15.6.2022. 15:30
1
Devastiran spomenik koji je 1965. svečano otvorio Tito: Kome smeta nacionalno blago BiH, biser spomeničke arhitekture Bogdana Bogadnovića?
Nacionalno blago Partizansko groblje u Mostaru, sinoć je devastirano. Uništeno je oko 700 ploča, što je ogromna šteta jer su uništene ploče cijelom dužinom, gdje su natpisi, ali i mena.

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika u Bosni i Hercegovini, na sjednici koja je održana još od 19. do 23. januara 2006. godine, donijela Odluku kojom se ova "graditeljska cjelina - Partizansko spomen-groblje u Mostaru proglašava nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine". Kako je to naveo arhitekta Faruk Kapidžić, riječ je o "biseru spomeničke arhitekture Bogdana Bogadnovića". 

Historijski značaj Partizanskog groblja u Mostaru

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika u Bosni i Hercegovini navodi da je Mostar je u periodu pred II svjetski rat imao 18 hiljada stanovnika, a u NOB-u aktivno je učestvovalo blizu 6 hiljada, što je svaki treći stanovnik. 

"U narodnooslobodilačkom ratu poginulo je preko 750 boraca NOB-a i više od hiljadu žrtava fašizma. Mostar je dao i trinaest narodnih heroja. Nakon II svjetskog rata podiže se veliki broj memorijalnih spomenika NOB-a, pa je na inicijativu Džemala Bijedića, početkom 1959. godine, projekat za spomen-groblje u Mostaru povjeren arhitekti Bogdanu Bogdanoviću. Odluku o podizanju spomenika donijela je Skupština općine 1960. godine, a radove je izvodilo mostarsko poduzeće 'Parkovi i nasadi'", navodi se u odluci Komisije kojom je Partizansko groblje u Mostaru proglašeno nacionalnim spomenikom. 

Osim toga, navodi se da su radovi počeli u oktobru 1960. godine, dok je radove na bušenju i miniranju brda te izgradnji spomenika, vodio Ahmet Ribica, inžinjer građevine. 

"Spomenik je svečano otvorio 25. septembra 1965. godine Josip Broz Tito povodom dvadesete godišnjice oslobođenja Mostara od fašizma i na dan formiranja Mostarskog bataljona. Izgradnju je finansirala Skupština općine uz brojne donacije mostarskih radnih organizacija. Dobrovoljnim radnim akcijama omladine pošumljena je šira zona spomenika", navodi se u odluci Komisije. 

Partizansko spomen groblje i ranije devastirano


Inače Partizansko spomen groblje nerijetko je nailazilo na pojedince koji su ovaj spomenik nastojali uništiti. 

Prva oštećena objekta zabilježena su u proljeće 1992. godine, kada je Partizansko spomen groblje znatno oštećeno ratnim djelovanjima i miniranjem. Nakon rata nebrigom i neodržavanjem nastavlja se destrukcija i devastacija spomenika. Propadanje spomen groblja uzrokovano je prirodnim i ljudskim faktorima. 

Međutim, devastacija ovog nacionalnog dobra najveća je do sada, navodi to Sead Đulić, predsjednik SABNOR-a BiH iz Mostara. 

“Svjedočimo najvećoj devastaciji Partizanskog groblja do sada. Gradonačelnik Mario Kordić je osoba koja je odgovorna za ovaj zločin. On je pokretanjem priče o Trimuši pokrenuo cijeli niz događaja. Nedjelovanje ruši nacionalni spomenik, a on svojim nedjelovanjem krši zakon. Gradonačelnik mora odgovarati jer se ovo ne dešava prvi put i ništa se ne poduzima na zaštiti ovog lokaliteta”, kazao je Đulić.

Za ovaj vandalski čin, iz SABNOR-a navode da je najodgovorniji gradonačelnik Mostara, Mario Kordić.

“Svjedočimo najvećoj devastaciji Partizanskog groblja do sada. Gradonačelnik Mario Kordić je osoba koja je odgovorna za ovaj zločin. On je pokretanjem priče o Trimuši pokrenuo cijeli niz događaja. Nedjelovanje ruši nacionalni spomenik, a on svojim nedjelovanjem krši zakon. Gradonačelnik mora odgovarati jer se ovo ne dešava prvi put i ništa se ne poduzima na zaštiti ovog lokaliteta”, kazao je Đulić.

 "Mostar ovo nije zaslužio"

S druge strane, gradonačelnika Mostara, Mario Kordić, na svom Facebook nalogu osudio je vandalizam na Partizanskom spomen groblju.

“Dok se gradska uprava bavi pripremanjem projekata zaštite i revitalizacije svih kulturnih spomenika u našemu Grad Mostar, nekoliko vandala sustavno radi na uništavanju istih. Veliki Bogdan Bogdanović, svjetsko ime, ostavio je dio svoje genijalnosti našemu gradu. Moramo se ponositi i drugima pokazivati naše povijesno nasljeđe. Čvrsto osuđujem vandalizam kojem svjedočimo i očekujem od svih institucija kažnjavanje vandala. Mostar ovo nije zaslužio! Gradska uprava će pokrenuti sve aktivnosti kako bi se sanirala nastala šteta”, napisao je Mario Kordić, gradonačelnik grada Mostara.

Međutim, krajem prošlog mjeseca udruženje antifašista i boraca NOR-a Mostar pozvali su mostarskog gradonačelnika Marija Kordića da zaustavi devastaciju Partizanskog groblja, ali gradonačelnik nije imao sluha za tim. 

Antifašisti su naveli kako su još prije četiri mjeseca zatražili sastanak s gradonačelnikom Kordićem s ciljem da razgovaraju o zaštiti tog nacionalnog spomenika, ali se to nije dogodilo.

U narednom periodu nadležne institucije poduzet će radnje kako bi se otkrio počinilac vandalizma i uništavanja nacionalnog dobra. Također, bit će potrebno precizno odrediti štetu kako bi se mogla izvršiti adekvatna sanacija objekta. 



(A. Rovčanin) 

 
1
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.