8.12.2022. 20:00
4
Uhapšeni u akciji "Magnet": Kojim strankama pripadaju, koliko nekretnina posjeduju? Samo za 6 godina KCUS oštećen za 23,5 miliona KM?
FOTO: FTV
Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u sklopu operativne akcije kodnog naziva "Magnet", na području Sarajeva uhapsili su četiri osobe te izvršili pretrese stambenih i pomoćnih objekata i pokretnih stvari na više lokacija.

Četiri osobe se terete za počinjena krivična djela "Udruživanje radi činjenja krivičnih djela" i "Zlupotreba položaja ili ovlaštenja" u periodu od 2011. do 2012. godine. Radi se o predmetu koji godinama istražuje Tužilaštvo Kantona Sarajevo (KS), a tiče se javnih nabavki na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS). Istraga u ovom predmetu počela je još u vrijeme dok je Branko Šljivar bio na mjestu glavnog tužioca KS. 

Osumnjičeni su bivši direktor KCUS-a Faris Gavrankapetanović, bivši premijer Kantona Sarajevo Fikret Musić, bivši kantonalni ministar zdravstva Zlatko Vuković i uposlenica KCUS-a Muvedeta Čedić Butmir. 

Iz Tužilaštva Kantona Sarajevo (KS), potom je potvrđeno da su Muvedeta Čedić Butmir i Zlatko Vuković pušteni danas na slobodu, dok će Faris Gavrankapetanović i Fikret Musić biti zadržani 24 sata, nakon čega će biti odlučeno o daljim mjerama za osumnjičene. 

Pretresi su izvršeni po nalogu Kantonalnog suda u Sarajevu i pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, a u saradnji sa Federalnom upravom policije i Ministarstvom unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo. 

U nastavku ćemo se prisjetiti ko su, zapravo, uhapšeni u akciji "Magnet".


Ko su uhapšeni u akciji ‘Magnet’?


FARIS GAVRANKAPETANOVIĆ - posjeduje brojne nekretnine; Tužilaštvo KS-a ga sumnjiči da je oštetio KCUS za 23,5 miliona maraka?

Faris Gavrankapetanović rođen je u Sarajevu 1959. godine gdje živi sa suprugom. U rodnom gradu je diplomirao na Medicinskom fakultetu 1984. godine. Nakon specijalizacije na istom fakultetu je magistrirao 1995., a četiri godine poslije je i doktorirao. Nakon završetka fakulteta se zapošljava u Zavod za zdravstvenu zaštitu u Sarajevu, a nedugo zatim u KCUS gdje je kao doktor radio 14 godina. U međuvremenu je, od 1995. do 1999. godine, bio viši asistent na Medicinskom fakultetu. Do 2004. godine radi kao docent, a zatim kao vanredni i redovni profesor do 2012. godine.

Gavrankapetanović je bio zamjenik federalnog ministra zdravstva godinu dana - do 2000, nakon čega je skoro 12 godina bio direktor KCUS-a. Na direktorsku poziciju u Zavod zdravstvenog osiguranja KS prelazi 2012. godine gdje se zadržava godinu i po, nakon čega radi na poziciji šefa medicinskih poslova. Od 2016. godine je ne poziciji stručnog saradnika za kontrolu.

Prema pisanju CIN-a, njegova majka Fikreta je 2010. godine uložila još nešto više od 300.000 KM u kupovinu hotela u sarajevskoj opštini Ilidža. Ona je sa firmama Emirates Investments d.o.o., EA-Inženjering d.o.o. i Megement Develompent Consulting d.o.o. kupila ovaj hotel za ukupno 1.223.000 KM. Tri godine kasnije sudski vještak je procijenio hotel na 3.191.000 KM. Iste godine je sa ovim firmama osnovala firmu Termes d.o.o. sa unesenim kapitalom vrijednim četvrtinu od procijenjene vrijednosti hotela. 

Sa svojom porodicom posjeduje nekretnine koje su, prema kupoprodajnim ugovorima, vrijedne više od dva miliona KM čiju kupovinu nisu mogli pokriti njegovi prijavljeni prihodi, o čemu je CIN pisao: šest stanova sa garažama i parking-mjestima, dvije kuće, poslovni prostor i šest i po duluma zemljišta se nalaze u Sarajevu i Počitelju. 

Prema pisanjima CIN-a, Tužilaštvo KS-a sumnjiči Gavrankapetanovića da je u periodu od 2004. do 2010. godine nesavjesnim poslovanjem oštetio KCUS za 23,5 miliona maraka jer je, između ostalog, sklapao štetne ugovore u postupcima javnih nabavki. Tužilaštvo ga još sumnjiči da je u Klinički centar nezakonito zaposlio 260 osoba, da je sa pojedinim uposlenicima zaključivao menadžerske ugovore te da je prikrivao gubitke u poslovanju klinike. Sumnjiči ga da je takvim postupcima ostvario imovinsku korist. 

FIKRET MUSIĆ - istaknuti član SDP-a

Fikret Musić rođen je 5.9.1953. godine u Sarajevu, općina Centar Sarajevo. Osnovno, srednje i visoko obrazovanje završio u svom rodnom gradu, a Fakultet političkih nauka diplomirao je 1976. godine.

Funkciju premijera KS obnašao je kao član SDP-a koji je ovu funkciju obnašao u periodu od 2011. do 2012. godine, tačnije svega godinu dana. Musić je istovremeno bio istaknuti član SDP-a i predsjednik Kantonalnog odbora SDP-a Sarajevo. 

Od 1982. -1986. bio je načelnik zajedničkih službi u Općini Centar Sarajevo. Od 1986. -1990. pomoćnik direktora Gradske uprave prihoda Grada Sarajevo. Nakon toga pred sam rat prelazi u samostalne privrednike (1990-1992).

Od 1995. -1996. radi u izvršnom odboru za pitanja boračko-invalidske zaštite isto u gradskoj upravi Sarajeva. Od 1996. - 2000. bio je sekretar i vijećnik u Općinskom vijeću Novi Grad Sarajevo . Od 2000. - 2002. zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo i delegat u Domu naroda FBiH. Nakon toga dobiva još dva mandata kao zastupnik u Skupštini tako da je od 2002. do 2010. bio u skupštinskim klupama.

ZLATKO VUKOVIĆ - primarijus, bio na čelu Ministarstva zdravstva (SDP)

U periodu kada je Fikret Musić bio SDP-ov premijer Kantona Sarajevo, njegov stranački kolega Zlatko Vuković bio je na čelu Ministarstva zdravstva. Inače, Zlatko Vuković rođeni je Mostarac. Osim toga je ljekar, primarijus i na forumima može naći da je uživao poštovanje svojih pacijenata. 

Ono što je pisao CIN, je da je Vuković tokom svog mandata 2012. godine donio Odluku o imenovanju Koordinacionog tima sa sedam članova. Za rukovodioce ovog tima imenovao je sebe i tadašnjeg direktora ZZO-a Farisa Gavrankapetanovića. Naknade su finansirane iz budžeta Zavoda zdravstvenog osiguranja. Ove komisije nisu podnosile izvještaje o radu, ali su članovima naknade isplaćivane. 

MUVEDETA ČEDIĆ BUTMIR - prijateljica porodice Izetbegović, sarađivala i sa Gavrankapetanovićem

Četvrta osumnjičena Muvedeta Čedić Butmir javnosti je poznata kao bliska prijateljica današnje šefice KCUS-a Sebije Izetbegović (SDA). Međutim, ona je i tokom mandata Farisa Gavrankapetanovića obnašala funkciju koju i danas obnaša, direktorica Stručne nemedicinske službe KCUS-a. Tokom 2016. godine bila je osumnjičena za zloupotrebu službenog položaja ili ovlasti, nesavjesno privredno poslovanje i sklapanje štetnog ugovora.

Ono što je javnosti dodatno privuklo pažnju je to da je Čedić supruga Šaćira Čedića, vlasnika poznatog sarajevskog lokala “Vatra”. Šaćir Čedić se spominje kao osoba koja je vrlo bliska vrhu SDA, a posebno Bakiru Izetbegoviću.  

Šaćir je još od ranije poznat javnosti po akciji “Kasa” kada je lišen slobode zbog sumnje na utaju i prevaru. Pored “Kase”, u medijima se pisalo i o tome da je Šaćir prodao kuću Osmanu Mehmedagiću Osmici, direktoru Objavještajne sigunosne agencije (OSA-e) koju je on, prema pojedinim pisanjima medija, navodno platio u gotovini. 


(A. Rovčanin) 

 
4
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.