9.7.2024. 15:50
1
Počinje borba za načelničke fotelje: "Kada su sliku Alije Izetbegovića stavile na kontejner tvoje kolege iz SDA, nisam čuo da si se oglasio niti osudio..."
Jučer, 8. jula u 16 sati, istekao je rok za podnošenje kandidatskih listi za učešće na izborima.

"Od 9. do 24. maja prijave za učešće na izborima podnose političke stranke i nezavisni kandidati i to elektronskim putem. Nakon što objavimo kadndidate, od 10. do 18. juna kreće rok za podnošenje prijava za objavu koalicija i nezavisnih kandidata. Zatim se od 26. juna do 8. jula podnose kandidatske liste. Nakon što izvršimo provjeru i ovjerimo kandidatske liste, 22. augusta će biti objavljeni u dnevnoj štampi. Izborna kampanja počinje 6. septembra, trajat će 10 dana. Izborna šutnja počet će 5. oktobra u 7 sati ujutro i trajat će do dana izbora u 19 sati", rekla je predsjednica CIK-a Irena Hadžiabdić.

Lokalni izbori u našoj državi će se održati u nedjelju, 6. oktobra.

Manje-više, otprilike je sve poznato kada je riječ o imenima na kandidatskim pozicijama, a naročito zanimljivo će biti u borbi za načelničke pozicije u Kantonu Sarajevo. Borba će se voditi između dva tabora, stranaka koalicije "Trojka" (NiP, Naša stranka, SDP), te SDA, Demokratske fronte i Stranke za Bosnu i Hercegovinu. Treba napomenuti da kada je riječ o odnosu između SDA, DF-a i SBiH, napravljen dogovor, a ne koalicija, a dogovor podrazumijeva da "jedni drugima ne smetaju". Vidjet ćemo da li će nova koalicija između pokreta Za nove generacije Damira Marjanovića i Platforme za progres Mirsada Hadžikadića uspjeti nekome pomrsiti račune, jer će ova koalicija imati kandidata u dvije sarajevske općine. 

Općina Stari Grad

Započet ćemo od Općine Stari Grad, gdje je aktuelni načelnik Irfan Čengić, koji je ovu funkciju preuzeo u novembru 2023. godine, nakon prijevremenih izbora koji su održani u ovoj općini. Podsjećamo, prijevremeni izbori su održani nakon opoziva načelnika Ibrahima Hadžibajrića koji je dobio povjerenje građana na Lokalnim izborima 2020. godine, ali je prošle godine uhapšen, te mu je u toku suđenje.

Čengić je na prijevremenim izborima, osim "Trojke", dobio podršku i DF-a. Jedini protukandidat će mu biti SDA-ov Dženan Selimbegović, kojeg je Čengić, na pomenutim vanrednim izborima, uvjerljivo savladao Selimbegovića.

Čengić je bio vijećnik u Općinskom vijeću Stari Grad, a na Općim izborima 2018. godine, dobija mandat zastupnika u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH. Na Općim izborima 2022. godine, građani mu daje povjerenje za mandat zastupnika u Skupštini Kantona Sarajevo, a kolege ga delegiraju i u Dom naroda Parlamenta FBiH. Te funkcije je obnašao do izbora na načelničku poziciju.

Kada je riječ o Dženanu Selimbegoviću, od javnih funkcija, obnašao je poziciju savjetnika Bakira Izetbegović, dok je bio član Predsjedništva BiH. 


ČENGIĆ I SELIMBEGOVIĆ

Općina Centar

Nešto zanimljivije će biti biti u borbi za načelničku fotelju u Općini Centar. Trenutni načelnik je Srđan Mandić, koji je bio kandidat "Trojke" na prošlim Lokalnim izborima. I na ovim izborima, Mandić će biti kandidat, međutim, podršku dobiti neće od NiP-a, već od SDP-a i Naše stranke. 

Mandat Mandića je, inače, obilježilo prepucavanje sa NiP-ovcima. Čak je trebao biti održan referendum o opozivu Mandića, međutim, do njega nije došlo.

Drugi kandidat će biti Dennis Gratz, inače, član DF-a, a kojeg će podržati i SDA i Stranka za BiH. 

Danas je javnost iznenadila informacija i o trećem kandidatu u utrci za načelnika, a riječ je o Tariku Jažiću. Nastup Jažića na predstojećim izborima je rezultat koalicije pokreta Za nove generacije i Platforme za progres.

Jažić, inače, dolazi iz realnog sektora, a u biografiji mu piše da je inžinjer saobraćaja, te da trenutno vodi ured švedske IT kompanije u Sarajevu. On je 2016. godine bio kandidat za načelnika Općine Stari Grad ispred Naše stranke.

Mandić je podsjetit ćemo, obavljao različite pozicije u kompaniji Klas, a nakon te kompanije, bio je član uprave, a potom i direktor kompanije Sprind d.d. Sarajevo, te direktor sarajevskog Oslobođenja.

Od decembra 2018. pa do marta 2020. godine, u Vladi Kantona Sarajevo obavljao je dužnost ministra komunalne privrede i infrastrukture. 


MANDIĆ, GRATZ I JAŽIĆ

Općina Novi Grad

Semir Efendić je na čelu ove općine još od 2012. godine, a kandidatura neće izostati ni na predstojećim izborima. Jedina razlika je "boja dresa" . Naime, Efendić je sva tri načelnička mandata dobio kao član SDA, dok će na ovim izborima biti kandidat Stranke za Bosnu i Hercegovinu. Podsjećamo, SDA je napustio 2021. godine, a danas je predsjednik SBiH-a. 

Njegovu kandidaturu u ovoj općini će podržati DF i SDA.

Kada je "Trojka" na izborima 2020. godine isturila Adnana Delića kao Efendićevog protukandidata, pobjeda im je izmakla za svega nešto više od hiljadu glasova. Za predstojeće izbore kao protukandidata, "Trojka" je delegirala predsjedavajućeg Općinskog vijeća Novi Grad Mirzu Selimbegovića.

Selimbegović je, kao i Efendić, bivši član SDA. Kao kandidat te stranke, postao je vijećnik prvi put u Općinskom vijeću Novi Grad 2012. godine, a nakon toga i 2016. godine. Napušta SDA nakon što Elmedin Konaković 2018. godine osniva stranku Narod i Pravda. U toj stranci je bio na poziciji generalnog sekretara. 

Možda će biti zanimljivo, ali podsjetit ćemo i na sukob između Selimbegovića i Efendića.

Naime, tamo negdje 2020. godine, nakon afere "Asim" oko snimka navodne kupovine glasova na izborima za predsjednika Kantonalnog odbora SDA, Selimbegović je poručio Efendiću da ne morališe, te ispričao svoj primjer.

"Nakon općinskih izbora 2016. godine, kao tadašnji kandidat SDA, prezentovao sam ti dokaze o krađi glasova, koju su vršili pripadnici SDA, na šta sam dobio odgovor da su snimci, koji se nalaze u dokazima, nelegalni. Tada si Semire potpuno omalovažio sadržaj snimka, jer obznanjivanje te krađe dovodilo je u pitanje tvoje glasove. Kada to tebi nije bilo u interesu, tada su snimci bili 'nelegalni', iako su bili vjerodostojni", napisao je Selimbegović.

Tada mu je poručio nije nikakva žrtva, kako se želi predstaviti.

VOX POPULI: RAZMIŠLJANJE JEDNOG ČITATELJA: Predsjedniče ...

"A rahmetli predsjednika zbog svega što radite nemate pravo ni spominjati. Kada su mu sliku prije dvije godine tvoje kolege iz SDA stavili na kontejner, nisam čuo da si se oglasio i osudio takvu zloupotrebu lika predsjednika u predizbornoj kampanji", riječi su bile Selimbegovića.


SELIMBEGOVIĆ I EFENDIĆ

Općina Novo Sarajevo

Uvjerljivo najzanimljivije će biti u općini Novo Sarajevo. Ono što je poznato, kandidatkinja za načelnicu će biti gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić, što je i ona sama potvrdila. Čak je za ovu priliku i promjenila mjesto prebivališta. 

Međutim, nije poznato, od kojih stranaka "Trojke" će Karić dobiti podršku, budući da je bilo špekulacija u javnosti da zastupnica Naše stranke u Skupštini KS Vildana Bešlija ima afinitete prema istoj poziciji. Čak je i snimila jedan spot u dvorištu Osnovne škole Kovačići, koji je prilično "mirisao" na predizborni. 

Zastupnik SBiH Muamer Bandić, biće kandidat te stranke za načelnika Novog Sarajeva. Njegovu kandidaturu će podržati SDA i DF. Bandić je bio ministar za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice u Vladi Kantona Sarajevo od 2012. do 2015. godine. U SDA se učlanio 2014. godine 

Bio je i direktor Agencije za rad i zapošljavanje Bosne i Hercegovine, a od 2022. godine je zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo ispred SBiH.

U utrku za istu poziciju će i bivši načelnik Nedžad Koldžo. Dobro poznato lice Novom Sarajevu, budući da je u četiri mandata bio načelnik, te jednom i općinski vijećnik. Nakon što ga je Hasan Tanović pobijedio u utrci za načelnika, bio je direktor kompanije "Zrak", a zatim je napustio SDA i prešao u Pokret Naprijed, stranku koju je formirao Šemsudin Mehmedović, bivši SDA-ovac. 

Osim ovog trojca, kandidata u ovoj općini bi mogla imati koalicija pokreta ZNG i Platforme za progres. Riječ je o Afanu Kalamujiću, aktuelnom ministru finansija u Vladi Kantona Sarajevo. 


KARIĆ, BANDIĆ, KALAMUJIĆ I KOLDŽO

Općina Ilidža

Iza Nermina Muzura je četverogodišnji mandat na poziciji načelnika Općine Ilidža, a novo delegiranje ispred "Trojke" nam kaže da su zadovoljni njegovim radom. Muzur je na posljednjim izborima dobio 18 hiljada glasova, te je uvjerljivo pobijedio glavnog protukandidata Fikreta Prevljaka, koji je osvojio 8394 glasa. 

SDA je za kandidata koji će izaći na megdan Muzuru, delegirala Samira Lokvančića, koji je u tri mandata bio vijećnik u OV Ilidža.


MUZUR I LOKVANČIĆ

Općina Vogošća

Nakon Općih izbora 2022. godine tadašnji načelnik Vogošće Edin Smajić iz SDA je postao zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH. Potom su uslijedili vanredni izbori te je pobijedio Migdad Hasanović koji će ponovo u trku. I dalje nije poznat kandidat "Trojke", te nije poznato da li će i ovoga puta pokušati sa Adnanom Šerakom, kojeg je Hasanović uvjerljivo pobijedio. Spominjalo se ime SDP-ovog Fuada Abaspahić, federalnog parlamentarca.

Općina Hadžići

Kada je riječ o Općini Hadžići, nakon 20 godina na čelu Općine, Hamdo Ejubović se povlači. SDA se odlučila za malo "svježije" ime, a to je ime zastupnika u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Eldara Čomora. Njemu na megdan izlazi NiP-ov Enes Kazić. 

Općina Ilijaš

Jednu od najtijesnijih pobjeda na izborima smo mogli vidjeti u Ilijašu i to na prošlim izborima. Tada je u svega 46 glasova, SDA-ov Akif Fazlić pobijedio "Trojkinog" Amara Dovadžiju. SDA se za ove izbore odlučila za drugog kandidata a on je Nermin Hodžić. "Trojka" će ponovo pokušati sa Dovadžijom.

Općina Trnovo

Ibro Berilo suvereno vlada Trnovom još od 2008. godine. Nekadašnji član Saveza komunista BiH, pa SDA, pa potom Stranke za Bosnu i Hercegovinu, pa onda SDP-a, te od 2016. ponovo član SDA, će ponovo biti kandidat, a i dalje nije poznato koga će "Trojka" baciti "u vatru". 

Novinar: Ajdin Balićevac

1
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.