16.5.2022. 14:15
0
Vrijedna zajednica koja svojim radom razbija sve predrasude: "Osobe sa invaliditetom ne trebaju biti getoizirana skupina, to su osobe kao i sve druge“
„TMP“ - Društvo za zapošljavanje slijepih i slabovidnih lica iz Sarajeva uspješno posluje već pune 54 godine. Ova radionica osnovana je od strane Saveza slijepih Bosne i Hercegovine 1968 god. kao Centar za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje slijepih i slabovidnih lica s ciljem razvoja programa i djelatnosti koji će se profesionalno rehabilitirati i zapošljavati slijepe i slabovidne osobe, ali i druge osobe sa invaliditetom.

Iz razgovora sa Arminom Hadžićem, izvršnim direktorom TMP-a, saznali da u ovom centru trenutno radi 49 osoba od čega su 40 ili njih više od 80 posto, osobe sa invaliditetom. 

I zapravo, ovi ljudi uče nas kako da i pored svih životnih okolnosti i izazova sa kojima se susreću, redovno nastavljaju sa svojim aktivnostima i radnim obavezama. U svojoj djelatnosti TMP uvršava Centar za fizikalnu terapiju koji broji 10 zaposlenih. Svi oni spadaju u kategoriju slijepih i slabovidnih lica. Osim toga u svojoj djelatnosti imaju i ugostitetljsku djelatnost, djelatnost veletrgovine i malotrgovine, djelatnost štamparije i obrade papira koja uključuje i proizvodnju papirnih salveta, te proizvodnju nakita od srebra i kristala i torbi od prirodne kože. 

„Mi jesmo primarni u zapošljavanju slijepih i slabovidnih lica, međutim, tu rade i osobe sa drugom vrstom invaliditeta kao što je cerebralna paraliza, osobe sa oštećenjem sluha, civilne žrtve rata, ratnih vojnih invalida i drugih. Dakle, naša misija je da su slijepi i ostale osobe sa invaliditetom profesionalno rehabilitirani, sposobni za rad i zaposleni", kazao je Hadžić za Source.ba. 

I iako se slijepa i slabovidna lica te lica sa drugom vrstom invaliditeta u Bosni i Hercegovini, susreću sa brojnim problemima, Hadžić ističe kako je situacija puno bolja nego što je to bila ranije. Osim toga, posebno je istaknuo dobru saradnju sa lokalnim vlastima, nadležnim fondovima i institucijama. Ipak, država bi trebala na puno bolji način stimulirati nabavku pomagala, kao i pristup javnom prostoru.

Svojim predanim radom i zalaganjem, ova vrijedna zajednica zasigurno razbija predrasude.

"Mi smo u TMP-u u najvećem broju slučajeva razbili te predrasude, kvalitetom rada, zalaganjem osoba koje su ovdje zaposlene. Međutim, i mi smo sebi dali puno elastičnosti po tom pitanju u smislu da smo bili strpljivi po tom pitanju. Radili smo kvalitetno i TMP je dosegao nivo da nas posmatraju kao firmu koja je kao i svaka druga", riječi su Hadžića. 


Novinarka: Aldina Rovčanin 
Snimatelj i montažer: Kenan Ćemo 




0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.