26.3.2018. 18:18
0
Enormono povećanje udesa i smrtno stradalih u zadnjih 10 godina u Kantonu Sarajevo
Za čitaoce našeg portala uradili smo jedno kratko istraživanje o udesima u zadnjih 10 godina u Kantonu Sarajevo.

Evidentno je koliko su udesi česti na području Kantona Sarajevo, ali još više je zabrinjavajuće, koliko je bilo udesa samo na početku ove godine.

“Tokom prva dva mjeseca 2018. godine, na području Kantona Sarajevo, registrovano je ukupno 1.509 saobraćajnih nezgoda, što je za 10 ili 0,7% više u odnosu na prva dva mjeseca 2017. godine, kada je registrovano ukupno 1.499 saobraćajnih nezgoda. U navedenom vremenskom periodu smrtno je stradalo jedno lice (pješak), dok su u istom vremenskom periodu predhodne godine smrtno stradala dva lica (vozač i pješak)”, rekli su iz MUPKS za Source.ba portal.

U nastavku pogledajte tabelu:


Iz ovoga vidimo koliko je alarmantno stanje na našim cestama i da i oni koju su vozači i pješaci moraju poštovati saobraćajne propise kako bi se smanjili udesi, na cestama ali i da vlast još više treba da radi na sigurnosti. 

“Policijski službenici MUP-a Kantona Sarajevo, svakodnevno i planski sprovode akcije pojačane kontrole učesnika u saobraćaju, sa posebnim akcentom na kontrolu brzine kretanja motornih vozila, poštivanje svjetlosne saobraćajne signalizacije, korištenja mobilnog telefona za vrijeme upravljanja motornim vozilom, korištenje sigurnosnog pojasa, alkoholisanosti vozača, nedozvoljenih radnji sa vozilom u saobraćaju, kontrolu pješaka - učesnika u saobraćaju i druge mjere i radnje u cilju poboljšanja sigurnosti saobraćaja na području Kantona Sarajevo, odnosno smanjenja broja saobraćajnih nezgoda i posljedica istih”, rekli su iz MUPKS za Source.ba portal.

Međutim neki od udesa, koji se dese, a tom prilikom dođe i do fatalnog ishoda nije do nepoštovanja saobraćajnih propisa već do vremenskih (ne)prilika. 

“Najčešći uzroci saobraćajnih nezgoda su neprilagođena brzina. Od 2007. do 2017. godine zbog neprilagođene brzine evidentirano je ukupno 16.968 saobraćajnih nezgoda ili 15,2% od ukupnog broja”, rekli su iz MUPKS za Source.ba portal.

Također, smo svjesni koliko trebamo biti oprezni i da je za to dovoljno samo da svi poštujemo propise u zavisnosti da li smo pješaci ili vozači, i da bi to bilo dovoljno da se smanji broj udesa i smrtno stradalih na našim cestama.

(Ajla Hurko)

0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.