8.3.2018. 17:22
2
Ako je bit 8. marta ovo što danas imamo onda ne znam za šta su se žene prošlosti borile
Drage žene, majke, djevojke, sestre, sretan Vam 9. mart... Dok sam pisala ostatak teksta uvod sam ostavila za kraj, da bi shvatila da uvoda nema da će sve biti uvod, početak i kraj...

Dugo sam sjedila i razmišljala šta da napišem, ali svaki put obrišem jer mislim da nije prikladno, da će nekoga povrijediti da jednostavno nije uredu...

Onda sam shvatila da se i cijeli svijet i Međunarodni dan žena pretvorio u ovo što imamo danas, jer uvijek pazite šta i kako reći, tako da sam odlučila napisati sve što mi u trenu prođe kroz glavu...



Drage žene gdje vam je borbenost, hrabrost, poštovanje i samo-poštovanje, gdje ste se u svemu ovome izgubile, za šta su se slobodno ću ih nazvati izborile "Žene prošlosti"...

Sigurno se nisu borile i izborile, da ovaj dan bude komercijalizovan i da poštovanje i ljubav imate samo taj dan nego da to imate svih 365 dana u godini, sve te hrabre žene koje su se borile za ovo što danas imamo, a opet to nekim postupcima ugrožavate i opet imam osjećaj kao da je danas gore nego onda kada su se borile. 

"Žene prošlosti" se sigurno nisu borile da bi se slavilo, opijalo..., pa čak ni da ih se sjetimo, nego da imate hrabrost odlučnost i jačinu. Ali nekako imam osjećaj da ste se pogubile u svemu tome i ozbiljno se trebate pitati i razmisliti u šta se 8. mart pretvorio.

Opet se dovodi u pitanje da vam je i taj dan, a ostalim da ne govorim oduzet jer je i on pretvoren opet ponavljam u komercijalizaciju i u sve drugo samo ne u Međunarodni dan za pravdu i borbu žena.

Smatram da niko ne bi smio i imao hrabrosti spominjati "Žene prošlosti" borce za glas žena jer njihovu borbu na taj način vrijeđa. Da li je ovo samo jedan dan kada trebate biti "poštovani i imati prava", ne "Žene prošlosti" se nisu borile za 8. mart borile su se za sve dane u godini.

Možda ste očekivali da će u nastavku teksta biti nešto o tome kako je nastao ovaj dan, ali svi već jako dobro znamo šta je bilo, i šta su ostavile, a to je da "Žene budućnosti" nastave borbu i uspiju završiti ono što su one počele.

ISTINA lijepo je dobiti, poklon, ali zar nije ljepše npr. dobiti ga i 9. marta i 20. aprila i 9. jula...

Smatram da je i ovo dovoljno i da je svaki dalji komentar, riječ, rečenica suvišan...

(Ajla Hurko)

2
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.