16.10.2015. 12:42
4
"Svako ročište je čupanje moje utrobe, dijete svaku noć plače i pita gdje je mama"
"Svaka kazna treba da bude opomena, ali kaznena politika u ovoj državi je apsurdna."
Pet godina i šest mjeseci kazne dobio je Semir Rastoder. On je 1.aprila prošle godine Golfom 6 usmrtio Havu Šljivić-Dovadžija. Izrečena mu je i mjera zabrane upravljanja svim vrstama motornih vozila u trajanju od tri godine. 

Izricanju presude prisutvovala je rodbina stradale, novinari i njan suprug Amar Dovadžija, koji je bio veoma potresen tokom postupka i nije mogao zadržati suze.

„Uglavnom se govorilo o brzini i dokazivala se brzina, ali niko ne gleda to što je oduzet jedan mladi život. Nijedna presuda ne može umanjiti bol. Svaka kazna treba da bude opomena, ali kaznena politika u ovoj državi je apsurdna. Za ovaj čin kazna je od godine do dvadeset, ali ništa meni ne može vratiti suprugu. Sigurno ćemo uložiti žalbu na ovu presudu“, kaže suprug Amar Dovadžija.

Semir Rastoder je  1.aprila 2014.godine u 21:45 sati upravljao Golfom 6, koji je vlasništvo njegovog brata, iz prvca Ildiže u pravcu Otoke brzinom od 103 kilometra na sat i tom prilikom je udario 27-godišnju Havu koja je prelazila cestu na obiljženom pješačkom prijelazu. 

Sudija Jasenko Ružić je kazao kako Rastoder nije obraćao pažnju na pješake. Nije vozio po saobraćajnim propisima , što je rezultiralo smrtnim ishodom. Za ovakvo krivično djelo zaprijećena je kazna zatvora od najmanje jedne godine. Tužilaštvo je utvrdilo da je optućeni kriv za ovo krivično djelo. Rastoder je dobio pet i po godina zbog načina na koji je izvršeno djelo, zbog težine djela i stepena odgovornosti. 

Ružić je istakao kako je otežavajuća okolnost što je Rastoder osoba koja je sklona kršenju propisa, te da iza sebe ima skoro 50 novčanih kazni. On je osoba koja svjesno krši saobraćajne propise i vozio je dvostruklo većom brzinom od dozvoljene.

Poslušajte cijeli razgovor sa Amarom Dovadžijom, suprugom stradale Have Šljivić-Dovadžija. 

(Alen Avdić)
 
4
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.