3.3.2023. 15:20
0
Remek djelo arhitekture XVII stoljeća i dalje živi: Na današnji dan prije 78 godina srušen Stari kameni most u Konjicu
Na današnji dan, 3. marta 1945. godine, prije tačno 78 godina, njemački okupatori srušili su Stari kameni most u Konjicu, prilikom povlačenja svojih trupa.

Ovo remek djelo arhitekture XVII stoljeća, Kamenu ćupriju u Konjicu, bombardovanjem je porušila Pionirska jedinica 3. bataljona 370. grenadirskog puka Wermachta, a ostali su čitavi samo kameni stubovi.







Jedini prelaz preko Neretve

Pošto je to bio i jedini prelaz preko Neretve, 1946. godine je napravljen novi betonski most niže od ćuprije, koji je i danas u funkciji magistralnog puta M-17. 



Preko ostataka Kamene ćuprije 1962. godine, postojeća drvena konstrukcija zamjenjena je armirano-betonskom.

Nacionalni spomenik

U julu 2003. godine Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine, proglasila je ovo dobro nacionalnim spomenikom od značaja za Bosnu i Hercegovinu. 


Foto: Stari kameni most u Konjicu / Aldina Rovčanin

Nakon toga, godine 2006., općina Konjic je počela sa radovima na rekonstrukciji Stare kamene ćuprije, uz pomoć Vlade Republike Turske i Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, kao i revitalizaciji stare konjičke čaršije sa rekonstrukcijom starih dućana koji su bili neposredno uz most sa lijeve strane. 

Obnova u izvrnom obliku

Radove je sprovela ER – BU firma iz Turske, koja je ovu građevinu renovirala u izvornom obliku. U obnovljeni Stari most ugrađeno je ukupno 2.408 blokova sedre, više od 10 tona olova, skoro pet tona klamfi, a sve je učvršćeno malterom napravljenim kao nekada, od pijeska, kreča i mljevene opeke.  Stari kameni most ima šest lukova, a 16. juna 2009. godine, na dan općine Konjic, ovaj most svečano je i otvoren.


Foto: Stari kameni most u Konjicu / Aldina Rovčanin

Stari most u Konjicu izgrađen 1682. godine, u vrijeme sultana Mehmeda IV, kao posljednja velika osmanska građevina u BiH, a sagradio ga je Haseči Aliaga iz Blagaja. 

Zadržana je i dužina mosta od 101,80 metara i širina od 5,25 metara. Ukupni troškovi obnove iznosili su oko 5.300.000 maraka. Ovaj most smatra se tačkom gdje se Hercegovina spaja sa Bosnom, a uz mostarski Stari most i most Mehmed-paše Sokolovića u Višegradu, jedna je od najljepših građevina ovog tipa. 


Foto: Stari kameni most u Konjicu / Aldina Rovčanin 



Piše: A. Rovčanin 
-------

0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.