBiH) i trajne posvećenosti suverenitetu, teritorijalnom integritetu i multietničkom karakteru BiH, saopšteno je iz Ureda za informisanje Američkih zračnih snaga u Evropi i Africi 29. maja.

"Obilježavamo trajnu vezu između Sjedinjenih Država i Bosne i Hercegovine", izjavio je general James Hecker iz Zračnih snaga SAD i komandant američkih zračnih baza u Evropi, zračnih snaga u Africi i Zajedničke zračne komande NATO saveza, 29. maja.

Prelet bombardera, naveo je, pokazuje posvećenost izgradnji snažnih bilateralnih odnosa i dokaz je zajedničkih vrijednosti i ciljeva".

"Saradnjom i razumijevanjem gradimo put ka budućnosti mira, sigurnosti i prosperiteta u regionu", rekao je američki general.

Predsjednik RS-a Milorad Dodik je nakon preleta kazao da je to zastrašivanje. 

"Ovoga se ne bojimo, a i poznato nam je", rekao je Dodik. 

Američki ambasador Michael Murphy je odgovorio Dodiku da zastrašivanje nije poenta ovakvih vježbi. 

"Nekoliko stvari, ovo je tip vježbe vojska vojsci koje vojska SAD radi sa partnerima širom svijeta, i ovo nije nešto što je zastrašujuće. Isto tako, imamo jako dugotrajno partnerstvo sa Oružanim snagama BiH već 20 godina i kao što je jedan od vojnika rekao mi smo tu da pomognemo jedni drugima. Mi smo ponosni na partnerstvo s OS BiH, ako Dodik ima bilo kakvih problema s tim onda može da nam se obrati", rekao je Murphy.

Vojni ekspert Berko Zečević u razgovoru za Source.ba portal navodi da prvo treba poći od postavke da to što se desilo je bilo u skladu sa obukom Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i Oružanih snaga SAD. 

"Druga stvar, to što neko tumači na ovaj ili onaj način sa političkog stanovišta treba promatrati da je to u sklopu NATO koncepta u okviru usvojenih prošlogodišnjih NATO strategija. Krajem juna prošle godine u Lisabonu je definisano da NATO mijenja svoj koncept za identifikaciju prijetnji u smislu prostornog djelovanja pod 360 stepeni. Dakle, više nije opasnost definirana prema, da kažem, nekim blokovskim podjelama između NATO-a i Rusije, nego gdje god postoji prijetnja koja ugrožava svjetski mir, a pogotovo na evropskom kontinentu, NATO treba da preduzima korake, ne u identifikaciji prijetnje, nego spriječavanja razvoja prijetnji u obliku koji može izazvati neželjene efekte. Pošto se Bosna i Hercegovina nalazi duboko u pozadini NATO pakta, okružena je zemljama Evropske unije, i ovo daje signal svim snagama, ne samo u BiH, Srbiji, Crnoj Gori, Kosovu nego prije svega snagama van ovoga regiona da bilo kakvi pokušaji destabilizacije ovog prostora će biti onemogućeni", zaključio je naš sagovornik.

Najopasniji bombarder na Planeti

Avion B-1B sposoban je u kratkom roku koristiti velike količine preciznog i nepreciznog naoružanja protiv svakog neprijatelja, bilo gdje u svijetu, bilo kada. Ovaj bombarder je okosnica američkih dalekometnih zračnih snaga.

Avion B-1B je teški bombarder velikog dometa koji od svih letjelica u Zrakoplovstvu može nositi najveći konvencionalni teret navođenih i nenavođenih projektila.



Takođe ima napredne sisteme za ciljanje, navigaciju i komunikaciju, kao i elektronske sisteme za samozaštitu i ometanje. B-1B je veoma svestran avion sa višenamjenskim sistemom naoružanja i koristi se u raznim operacijama širom svijeta.

Bombarder ima impresivne performanse i nosivost i drži mnoge svjetske rekorde u brzini, nosivosti, dometu i vremenu poletanja. Proizvođač ovog bombardera je kompanija Boing, a cijena jednog takvog bombardera je 317 miliona dolara.

Prvi put je korišten u borbi kao podrška operacijama protiv Iraka tokom operacije "Desert Fox" u decembru 1998. godine, a 1999. šest ovakvih bombardera je korišteno u operaciji "Milosrdni anđeo" u Saveznoj Republici Jugoslaviji, "spustivši" više od 20 odsto ukupne količine naoružanja.

(Ajdin B.)

0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.