22.3.2018. 17:30
1
Da li su možda dojave o lažnim bombama uvertira za nešto više ili samo igra učenika koji nisu svjesni zakona?
Zadnjih dvadesetak dana učestale su lažne dojave o podmetnutim bombama u obrazovnim ustanovama na području Kantona Sarajevo.

Naime, u svrhu zaštite učenika u prostorijama Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo održan je radno - konsultativni sastanak u vezi sa lažnim dojavama o postavljanju eksplozivnih naprava u srednjim školama na području Kantona Sarajevo.

“Sastanku su prisustvovali ministar za obrazovanje, nauku i mlade Elvir Kazazović, ministar unutrašnjih poslova Vedran Mulabdić, policijski komesar Mevludin Halilović sa saradnicima i predstavnici Vijeća roditelja Kantona Sarajevo, Jasna Kalmar i Zdravko Kujundžija”, saopćeno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.

Na održanom sastanku je zaključeno da je potrebno preduzeti sve mjere kako bi se sačuvala sigurnost učenika ali i zaposlenih u školama.

Kako bi povećali sigurnost učenika i kako bi ukazali na ozbiljnost situacije zajednički su uputili apel učenicima i roditeljima s ciljem njihovog odgovornog i zakonitog ponašanja, te naglasili da će izvršioci ovih radnji biti otkriveni i procesuirani u skladu sa zakonom.

“Sugerišemo roditeljima da razgovaraju sa svojom djecom o ozbiljnosti situacije, kao i posljedicama koje takvo ponašanja može proizvesti”, rekli su na jučerašnjem sastanku predstavnici Vijeća roditelja Kantona Sarajevo

Također, uprava policije MUP-a Kantona Sarajevo je u samom startu poduzela niz mjera i aktivnosti  u saradnji sa Vijećem roditelja i Ministrastvom za obrazovanje, nauku i mlade.

Odlučeno je da se u što kraćem periodu u školama održe edukacije učenika i nastavnog osoblja na teme koje se odnose na lažna prijavljivanja ovakvih vrsta te da je ovo krivično djelo i da će svi izvršioci ovakvih krivičnih djela u skladu sa zakonom biti procesuirani. 

Evo šta su prisutni na sastanku još rekli:

“Pošto je ovo jako složena procedura zahvaljujem se predstavnicima Vijeća roditelja Kantona Sarajevo na inicijativi za održavanje sastanka, a MUP Kantona Sarajevo će učiniti sve da sigurnost djece podigne na što veći nivo, a protiv počinilaca će se preduzeti zakonom predviđene mjere i radnje”, rekao je na sastanku ministar unutrašnjih poslova Vedran Mulabdić

“Sve prijave o postavljenim eksplozivnim napravama u srednjim školama na području Kantona Sarajevo bile su lažne, sada radimo na rasvjetljavanju i procesuiranju izvršilaca navedenih krivičnih djela. Dok će uprava policije MUP-a Kantona Sarajevo preduzeti planske aktivnosti u cilju preventivnog djelovanja i edukacije učenika, kako bi se ovaj oblik protivpravnog ponašanja zaustavio te smanjio trend lažnih dojava o postavljanju eksplozivnih naprava u školama u Kantonu Sarajevo”, rekao je policijski komesar Mevludin Halilović

“Preispitati ćemo sve planove i procedure evakuacije učenika i nastavnog osoblja prilikom eventualnih dojava o postavljenoj eksplozivnoj napravi u prostorijama škole, te će Uprava policije pružiti stručnu pomoć prilikom izrade istih”, rekao je ministar za obrazovanje, nauku i mlade Elvir Kazazović.

Naime, lažna prijava o postavljenim bombama, može se dovesti u vezu sa izvršenjem krivičnih djela iz člana 347. 323 i 183. KZ-a F BiH (Lažno prijavljivanje, Izazivanje opće opasnosti i Ugrožavanje sigurnosti),  za koje su predviđene krivičnopravne sankcije od novčane kazne do kazne zatvora do pet godina.

U skladu sa zakonom sve osobe koje su zadnjih dana uhapšene sa sumnjom da su dojavili će biti procesuirani u skladu sa zakonom, a protiv njih će biti dostavljeni izvještaji o počinjenim krivičnim djelima, nadležnom Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo.

(Ajla Hurko)

 
1
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.