1.7.2022. 16:30
0
Ovo su biografije SDA-ovih nosioca izbornih lista za najviši zakonodavni organ BiH: Svi su već na funkcijama, Bišćanin Dedić na poziciji federalnog ministra i državnog zastupnika
FOTO: Šemsudin Dedić, Šerif Špago, Alma Čolo, Nermin Mandra, Denijal Tulumović
Predsjedništvo Stranke demokratske akcije (SDA) je na redovnoj sjednici održanoj 30. juna, potvrdilo kandidatske liste za Opće izbore koji će biti održani 2. oktobra 2022. godine.

Predsjedništvo SDA je na toj sjednici donijelo odluku da je kandidat za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda bošnjačkog naroda Bakir Izetbegović, ujedno i predsjednik ove stranke.

Osim toga na sjednici je utvrđeno ko će biti nosioci izbornih lista za Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u pet izbornih jedinica, što je ujedno i najviši zakonodavni organ Bosne i Hercegovine. 

Kako je potvrđeno, nosioci izbornih lista za PD Parlamentarne skupštine BiH su: Šemsudin Dedić (Izborna jedinica 1), Šerif Špago (Izborna jedinica 2), Alma Čolo (Izborna jedinica 3), Nermin Mandra (Izborna jedinica 4) i Denijal Tulumović (Izborna jedinica 5).

Source portal provjerio je biografije navedenih lica i uvjerio se da je riječ o kandidatima koji su već dobro poznati bh. javnosti te da su svi oni i ranije obnašali značajne funkcije na različitim nivoima vlasti u BiH. U nastavku izdvajamo osnove iz biografije ovih pet SDA-ovih kandidata koji su, kako smo naveli, delegirani za najviši zakonodavni organ u Bosni i Hercegovini. 

Šemsudin Dedić
 je nosilac liste za Izbornu jedinicu 1. Za Dedića, kao i za ostale kandidate moći će glasati svi birači čije je prebivalište na sljedećim mjestima: Velika Kladuša, Cazin, Bihać, Bosanska Krupa, Bužim, Bosanski Petrovac, Sanski most, Drvar, Ključ, Bosasnko Grahovo, Glamoč, Livno, Kupres, Tomislavgrad. 

Dedić je na Općim izborima 2018. godine sa 14.290 glasova ušao je u PD Parlamentarne skupštine BiH. Osim toga, obnaša i funkciju federalnog ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva. 

Dedić je rođen 05.10.1973. godine u Bihaću, gdje je završio osnovnu i srednju školu. Na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Tuzli diplomirao 2000. godine i stekao zvanje diplomiranog ekonomiste. Postdiplomski studij iz oblasti poslovne ekonomije, smjer finansijski menadžment, završio 2010. godine na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, te stekao zvanje magistra ekonomskih nauka. Doktorsku disertaciju na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Bihaću uradio je na temu „Utjecaj budžetske politike na makroekonomsku stabilnost zemalja u razvoju“.

Pripravnički staž je obavio u Carinarnici Bihać. Od 2001. do 2004. godine zaposlen je u Carinskoj upravi Federacije BiH na poslovima stručnog saradnika za istrage. Od 2004. do 2005. godine bio je stručni savjetnik Odjeljenja za internu reviziju Uprave za indirektno oporezivanje BiH-Središnji ured u Banjoj Luci. Od 2005. do 2007. godine obavljao je dužnost  ministra finansija u Vladi Unsko-sanskog kantona, a od 2007. do 2011. godine premijera Unsko-sanskog kantona. Od 2011. do 2014. godine bio je zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH. Aktuelni federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva i zastupnik u PD Parlamentarne skupštine BiH. 


Šerif Špago je nosilac liste za Izbornu jedinicu 2 u što se ubrajaju sljedeće osnovne jedinice: Prozor, Jablanica, konjic, Posušje, Grude, Široki Brijeg, Grad Mostar, Ljubuški, Čitluk, Čapljina, Neum, Stolac i Ravno. 

Špago je rođen 1968. godine. Završio je Vojnu VSS VII stupanj 1989. Bio je zastupnik u Skupštini HNK od 2010. godine, ujedno i predsjednik Kluba SDA i Kluba Bošnjaka u Skupštini HNK od 2010-2014. godine. Predsjedavajući Skupštine HNK bio je od 30.04.2014. do 20.11.2014 i od 29.12.2014. do 03.12.2018., dok je trenutno na poziciji zamjenika predsjedavajućeg i to od 03.12.2018. U aprilu mjesecu ove godine SDA je na sjednici Glavnog odbora dobila i novog potpredsjednika stranke, i to upravo Šerifa Špago. 

Alma Čolo je nositeljica izborne liste ispred SDA za Izbornu jedinicu 3  u koje se ubrajaju: Ilijaš, Hadžići, Ilidža, Novi Grad Sarajevo, Vogošća, Centar Sarajevo, Stari Grad Sarajevo, Novo Sarajevo, Trnovo (FBiH), Pale (FBiH), Foča (FBiH) i Goražde. 

Čolo je aktuelna zatupnica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH. Rođena je 15. januara 1961. godine u Sarajevu. Završila Osnovnu školu i Prvu gimnaziju u Sarajevu. Pravni fakultet u Sarajevu upisala školske 1979/1980 godine i diplomirala 1983. Na istom fakultetu odbranila Magistarski rad na katedri za Krivično pravo 03. juna 2009. godine i stekla zvanje magistra pravnih nauka. Pravosudni ispit položila 1993. godine, a stručni ispit za rad u organima uprave 1987. godine. Bila je na funkciji delegata u Domu naroda PS BiH u mandatnom periodu 2006 - 2010, dok je trenutno zastupnica u PD Parlamentarne skupštine BiH. 

Nermin Mandra nosilac je izborne liste ispred SDA za Izbornu jedinicu 4 koju čine sljedeće osnovne izborne jedinice: Doboj Jug, Tešanj, Maglaj, jajce, Dobretići, Žepče, Zavidovići, Donji Vakuf, Travnik, Zenica, Kakanj, Vareš, Olovo, Bugojno, Gornji Vakuf, Novi Travnik, Vitez, Busovača, Fojnica, Kiseljak, Visoko, Breza, Kreševo i Usora.

Prema posljednjim izbornim rezultatima Mandra se našao na trećem i četvrtom mjestu od svih kandidata SDA za Parlament BiH sa osvojenih 14.830 glasova. 

Inače, Mandra koji je aktuelni državni zastupnik, bivši je načelnik Kaknja. Rođen je 17. decembra 1969. godine u Kaknju. Mašinsku tehničku školu je završio u rodnom gradu, a mašinski fakultet u Sarajevu. Član SDAje od njenog osnivanja. Početkom rata je bio dobrovoljac Armije BiH. Prvo radno iskustvo stekao je u JP „Radio Kakanj“. Tu je od 1994. do 2001. radio kao direktor i urednik. U razgovoru sa novinarima je rekao da je tada imao „simbolična primanja“. Potom je tri godine radio u Termoelektrani „Kakanj“. Na poziciju ministra za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline u Zeničko-dobojskom kantonu imenovan je 2003. godine. Tu se zadržao puna dva mandata. Budući da je sačuvao radno mjesto, 2011. godine se ponovo vraća u Termoelektranu. U ugovoru mu je, kako kaže, pisalo da četiri godine može obavljati druge poslove ili pozicije mimo angažmana u ovom preduzeću. Tu je mogućnost iskoristio početkom 2007. godine kada se na nešto duže od mjesec dana vratio u Termoelektranu, a nakon toga je počeo drugi mandat u Vladi ZDK. Za načelnika Kaknja izabran je 2012. Četiri godine kasnije se na tri dana vratio u Termoelektranu kako bi sačuvao posao. Na narednim lokalnim izborima je ponovo izabran za načelnika, ali je na pola drugog mandata izabran za zastupnika u Parlamentu BiH. Mandra ima po jedan stan u Kaknju i Sarajevu te vikendicu u Bijelom Polju kod Kaknja. Vozi Touarega kojeg je procijenio na 49.800 KM. Živi u Kaknju, oženjen je i ima dvoje djece.

Denijal Tulumović nosilac je izborne liste ispred SDA za Izbornu jedinicu 5 koju čine sljedeće osnovne izborne jedinice: Odžak, Šamac, Orašje, Gradačac, Doboj Istok, Gračanica, Lukavac, Srebrenik, Tuzla, Čelić, Teočak, Banovići, Živinice, Kalesija, Sapna, Kladanj i Brčko Distrikt BiH. 

Prof. Dr. med. sci. Denijal Tulumović je rođen 25.12.1959. godine u Živinicama, gdje je završio osnovnu školu i gimnaziju. U januaru 1995. godine je diplomirao na Medicinskom fakultetu u Tuzli. Zaposlen je u Klinici za interne bolesti, Odjeljenju za nefrologiju i dijalizu JZU UKC Tuzla, gdje obavljao funkciju Načelnika klinike od 2003. do 2019. godine, dok je u petom mjesecu ove godine imenovan za novog vršioca dužnosti direktora Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli. Od 2016. godine bio je zamjenik predsjedavajućeg OV Živinice, dok je 2018. godine zastupnik u Parlamentu Federacije BiH. Broj osvojenih glasova: 12.991. Također, Tulumović je bio i bivši premijer Tuzlanskog kantona. 



(A. Rovčanin) 

 
0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.