17.11.2022. 17:00
1
KAD SE DIPLOME DOKAZUJU, UMJESTO DA SE POKAZUJU: „Odgovornost je sada na Medicinskom fakultetu - oni su ti koji treba da dostave validnu dokumentaciju“
Prije tačno sedam dana Senat Univerziteta u Sarajevu (UNSA) održao je sjednicu na kojoj je posebnu pažnju bh. javnosti zaokupila rasprava o validnosti diploma direktorice Kliničkog centra u Sarajevu Sebije Izetbegović i predsjednika Naroda i Pravde Elmedina Konakovića.

Rasprave o navedenim diplomama proizvele su i brojne polemike, dok je jedan od komentara bio i taj da se "diplome pokazuju, a ne dokazuju". Ipak, cijela situacija dovela je do toga da će se određene diplome ipak morati i dokazati. 

Koliko jedna ovakva situacija generalno šteti ugledu UNSA? Koje je zaključke donio sam Senat UNSA kada su u pitanju navedene diplome i šta su dalji koraci, za portal Source govorio je rektor UNSA, Rifat Škrijelj. 

Provjereno preko 22 hiljade diploma

Univerzitet u Sarajevu od 2016. do 2022. godine, napravio je listing kontrolisanih diploma gdje su izvršene provjere preko 22 hiljade diploma. 

„Mi smo kao Univerzitet od 2016. do 2022. godine napravili jedan listing kontrolisanih diploma prema zahtjevima trećih lica, tj. prema zahtjevu institucija u Bosni i Hercegovini i izvan, koje su tražile da se pojedine diplome provjere za njihove uposlenike i lica koja su upošljavali. Ta revizija koju smo napravili, odnosno koju smo kontinuirano provodili od 2016. do 2022. godine, otkad sam na poziciji rektora, obuhvatila je preko dvadeset dvije hiljade diploma. Niti jedna od tih diploma nije bila nezakonito stečena, od tih koje je izdao Univerzitet u Sarajevu“, za portal Source govori Rifat Škrijelj, rektor UNSA. 

Međutim, navodi Škrijelj, ispostavilo se da je kontrolom utvrđeno 35 falsifikovanih diploma od strane fizičkih lica, što se odvijalo van Univerziteta. 

„Ispostavilo se da je ta kontrola otkrila 35 falsifikovanih diploma od strane fizičkih lica van UNSA, a to znači da je sebi neko dao za pravo da zloupotrijebi tuđu diplomu, pa napravi sebi falsifikat. Sve te procese su otkrivali fakulteti, akademije i Univerzitet i oni su nadležnim institucijama prijavljeni. Ne znam ishod za tih 35 diploma, dvije diplome su bile otkrivene da su falsifikati, a odnosi se na inostrane diplome koje su stečene izvan Bosne i Hercegovine i u poslu kontrole su otkrivene. To je ono što je bio cilj Senata UNSA - da dobijemo informaciju kako se taj proces odvija na Univerzitetu i moram kazati da sam kao rektor ovo saopštio Senatu kao informaciju - da znaju da mi na UNSA za navedene godine nismo imali otkrivenih diploma koje su na samom Univerzitetu nezakonito stečene“, za portal Source govori Škrijelj. 

Diplome Elmedina Konakovića i Sebije Izetbegović - "dva različita slučaja"

Dvije diplome o kojima se vodila posebna rasprava su i navedene diplome Elmedina Konakovića i Sebije Izetbegović. 

„Dvije diplome o kojima se vodila rasprava unutar te tačke nije bilo moguće zaobići, niti je trebalo zaobići. Radi se o diplomi prof. Sebije Izetbegović i diplomi gospodina Elmedina Konakovića, s tim da te dvije diplome su dva različita slučaja. 

„Za diplome gospodina Konakovića UNSA nije utvrdio nikakve nepravilnosti, čak ni inspekcija koja je gledala to u više navrata. Tamo je sačinjeno 11 zapisnika, inspekcija  nije donijela nikakvu mjeru prema Univerzitetu. O tim diplomama i o školovanju Konakovića, postoji evidencija Fakulteta sporta i tjelesnog odgoja i u ISSS-u Univerziteta u Sarajevu, elektronskoj formi - podaci o ispitima i kada su oni položeni. Diplome su izdate, Konaković je stekao tri diplome na UNSA. Prvu diplomu više trenerske škole, drugu diplomu I ciklusa studija koju mu je potpisao rektor prije mene 2014. godine i diplomu master studija koja je 2017. izdata i koju sam ja potpisao. Dakle, o svim tim nivoima školovanja, postoji uredna evidencija na Fakultetu sporta i tjelesnog odgoja. Prema tome na Senatu nije bilo nikakvog problematiziranja ili šire diskusije, osim što smo zaprimili informaciju od uvaženog dekana Fakulteta sporta i tjelesnog odgoja koji nas je informirao da su oni održali vanrednu sjednicu vijeća Fakulteta i oglasili se svojim saopćenjem za javnost po tom pitanju“, kazao je Škrijelj. 

S druge strane, kao što je već poznato, diploma prof. Izetbegović je kmpleksan slučaj, navodi Škrijelj. 

„Kada je u pitanju diploma prof. Izetbegović, to je jedan vrlo kompleksan slučaj. Govorimo o magistarskoj diplomi, jer je gospođa Izetbegović svoj dio školovanja započela postdiplomski studij u Zagrebu, pa se onda vratila u Sarajevo i nastavila. U Sarajevu je trebala i ponovila određen broj ispita, međutim, Univerzitet nikada nije zaprimio uvjerenje o položenim ispitima iz Zagreba na temelju koga se treba omogućiti nastavak školovanja. Umjesto uvjerenja, mi smo dobili kopiju indexa sa postdiplomskog studija iz Zagreba. Index je privatni dokument, a ne javna isprava. I u tom pogledu smo kao UNSA tražili dopunu te dokumentacije i tog dana na Senatu, usvojen je zaključak da se Univerzitetu dostave podaci o školovanju u Zagrebu i u školovanju u Sarajevu u vidu uvjerenja o položenim ispitima, jer to što je položeno u Zagrebu trebalo je biti nastavak postdiplomskog studija u Sarajevu pred odbranu magistarskog rada. Do sada je samo dostavljena neka potvrda na kojoj je pisalo uvjerenje i na kojem se navodi da je prof. Izetbegović položila sve ispite i stekla pravo da polaže magistarski. A što se tiče uvjerenja u kojem se naprave popisi tih ispita koju su položeni i u Sarajevu i u Zagrebu, to nismo dobili službeno na originalnom dokumentu sa memorandumom tog fakulteta i potpisom nadležnih osoba nikada. To smo sada naknadno tražili da dostavi Medicinski fakultet, kao i važeći pravilnik postdiplomskog studija iz tog perioda“, kazao je Škrijelj. 

Odgovornost na Medicinskom fakultetu 

Što se tiče toga da li jedna ovakva situacija šteti UNSA i ko dalje preuizma odgovornost, Škrijelj navodi: 

„Sve problematične sfere koje se pojave na UNSA, a ovo jeste jedna od takvih, nanosi štetu UNSA i UNSA ne može i ne treba da ih skriva i treba da pristupi u skladu sa važećim zakonskim propisima. I sjednica Senata na kojem se ovo diskutiralo odnosno zaključak ubjedljivom većinom glasova, jeste da nam dostave dokumentaciju, kako bi Univerzitet skinuo sa sebe tu 'hipoteku', eventualno sa profesorice Izetbegović, ukoliko je sve uredu.

Prema tome, kao rektor UNSA, želim da i putem vašeg portala kažem da mislim da sada odgovornost treba da snosi Medicinski fakultet - kao institucija gdje se to sve dešavalo. Na tom fakultetu je bilo školovanje, postdiplomski studij prof. Izetbegović i oni su ti koji treba da dostave validnu dokumentaciju i da taj problem riješimo“, zaključio je Škrijelj. 



Piše: Aldina Rovčanin 

1
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.