10.4.2023. 15:30
0
Gromoglasni pucanj u prazno Milorada Dodika: Za otcjepljenje RS-a neophodna je saglasnost sva tri naroda i podrška međunarodne zajednice
Milorad Dodik, predsjednik bh. entiteta Republika Srpska (RS) u posljednje vrijeme sve je glasniji sa svojim izjavama o secesiji. I dok pojedini tvrde da je jači nego ikada, drugi pak navode da mu "gori pod nogama".

U svom posljednjem istupu za medije, tačnije beogradski "Politiko", Dodik je pored ostalog izjavio kako pokušava uvjeriti Hrvate da zajedno sa Srbima napuste institucije Bosne i Hercegovine, navodeći da u trezoru RS-a postoje spremni svi zakoni, uredbe i podzakonski akti da poslije sat i po skupštinskog zasjedanja RS postane nezavisna država

Međutim, potežući pitanje o tome da, kao što Dodik kaže, "RS postane država", treba znati u kojem slučaju je takvo nešto u praksi zaista i moguće. 


Saglasnost naroda i politička volja međunarodne zajednice 


Da bi bilo izvršeno otcjepljenje bilo kog entiteta države Bosne i Hercegovine, neophodno je da za to postoji saglasnost sva tri naroda. Ta volja naroda potom mora biti potvrđena od strane institicija - državnog parlamenta, za što ne postoje uslovi. Osim toga, za takav korak neophodno je da postoji i podrška međunarodne zajednice, što također, iako su se određeni segmenti na geopolitičkom polju promijenili - ne postoji međunarodna politička volja za otcjepljenje RS-a. 

"Da bi jedan entitet izašao iz Bosne i Hercegovine, mora da postoji prije svega saglasnost sva tri naroda koja bi bila potvrđena u državnom parlamentu kroz glasanje kvalifikovanom većinom, a za to ne postoje uslovi. Bosna i Hercegovina, ovakva kakva jeste, ima ograničavajuće mehanizme, pa jedan njen dio ne bi mogao da izađe iz Bosne i Hercegovine, a da to ne proizvede niz sukoba i konflikata", izjavio je Vlado Simović, politolog iz Banja Luke u intervjuu za RSE gdje se tematizira upravo pitanje mogućeg otcjepljenja RS-a.

U tom slučaju prijetnje Milorada Dodika o secesiji predstavljaju samo gromoglasni pucanj u prazno. Istina, i u tom slučaju metak može da zaluta. Osim međunarodne podrške, saglasnosti sva tri naroda u BiH, otcjepljenje RS-a ne bi bilo moguće bez novih sukoba koji zasigurno nikome ne idu u korist, naročito ne građanima RS-a. 


Posljednji čin etnonacionalne politike u BiH?

"Etnonacionalne politike u Bosni i Hercegovini doživljavaju već vidljivo, svoj posljednji čin. Nažalost cijenu svega platit će narodi koji godinama ne vide šumu od drveta i podržavaju takve politike. Takvu visoku cijenu zbog politike koju godinama vodi Miorad Dodik, uveliko plaća srpski narod u BiH", naveo je Vojin Mijatović, potpredsjednik SDP-a, u svojoj izjavi dodajući: 

"Dodik je svjestan da mu je surovi kraj nikad bliže i zato bez dileme uvlači u izolaciju i problem srpski narod u BiH i bez dileme pravi sve uslove za ukidanje Republike Srpske u finansijskom i političkom smislu. Dodik je u sukobu sa čitavom međunarodnom zajednicom, a zbog straha od gubitka vlasti pridružuju mu se i neki bošnjački lideri."

Izjavu Dodika o secesiji komentarisao je i predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić

"Iskoristit ću priliku da podsjetim sve one koji se eventualno povode za Dodikom kakvo je trenutno stanje kad su u pitanju prihodi i trezor u BiH. Naime, FBiH se vraća 700 miliona KM manje nego što građani ovog entiteta uplate u državnu kasu. Taj novac se prelijeva u Republiku Srpsku, koja dobije oko 600 miliona KM više nego što uplati, i Brčko Distrikt koji dobije 100 miliona KM više. Dakle, građani Federacije odavno pokazuju solidarnost sa drugim dijelovima zemlje kojim je ta solidarnost nužna. Stoga, iskreno se nadam da će izjave Dodika ostati na nivou sada već uobičajenih izjava kojima pokušava da počini pritisak prema predstavnicima međunarodne zajednice", naveo je Nikšić.

Elmedin Konaković, predsjednik NiP-a, naveo je kako do secesije nikada neće doći te da bi od toga najveću štetu imali građani RS-a. 

"Ove zabrinjavajuće izjave koje govore o secesiji, koja naravno nikada niti će doći u obzir, napuštanje institucija BiH ili bilo kakve blokada, najveću štetu imaće građani RS", rekao je Konaković.


Iz Ambasade SAD-a su naveli kako ne mogu spriječiti Dodika "da nastavi sramotiti sebe i RS", ali da će nastaviti da podržavaju građane BiH.

"Također ćemo nastaviti da podržavamo i sarađujemo sa građanima Bosne i Hercegovine, uključujući i one koji žive u Republici Srpskoj, dok rade na izgradnji mirne, demokratske i prosperitetne budućnosti za sebe unutar euroatlantske zajednice naroda", naveli su iz Ambasade SAD-a. 


"Treba da prestanemo sa pričom o secesiji"

"Kada govori o geopolitičkim okolnostima i momentu koji bi bio pogodan za secesiju, Dodik mašta o nekoj novoj globalnoj, autoritarnoj alijansi, o slaboj Evropskoj uniji koja se raspada, o suštinskom padu američkog uticaja i disoluciji globalnih institucija. Geopolitičke okolnosti se jesu promijenile. Kina i Rusija su danas jače nego što su bile devedesetih godina, ali ne mogu da zamislim da se geopolitička situacija može do te mjere promijeniti da bi bila moguća secesija Republike Srpske. Ne vjerujem da taj momenat može doći. To što Dodik govori je više neka vrsta političke fikcije i propagandnog govora kojim se sakupljaju politički poeni", naveo je Vedran Džihić, predavač na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beču, u intervjuu za RSE koji govori o mogućem otcjepljenju, dodajući:

"Treba da prestanemo sa pričom o secesiji. Trebamo da je raskrinkamo kao govor moći i da se okrenemo suštinskim problemima, prije svega, funkcionisanju države, vladavini prava i odlasku mladih ljudi."



Piše: Aldina Rovčanin 



0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.