6.4.2023. 12:15
9
Kako je izvjesni "Asim" iz krucijalne poruke afere "Respiratori" ostao inkognito
Afera "Respiratori" dobila je svoj epilog nakon više od dvije godine suđenja - izrečena je osuđujuća prvostepena presuda.

Premijer bh. entiteta FBiH Fadil Novalić, nekadašnji direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak i Fikret Hodžić proglašeni su krivima. Prvostepenom presudom Novalić je osuđen na četiri godine zatvora, Fikret Hodžić, vlasnik “Srebrene maline” na pet, bivši direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak na šest godina, dok je Jelka Miličević, ministrica finansija FBiH, oslobođena optužbi. 

Međutim, ono što je zanimljivo jeste da je i nakon presude ostalo nepoznato ko je izvjesni "Asim", ime koje se spominje u krucijalnoj SMS poruci, koja se razmatrala u slučaju "Respiratori".


Foto: Sporni respiratori / D. B., FOKUS.BA


"Asim mi je rekao da vam se javim"

Novinarka Semira Degirmendžić, koja je o cijelom slučaju prva pisala i redovno izvještavala o istom, ranije je podsjetila kako je "Hodžić u posao ušao nakon što je Novaliću poslao SMS gdje se navodi ime 'Asim'. 

"Podsjetili su tužitelji da je Fikret Hodžić, vlasnik firme Srebrena Malina u taj posao ušao nakon što je federalnom premijeru Fadilu Novaliću 29. marta 2020. godine poslao SMS sadržaja: 'Selam gosp. Novaliću, Fikret Hodžić je, Asim mi je rekao da vam se javim u vezi respiratora, pa kad budete imali minutu, javite se'. Samo pet dana nakon toga na računu svoje firme već je imao 10.5 miliona maraka uplaćenih iz budžeta. Tužitelji su se usaglasili oko toga da je oko 10,5 miliona maraka, kako Hodžićevoj firmi, tako i dalje u Kinu, otišlo bez ikakve garancije i obezbjeđenja”, navela je Degirmendžić.

U toku same istrage predmeta "Respiratori", a u svojstvu svjedoka, još u devetom mjesecu 2020. godine saslušan je Asim Sarajlić, tadašnji delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH (SDA). 


Foto: Asim Sarajlić nakon svjedočenja u slučaju "Repiratori" / Patria 


"Možemo potvrditi da je u okviru predmeta 'Respiratori', dana 23.09.2020. godine, u svojstvu svjedoka saslušan Asim Sarajlić", naveli su tada iz Tužilaštva BiH. 

Sarajlić je tada navodno ispitivan o vezama sa Fikretom Hodžićem, vlasnikom Srebrene maline, dok se iz Tužilaštva BiH nisu detaljnije oglašavali po ovom pitanju. 

Nakon toga, novinari su tokom jedne od sjednica Doma naroda Parlamenta BiH, pitali Asima Sarajlića o ovim porukama, na što je on samo kratko prokomentarisao:

"Ima raznih Asima".

Prema pisanjima medija, Asim Sarajlić je ponovo saslušan i u desetom mjesecu 2020. godine, ali je ročište bilo zatvoreno za javnost. 


"Asim je ostao tajna za Sud"

Ipak, i nakon presude ime "Asim" koje se spominje u spornoj poruci i dalje ostaje nepoznanica.

Advokatica Fikreta Hodžića, Mirna Avdibegović, ranije je izjavila kako "ni samo Tužilaštvo ne zna ko je taj 'Asim'".

"Upravo zato je Tužilaštvo samo u jednoj rečenici spomenulo neku poruku, upravo zato Tužilaštvo nije pozvalo niti jednu osobu koja se zove 'Asim' ili bilo kakvo drugo da pojasni ili ispita tu osobu na okolnosti sadržaja te poruke. Slanje poruke ne predstavlja krivično djelo, slanje poruke nije element bilo kojeg krivičnog djela u ovom predmetu. Očito ni samo Tužilaštvo ne zna ko je taj 'Asim' u toj poruci", izjavila je Avdibegović za medije. 


Foto: Fikret Hodžić i Mirna Avdibegović / Fena

O izvjesnom "Asimu", nakon jučerašnje prostepene presude, osvrnula se i advokatica Senka Nožica koja je branila Jelku Milićević. 

"U osuđujućoj presudi se spominje da je Fikret nešto uradio sa Asimom. A Asim je ostao tajna za Sud, ko je Asim, šta je uradio, niti je tužilac utvrđivao šta se desilo. Sudija koji je glasao za osuđujuću presudu je naveo barem tri stvari koje nisu tačne. Obrazloženje Perića mi se više sviđa, jer je tačnije i temeljitije", kazala je Nožica. 


Slijedi žalbeni postupak

Podsjećamo, prvostepenom presudom Novalić, Hodžić i Solak optuženi su na ukupno 15 godina zatvora. Sud Bosne i Hercegovine nepravomoćno je osudio premijera Federacije BiH Fadila Novalića za zloupotrebu položaja i kršenje zakona u procesu javne nabave 100 kineskih respiratora u vrijeme pandemije korona virusa. Uz njega, krivima su proglašni i bivši direktor Federalne uprave Civilne zaštite Fahrudin Solak te vlasnik firme “Srebrena malina” Fikret Hodžić koji je nabavio respiratore. Zamjenica premijera i ministrica finansija Jelka Milićević oslobođena je optužbi za nesavjestan rad u službi. 

Suđanje je trajalo više od dvije godine.

Nakon prvostepene presude slijedi žalbeni postupak. 



Piše: A. Rovčanin 

 
9
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.