10.10.2022. 15:40
4
Da li će Milorad Dodik priznati poraz i otići ili će međunarodna zajednica pokleknuti pred falsifikatorima, kriminalcima i lopovima?!
Prošlo je tačno osam dana otkako su održani Opšti izbori u Bosni i Hercegovini, a još uvijek nemamo rezultate o tome ko će biti predsjednik bh. entiteta Republika Srpska (RS). Mnogi tvrde da su izbori pokradeni, zbog čega je opozicija po drugi put organizirala proteste. Ishod tome je odluka od ostrane Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine (CIK BiH) da će se glasovi za predsjednika i potpredsjednike RS ponovo brojati.

Ovu odluku CIK BiH je donio danas na hitnoj sjednici , dok je to pitanje bila jedina tačka dnevnog reda sjednice CIK-a. Kako je rečeno, takva odluka je donesena zbog brojnih nepravilnosti i matematičkih nelogičnosti.

“CIK je jutros održao kolegij na kojem je razmotrila primjedbe i prigovore na tok izbornog procesa u RS za predsjednika i potpredsjenika RS. Imali smo materijalne dokaze i video materijale gdje je nedvojbeno taj proces kontaminiran da nije moguće dati rezultate izbora. CIK je odlučio izdati naredbu: CIK po službenoj dužnosti glavnom centru za brojanje naređuje da izvrši otvaranje vreća i prebroji glasačke listiće ponovo i listiće u Brčko Distrikutu za predsjednika RS”, kazao je predsjednik CIK-a Suad Arnautović.

Podsjećamo, opozicija je u nedjelju na protestima iznijela dva konkretna zahtjeva:

"Od cika tražimo ponovno prebrojavanje glasova na svim biračkim mjestima u cijeloj RS, te analizu bijielihh listića", navela je kandidatkinja za predsjednicu RS-a, Jelena Trivić tokom svog obraćanja na protestima koji su održani u nedjelju. 

"Od pravosudnih institucija tražimo da pod hitno provedu istrage i utvrde odgovornost lica koja su učestvovala u izbornoj pljački, a postoje materijalni dokazi da su prekrajali izbornu volju građana. Tužilaštva da procesuiraju izvršioce, a pogotovo nalogodavce", poručila je Trivić.

"Dodik pokrao izbore" 

Brojni su oni koji tvrde da je Milorad Dodik, također kandidat za predsjednika ovog bh. entiteta pokrao izbore. 

„Očito je da je Dodik pokrao izbore. Ali da bi se spriječila krađa, bio je potreban mnogo veći angažman opozicije“, kaže politički analitičar Enver Kazaz, objasnivši da podatak o broju upisanih birača u BiH, govori koliko je od starta sve bilo neregularno.

O izbornoj krađi otvoreno je govorio i novinar Slobodan Vasković koji je gostujući na Face TV kazao da je Dodik ubjedljivi gubitnik izbora.  

"Dodik je izgubio izbore i to vrlo ubjedljivo (...)
. On sada ima dva izbora, da li će da ode mirno ili nemirno. Ja mu preporučujem da ide mirno. A da li će otići sutra, prekosutra ili u martu, to je menje bitno, a da li odlazi - to je definitivno", navodi Vasković.  

"Svjestan da je kraj, ali će se boriti do kraja" 


Vasković navodi kako je Dodik i sam svjestan da je kraj, jednako kao i što zna da će se Dodik boriti do kraja. 

"On je svjestan da je kraj, ali Dodik kao Dodik će se boriti do kraja. Pitanje je da kada dođe do tog samog kraja, on još uvijek ima tog manevarskog prostora da pokuša da se na ovaj ili onaj način održi u igri, što je po meni gotovo pa nemoguće, jer ima samo terijske šanse. Ali je svestan da je na kraju i da mora da ide", navodi Vasković dodajući:  

"Pitanje je njegovog načina koji će izabrati da ode, da li će otići tako što će izazvati incidente, što mu je jedino preostalo da bi se zadržao na političkoj sceni Bosne i Hercegovine i Republike Srpske ili će se mirno povući i otići zauvijek.

Naravno, postoji mogućnost da ga uhapse, ali o tome neću sada da razmatram, jer bi možda to bilo tendenciozno. On je napravio surovu krađu na svim nivoima da se razumijemo. Dakle, nije to samo krađa za predsjednika Republike Srpske, to je i za nivo Parlamenta Bosne i Hercegovine, Narodne Spkupštine BiH, pa i za nivo člana Predsjedništva BiH. I vjerovao je da kada je ušao u taj proces mislio da će uspjeti da dobiju Jelenu Trivić. Međutim, razlika je bila tolika da je on morao u toku noći da interveniše da bi nadoknadio tu razliku i tu je nastao strukturalni lom njegovog plana. Taj plan je ukivan jako dugo, posebno dva dana prije izbora", navodi Vasković. 

Navodi kako su izbori ukradeni po svim biračkim mjestima u RS-u, najviše Doboj, Zvornik, Prijedor, Sarajevo i Trebinje. 

Navodi da međunarodna zajednica zasigurno sprema određeni odgovor te da će biti zanimljivo šta će nakon svega imati da kaže. Upozorava da ukoliko se izbori prihvate u ovoj formi u kojoj jesu - "jasno je da je međunarodna zejdnica u tom slučaju poklekla pred falsifikatorima, kriminalcima i lopovima, a ukoliko bude drugačije jasno da drže do onoga što su rekli - da se izvuče iz ralja kriminalaca, mislim na kompletnu BiH i da se krene naprijed"

Isto tako upozorava kako su međunarodna zajednica, ali i Rusija, aktivni sudionici političke scene Bosne i Hercegovine. 

"Ni nema potrebe da se kriju iza institucija Bosne i Hercegovine, oni su aktivni sudionici bh. političke scene. I oni treba aktivno da učestvuju u svemu ovome što se desilo", navodi Vasković. 



(A. Rovčanin) 



4
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.