30.3.2023. 17:43
12
Kada bahatost i primitivizam nagradimo sa 12.468 glasova: Da li su političari u BiH odraz bh. naroda?
Čini se da su scene bahatosti i primitivizma postale gotovo neizostavne prilikom održavanja sjednice Skupštine Kantona Sarajevo (KS). Jedna od takvih bila je i posljednja sjednica Skupštine KS, za vrijeme usvajanja budžeta, gdje je ponovo glavni akter bio zastupnik Haris Zahiragić (SDA).

"Na ulicu pa provodi bahatost"

Tokom jučerašnje sjednice Skupštine KS zastupnici su glasali za usvajanje budžeta, što je pratilo burne reakcije i verbalna suočavanja pojedinih zastupnika. U verbalni duel Zahiragić je ovoga puta ušao sa predsjedavajućim Skupštine KS Elvedinom Okerićem (NiP). 

U jednom trenutku, nakon iscrpnih izlaganja zastupnika, za riječ se javio i Zahiragić koji je Okeriću poručio da ga ne prekida tokom izlaganja. Međutim, Okerić je potom prekinuo Zahiragića i zaključio raspravu. 

Zahiragić je na to odreagovao tako što je ustao sa svoga mjesta u sali te prišao do dijela gdje se nalazio Okerić te mu isključio mikrofon.

"Ovakvu bahatost ne znam gdje ste naučili da provodite. Na ulicu pa provodi bahatost, ovo je parlament. Ovo je parlament koji donosi odluke", poručio mu je Okerić.



"Lažeš, pseto balijsko!"

Podsjetiti ćemo i na to da je samo prije manje od 20 dana, Zahiragić otvoreno upotrijebio i govor mržnje, što su mnogi osudili. 

Naime, nakon što je Mirsad Čamdžić (Naša stranka) iznio niz kritika na račun SDA, Zahiragić je na svome Twitter nalogu napisao: 

"Lažeš, pseto balijsko! I ne, nije uvreda napisati istinu, jer oni su ponosni na svoj baliluk, uvreda je lagati i stavljati nekome rijeèi u usta u prime time emisiji."


Istina, nakon toga se izvinio, ali svojim daljim potezima i ishitrenim reakcijama Zahiragić nastavlja po svome. 

Podsjetimo se i toga kako Zahiragić nije ostao dužan ni građanima sa kojima je ušao u žustru raspravu za vrijeme protesta ispred OHR-a u julu prošle godine.  



Nagrada za primitivizam i bahatost

Unatoč tome, primitivizam i bahatost, glasačima nije bila prepreka da svoj glas povjere upravo Zahiragiću. Čini se da osobe koje su drčne, bahato se ponašaju ujedno osvajaju i najveći broj glasova. 

Tako je Zahiragić drugi na listi SDA prema osvojenim glasovima za Skupštinu KS. Na izborima koji su održani u oktobru 2022. godine imao je čak 12.468 glasova, što je 31,5 posto glasova ukupne liste ove stranke. 


Naša analiza uzorka (na primjeru Zahiragića) dovodi do teze da su politički predstavnici u BiH odraz društva u kojem živimo - kakva vlast, takav narod. 

Oni koji su u transparentnoj suprotnosti sa ovom tezom, uglavnom su u Njemačkoj. 


Piše: Aldina Rovčanin

 
12
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.