1.2.2023. 18:10
1
Racija u kući oligarha Igora Kolomojskog: Bivši sponzor Zelenskog koji je zastrašivao goste hraneći morskog psa u svome uredu, naručivao ubistva i opljačkao milijarde pomoći MMF-a
"Svaki kriminalac, koji se usuđuje da nanese štetu Ukrajini, posebno u ratnim uslovima, mora jasno da razumije da ćemo mu staviti lisice na ruke", izjavio je šef ukrajinske sigurnosne službe Vasil Maljuk na zvaničnom Telegram kanalu.

Sigurnosne službe u Ukrajini pretresle su u srijedu kuću jednog od najistaknutijih ukrajinskih milijardera, oligarha Igora Kolomojskog,  koji se smatrao jednim od sponzora ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog. 

Kako to navode vlasti, Kolomojski je navodno uhapšen zbog obračuna sa korupcijom u ratnom periodu.

Međutim, na fotografijama, koje su objavljene na društvenim mrežama, poznati oligarh sada stoji pored pripadnika sigurnosne službe u svojoj kući. 


Foto: Twitter / Racija u kući Kolomojskog

Razlog racije je, kako navodi Ukrajinska sigurnosna služba (SBU), što je navodno otkrivena pronevjera više od milijardu dolara. Pronevjera desila se u sklopu najveće ukrajinske naftne kompanije "Ukrnafta" i njenoj najvećoj rafineriji. 

Kolomojski negirao krivično djelo, pod sumnjom i ministri 

Kolomojski, međutim, sve vrijeme negira krivično djelo. 

Ranije je navedeno da je on imao udio u obje firme, čiju je kontrolu od novembra preuzela država.
Osim racije koje su obuhvatile ukrajinskog milijardera, odvojenom racijom obuhvaćen je i bivši ministar unutrašnjih poslova ( u periodu od 2014. do 2021. godine). Također, red glavnog tužioca obavijestio je da su pod istragom i bivši ministar energetike, bivši zamjenik ministra odbrane te drugi zvaničnici. 

SBU je saopštila da se obračunava sa "ljudima čiji potezi nanose štetu sigurnosti države u nizu oblasti".

Brojne istrage i sponzor Zelenskog 

Inače, protiv Kolomojskog u SAD-u se vodi istraga za prevaru i godinama je u središtu optužbi za korupciju i sudskih sporova, za koje su zapadni donatori naveli da se moraju riješiti da bi Kijev dobio pomoć.



Zelenski, koji se prvo proslavio kao zvijezda serije na TV stanici Kolomojskog, dugo je obećavao da će se osloboditi ukrajinskih oligarha, ali je bio suočen sa optužbama da nije odlučno djelovao protiv svog bivšeg sponzora.

U obraćanju prije racija, Zelenski je aludirao na nove anti-korupcione mjere uoči samita Evropske unije u petak, na kojem se očekuje da Kijev zatraži čvrste korake ka članstvu u EU.

"Pripremamo nove reforme u Ukrajini. Reforme koje će na mnoge načine promeniti društvenu, pravnu i političku realnost, čineći je humanijom, transparentnijom i efektnijom", izjavio je Zelenski.
 

Zastrašivao goste hraneći živog morskog psa u svome uredu, navodno naručivao ubistva 

Pedro Gonzalez, pisac za Chronicles, magazin američke kulture Instituta Charlemagne u tekstu za IM-1776, objavio je da je Kolomojski poznat po tome što je zastrašivao goste hraneći živog morskog psa, kojeg je držao u ogromnom akvariju u svojoj kancelariji u Dnjepropetrovsku. Osim toga, Kolomojski je navodno čak naredio i naručena ubistva. 

Kolomojski je suosnivač i do 2016., glavni vlasnik PrivatBanke, najveće ukrajinske komercijalne banke, kao i PrivatBanka grupe, globalne poslovne koalicije čija se kontrola proteže na hiljade kompanija u gotovo svakoj industriji u Ukrajini, Europskoj uniji, Gruziji, Rusiji, Sjedinjenim Američkim Državama i dr. Poricao je da ima  uticaj na predsjednika, ali kada je Međunarodni monetarni fond (MMF) završio razgovore s vladom Zelenskog, nakon što nije uspio postići novi sporazum o zajmu 2019. (navodeći raširenu korupciju), Kolomojski je u intervjuu na pitanje ko bi pobijedio ako bi Zelenskij bio prisiljen izabrati između njega i kredita MMF-a, odgovorio: “Ja”.

Ukrajinski mediji primijetili su da Kolomojski nije negirao financiranje kampanje Zelenskog.

Matthewa Rojanskog, direktor instituta Kennan pri Woodrow Wilson Centru za međunarodne znanstvenike, za Kolomojskog je kazao da je “najpoznatiji pljačkaš oligarha, optužen da je proveo masovnu kampanju pljačkanja u otprilike deset godina, do 2010.” U jednom trenutku, on je čak uspio završiti i na listi od 10 ljudi kojima je zabranjen ulazak u SAD. 

Međutim, poslovi jednog oligarha, kako to piše Pedro Gonzalez, idu daleko dalje od grubih poslovnih odnosa, preklapajući se s interesima Washingtona u regiji. Između 2013. i 2014. SAD je podržao obojenu revoluciju u Ukrajini koja je rezultirala promjenom režima. Također je pokrenuo građanski rat između vladinih snaga i proruskih separatista u istočnom dijelu zemlje koji su proglasili nezavisnost od Kijeva. Usred ove krize, vršitelj dužnosti predsjednika Oleksandr Turčinov imenovao je Kolomojskog za guvernera Dnjepropetrovske oblasti. On je pretvorio svoju radnu snagu u privatnu vojsku za borbu protiv separatista. Ipak, iako se Kolomojski pretvarao u gospodara rata, nije zanemario svoje poslovno carstvo.

Opljačkao milijarde pomoći MMF-a

Godine 2014. MMF je odobrio hitnu pomoć Ukrajini i ubrizgao milijarde u Narodnu banku Ukrajine — središnju banku zemlje — za potporu lokalnim komercijalnim bankama. Kroz globalnu shemu koja uključuje račune PrivatBanke i tvrtke PrivatBank grupe te korumpirani ukrajinski pravosudni sustav, Kolomojski je opljačkao milijarde pomoći MMF-a. Prijevaru je, kako je otkriveno u nizu sudskih presuda, Cockburn opisao na sljedeći način:

“Četrdeset i dvije ukrajinske firme u vlasništvu pedeset i četiri offshore subjekta registriranih u karipskoj, američkoj i ciparskoj jurisdikciji i povezane ili pridružene grupi kompanija Privat, uzele su zajmove od PrivatBanke u Ukrajini u vrijednosti od 1,8 milijardi dolara. Firme su tada naručivale robu od šest stranih firmi 'dobavljača', od kojih su tri bile registrirane u Ujedinjenom Kraljevstvu, dvije na Britanskim Djevičanskim otocima, jedna u karipskoj državici St. Kitts i Nevis. Plaćanje za narudžbe – 1,8 milijardi dolara – je ubrzo nakon toga unaprijed plaćeno na račune dobavljača, koji su, slučajno, bili u ciparskoj podružnici PrivatBanke. Nakon što je novac poslan, ukrajinske firme uvoznice dogovorile su s PrivatBankom Ukrajine da njihovi krediti budu zajamčeni robom po narudžbi.

Međutim, inozemni dobavljači uvijek su javljali da ipak ne mogu ispuniti narudžbu, čime su raskidali ugovore, ali bez ikakvog pokušaja povrata novca. Konačno, ukrajinske firme podnijele su tužbu, uvijek na Sudu u Dnjepropetrovsku, zahtijevajući da taj inozemni dobavljač vrati avansno plaćanje i da se poništi jamstvo PrivatBanke. U četrdeset i dva od četrdeset i dva takva slučaja sud je donio identičnu presudu: avans treba vratiti ukrajinskoj firmi, ali ugovor o kreditu treba ostati na snazi.” 

Podsjećamo, mediji su ranije objavili da ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij ne ratuje samo sa Rusima koji su u februaru napali Ukrajinu. Bitke su i na domaćem “frontu”, a glavna meta su mu pojedinci umiješani u brojne afere i pljačke države, a jedan od njih je i njegov nekadašnji saradnik. 

 

Piše: Rovčanin A.

 
1
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.