27.10.2015. 15:26
0
"Prvi put se organizira ovakav susret i ovo je način da se riješimo sadake"
U Srebrenici se organizuje Investiciono-razvojna konferencija koja ima regionalni značaj.
Dolazak na Investiciono-razvojnu konferenciju u Srebrenici potvrdili su premijer Srbije Aleksandar Vučić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić,  članovi Predsjedništva BiH Dragan Čović, Bakir Izetbegović i Mladen Ivanić,  zatim predsjednik entiteta RS Milorad Dodik, kao i premijerka entiteta RS Željka Cvijanović, potvrdio je načelnik Duraković.

"To je prilika da Srebrenicu izvučemo iz onog segmenta donacija i davanja sadake, vitri i tako dalje. Prilika da je prezentiramo na način kakva je bila prije rata, da je bila jedna od najrazvijenijih općina, da imamo potencijal koji možemo ponuditi i da pokažemo da ovo nije sredina kojoj samo treba davati donacije. Zato smo one koji su bili 11. jula u Srebrenici pozvali da dođu i ovaj put", kaže načelnik Srebrenice Ćamil Duraković.

Vjeruje se da zbog izbora i ranije preuzetih obaveza, na Investiciono-razvojnoj konferenciji u Srebrenici neće prisustvovati predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović. 

Očekuje se dolazak predsjednika Crne Gore Filipa Vujanovića, predsjednika Slovenije Boruta Pahora i predsjednika Makedonije Gorgea Ivanova. 

"Prezentirat ćemo neke pozitivne primjere, ali i one koji nisu završeni i koji stoje, pa da neko ko je sposoban ulagati osposobi te objekte. Kada je npr. u pitanju banja "Guber", tu je problem samo političke prirode. Dakle, politički i investicioni projekti koji su preduslov za ekonomsko razvijenje ovog grada", govori Duraković.

U Srebrenici se organizuje Investiciono-razvojna konferencija koja ima regionalni značaj, a cilj je da devastirani objekti budu stavljeni u funkciju, da investicije koje su zaustavljene budu deblokirane, poput projekta banje "Guber", te otvaranja i izgradnje novih pogona u Potočarima. Konferencija će po prvi put biti održana u Srebrenici 11. i 12. novembra. 

"Posebno razumijevanje očekujemo od Srbije, jer sa Srbijom graničimo i postoji ovaj problem oko potopljenog zemljišta, ali tu je i naša država odgovorna. Očekujemo da se riješi  problem sa banjom "Guber". Uglavnom se oslanjamo na lokalne investitore. Pozvali smo i neke naše privrednike i očekujemo pomak, uz pomoć države naravno", govori na kraju Duraković. 

Kompletne informacije o dolasku visokih zvanica na Investiciono-razvojnu konferenciju biće poznate 5. novembra kaže Duraković.

(Alen Avdić)

0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.