26.4.2023. 20:26
3
Duraković: Srbi u RS ne žive za „nezavisnost Republike Srpske“, nego za bolja vremena u kojima neće strahovati o odlasku svoje djece na Zapad
FOTO: Facebook / Ćamil Duraković
Potpredsjednik Republike Srpske (RS) Ćamil Duraković za portal Source, govorio je o aktuelnim političkim dešavanjima u ovom bh. entitetu.

Govorio je o finansijskoj krizi u kojoj se trenutno nalazi bh. entitet RS, kako generalno žive Bošnjaci u RS-u, u kakvom se položaju nalaze te da li smatra da je zaista moguće da dođe do novih ratnih sukoba na ovdašnjim prostorima. 


SOURCE.ba: Kakvo je trenutno stanje u RS-u, spomenuli ste finansijsku krizu u kojoj se nalazi RS, možete li nam to obrazložiti?

Duraković:
Opštepoznato je da više od milijardu KM duga Republike Srpske ove godine dolazi na naplatu te se shodno tome spremaju i nova zaduženja, no ne mogu reći da se situacija bitno promijenila u odnosu na prethodni period. Naime, ekonomska, socijalna ali i politička situacija kako u entitetu Republika Srpska, tako i u državi Bosni i Hercegovini, nije baš najpovoljnija, a nažalost, sudeći po do sada viđenom, nisam baš optimističan da će se to promijeniti. Sve veći broj građana se zbog svega navedenog odlučuje na odlazak, što svakako predstavlja poražavajuću činjenicu za državu i njen razvoj.


SOURCE.ba: Kako komentirate izjavu Dodika da "ideja o samostalnoj RS ne može izlapiti jer za nju živi najmanje milion Srba u RS-u"? 

Duraković: Ja zaista nemam namjeru voditi politički rat sa predsjednikom entiteta Republika Srpska putem medija, niti sam to do sada činio, no kao državljanin Bosne i Hercegovine, patriota a na koncu i potpredsjednik entiteta Republika Srpska imam moralnu, ali i profesionalnu obavezu da reagujem na pokušaje kršenja i ugrožavanja ustavnog poretka Bosne i Hercegovine. No, ako već trebam komentarisati izjavu, želim naglasiti da u entitetu Republika Srpska ne živi milion Srba jer ih je otjerala loša ekonomska, politička i socijalna situacija, a i oni koji žive sigurno ne žive za „nezavisnost Republike Srpske“ kako je to predsjednik Dodik naveo, nego žive za bolja vremena u kojima neće strahovati o odlasku svoje djece na Zapad, jer će im svojim trudom i radom moći obezbjediti bolju budućnost u državi u kojoj žive.


SOURCE.ba: Kako generalno žive Bošnjaci u RS?

Duraković: Kao manjina smo, kao što je to već poznato, diskriminisani u pogledu zapošljavanja u institucijama i tijelima entiteta Republika Srpska, što je dikretno kršenje Ustava Republike Srpske. Institucionalno smo osakaćeni te u pogledu političkog odlučivanja smo na marginama i ne možemo mnogo toga promijeniti svojim glasovima. Čini se da zbog političke situacije koja se mnogo  ne razlikuje u odnosu na prethodne distabilizirajuće kako izjave tako i odluke političkih predstavnika u entitetu Republika Srpska, propuštamo priliku da gradimo ovo društvo. Još uvijek postoje povratnička naselja do kojih se dolazi oronulim, makadamskim putem, u kojima su ljudi primorani voziti svoju djecu po nekoliko desetina kilometara u školu i nazad, jer autobusi tuda ne saobraćaju – dakle, nikakve političke predstave neće promijeniti situaciju u ovom selu, ali investicije i infrastrukturni projekti svakako hoće.


SOURCE.ba: Šta mislite o zajedničkoj izjavi stranaka u RS.u, kojom se, između ostalog, tretira državna imovina? 

Duraković:
Smatram da se time trebaju baviti nadležna tužilaštva i agencije obzirom da je to direktno narušavanje ustavnog poretka države Bosne i Hercegovine.


SOURCE.ba: Kako gledate na to da MUP RS-a formira posebnu organizacionu jedinicu unutar MUP-a koja će vršiti nadgledanje granice između entiteta? Šta nam Dodik ovim želi poručiti? 

Duraković: Ja zaista nemam informaciju da MUP RS formira posebnu organizacionu jedinicu koja će nadgledati „entitetske granice“. Uostalom, zakoni su vrlo jasni, sve ostalo je senzacionalizam. Nadležnosti MUP-a RS počinju i završavaju sa Zakonom o policiji i unutrašnjim poslovima koji je vrlo jasan, i osim ako pripadnici MUP-a ne vrše kontrolu prevoza opasnih materija, zaista ne vidim šta bi mogli nadgledati na „entitetskim granicama“.


SOURCE.ba: Da li međunarodna zajednica čini dovoljno da spriječi Dodika u svojoj opasnoj retorici? 


Duraković:
Ranije sam komentarisao da sam zaista iznenađen činjenicom da međunarodna zajednica još uvijek nije reagovala, jer većina rečenog u preteklih nekoliko dana od strane predsjednika Dodika i ostalih aktera ove priče, predstavlja direktno narušavanje ustavnog poretka Bosne i Hercegovine te se iskreno nadam da ukoliko bude reakcija one neće ostati samo na „osudi“ nego i na direktnim sankcijama.


SOURCE.ba: Sve češće čujemo brojne priče o ratu, da li smatrate da je zaista moguće da dođe do novih ratnih sukoba na ovdašnjim prostorima?


Duraković:
Prilično je nezahvalno, u državi koja je prije 28 godina izašla iz ratnog sukoba u kojem je ubijeno preko 100.000 ljudi, i koja se još uvijek nije oporavila od posljedica istog, bilo šta prognozirati. I zaista ne bih rekao „sve češće čujemo brojne priče o ratu“ – te priče su oduvijek tu, oduvijek oni koji ustvari jedino raspirivanjem nacionalnih tenzija mogu steći i osigurati vlast, zveckaju oružjem i šalju tuđe sinove i kćeri na prve linije. Veliku odgovornost u širenju tih nacionalnih tenzija snose i mediji, koji su i devedesetih godina prošlog stoljeća izvještavali na jedan potpuno neprofesionalan način, kršeći sve etičke standarde novinarstva. Želim da vjerujem da imamo dovoljno političke pameti i svijesti u državi da se odupremo, verbalnim napadima onih koji svako malo parčaju ovu državu, te da će tužilaštva konačno početi raditi svoj posao, ne dozvoljavajući da bilo ko, na bilo koji način, dovodi u pitanje suverentitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine - jer sve ostalo vodi u novi sukob. 



Razgovarala: Aldina Rovčanin 

 
3
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.