2.11.2015. 16:57
8
Šta za BiH znači pobjeda AK Partije? Volio bih da je pobijedila druga politička opcija
U Turskoj su održani prijevremeni parlamentarni izbori, gdje je najviše glasova dobila vladajuća Stranka pravde i razvoja (AK Parti).
Predsjednik Stranke pravde i razvoja (AK Parti) i turski premijer Ahmet Davutoglu, se zahvalio svim građanima koji su izašli na izbore i pozdravio i one koji su pružili podršku iz Amsterdama, Tokija, Londona, Berlina, Skoplja, Sarajeva i svih dijelova svijeta. 

"Vi ste uočili igre koje su se pokušale provesti u našoj zemlji i to ste spriječili. Kazali ste 'mi smo tu, bićemo tu, do sudnjega dana'. Vi ste na izborima pokopali ne samo partije stare Turske, nego mentalitet, haos, nasilje, terorizam i nestabilnost stare Turske", kazao je Davutoglu.

AK Partija je izborila uvjerljivu pobjedu osvojivši 49,48 posto glasova, odnosno 317 zastupničkih mjesta u parlamentu koji broji ukupno 550 mjesta. AK Partija ima mogućnost za formiranje samostalne vlade. Pobjedu Ak Partije proslavilo je hiljade ljudi na ulicama Turske. Veliku podršku ova partija  ima  i van svoje zemlje.  Pobjeda se  slavila u regiji, ali i našoj zemlji. 

"Pobjeda AK Partije je pobjeda demokratske, multikulturalne, prosperitetne i mnogo bolje Turske, nego što je do sada bila. Mislim da BiH , kao i zemlje regiona, ima korist od pobjede AK Partije. BiH konkretno može imati korist kada je u pitanju izvoz robe. Iako je sporazum o slobodnoj trgovini bio potpisan davno, nije bilo nekih velikih trgovačkih razmjena roba. Svjedoci smo da u posljednjih godinu dana ide bh. meso u Tursku, i očekujem da će ići još mnogo proizvoda. Očekujem također i da će Turska ulaganja u BiH biti znatno veća, jer ova partija ima realizovanu referencu za ovo povjerenje, jer su uradili velike projekete u Turskoj" kaže za Source.ba  Rizvan Halilović, predsjednik Udruženja bosansko-turskog prijateljstva „Bosfor“.

Na parlamentarnim izborima, održanim 7. juna, AK partija osvojila je 40,87 posto glasova i 258 zastupničkih mjesta u parlamentu. 

"Nakon neuspjeha partije na prošlim izborima i nemogućnosti da se formira Vlada, bilo je za očekivati da će se u Turskoj proizvoditi stanje koje će omogućiti da na novim izborima AK Partija trijumfuje. Taj geopolitički kontekst involviranosti Turske u sukobe sa ISIL-om,  i taj konteks sigurnosti je morao dovesti do situacije u kojoj će pitanje sigurnosti i stabilnosti odrediti pobjednika izbora. U ovakvoj konstalaciji, pitanja sigurnosti i stabilnosti su uvijek ona pitanja političke agende koja idu na ruku vladajućoj strukturi.  Nema nikave sumnje da je Erdogan pobjedio i da je to sada jedan veliki kapital, koji će njemu omogućiti da realizira strateške ciljeve svoje vlade. Mislim da će i Erdogan i Davutoglu ići ka osnaživanju svoje pozicije unutar regionalnog i globalnog konteksta", govori Nerzuk Ćurak, profesor s Fakulteta političkih nauka u Sarajevu.

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan je kazao da je pobjeda AK Partije odgovor terorističkoj organizaciji PKK da narod želi mir i stabilnost.

„Najvažnija poruka izbornog rezultata je poslana separatističkoj i terorističkoj organizaciji i njenim poslušnicima. Narod je jasno kazao da pritisci, prijetnje i krvoproliće ne idu zajedno sa demokracijom, narodnom voljom, zakonima i razvojem“, kazao je Erdogan. 

Halilović smatra da će Erdogan sada moći mnogo bolje da kontroliše situaciju u zemlji i da rješava probleme koji se javljaju, kada su u pitanju potezi terorističkih grupa.

"Republika Turska kao članica NATO pakta i kao jedan od ključnih igrača ima veliku ulogu u rješavanju bliskoistočnih i srednjeistočnih problema. U Turskoj postoje ubačena žarišta, kao što je PKK i neke druge terorističke organizacije, ali tih problema nije pošteđena nijedna velika sila. Turska će sada, u ovoj poziciji, biti u daleko boljoj prednosti da se nosi sa problemom terorizma i bilo kakvih drugih nestabilnosti, koja se može očekivati od strane onih koji ne žele stabilnu Tursku", kaže Rizvan. 

Jedni smatraju da je pobjeda AK Partije od velikog značaja i za BiH. Odnosi između BiH i Turske se navode kao prijateljski. Često se spominje preko 700 projekata ili 300 miliona KM turske pomoći. Ćurak kaže da bi ipak volio malo drugačiju situaciju kada su u pitanju ovi izbori u Turskoj. 

"Erdogan je na vlasti godinama, ja bih volio da je sada pobjedila neka druga relevatna politička opcija. Volio bih vidjeti kakav bi bio politički damar u takvoj situaciji. Ovako, mi ostajemo zarobljeni u jednu vrstu intimizacije politike, kroz jako dobre odnose Erdogana i Bakira Izetbegovića. Sve ostaje na jednoj vrsti simboličke politike kada su pitanju odnosi BiH i Turske. Volio bih da u samoj BiH primjetimo prisustvo i drugih valera turske kulture a ne samo one koju predstavlja dominirajuća AK Partija", poručuje politički analitičar Nerzuk Ćurak.

Najjača opoziciona Republikanska narodna partija (CHP) osvojila je 25,31 posto glasova, odnosno 134 zastupničke pozicije u parlamentu. Prokurdska ljevičarska Narodna demokratska partija (HDP) osvojila je 10,75 posto glasova i dobit će 59 mjesta u parlamentu. I opoziciona Partija nacionalnog pokreta (MHP) je prešla izborni prag i osvojila 11,9 posto glasova, koji joj garantiraju 40 zastupničkih mjesta u parlamentu. Preostalih 12 političkih partija nije prešlo izborni prag od 10 posto.  

Vrijednost turske lire naglo je porasla u odnosu na američki dolar nakon pobjede Stranke pravde i razvoja.

(Alen Avdić)



8
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.