21.1.2016. 16:05
0
"Ne mogu ni zaspati, ni ustati da ne pomislim na njega, meni je hrana da ga tražim"
Nakon rata do danas na području BiH pronađeno je i ekshumirano više od 25.000 posmrtnih ostataka, a do sada je identificirano i predato porodicama više od 22.500 nestalih osoba.

2015. godinu obilježio je rad na masovnoj grobnici u rudniku Jakarina Kosa, iz koje su ekshumirana 622 skeletna ostatka i dva kompletna tijela. Riječ je o civilima bošnjačke i hrvatske nacionalnosti ubijenim na području Prijedora.

Krajem ove godine pronađena je primarna masovna grobnica na smetljištu u mjestu Kozluk, na području Zvornika, iz koje je do sada ekshumirano 55 posmrtnih ostataka.

Iako se mnogo radi na pronalasku nestalih, i danas je veliki broj porodica koje ni nakon toliko godina nisu pronašle mir i kosti svojih najmilijih.

Zekija Avdibegović iz Ilijaša kaže da se za 53 osobe sa ove općine nije dobila nikakvu informaciju, ni trag. 

"Moj muž i sin su bili zarobljeni mjesec dana u sali škole u Ilijašu. Odatle su odvedeni i mi ni danas ne znamo gdje su i šta im se desilo. Mi znamo da su ubijeni, ali ne znamo kako i gdje su im kosti", kaže Zekija.

Idriz je proveo mjesec dana u zarobljeništvu, i spletom sretnih okolnosti ostao je živ , ali kosti svog oca još nije pronašao i svaki dan sve manje nade ima. 

"Kada smo bili zarobljeni, odvedeno je dvadesetak ljudi, među kojima je i moj otac, i nikada nismo saznali kako su završili", priča Idriz i navodi da su se on i njegov brat spasili razmjenom.

Proces pronalaska nestalih osoba ovisi od raspoloživih, tačnih i pouzdanih informacija o potencijalnim lokacijama, koje počinitelji zločina vješto kriju. 

Prikupljanju informacija doprinosi i saradnja s institucijama koje se bave istraživanjem i rasvjetljavanjem ratnih zločina, ali do nekih tijela je skoro nemoguće doći poručuju.

Od ukupnog broja identificiranih osoba koje su pronađene kao žrtve u masovnim grobnicama i onih koje se vode kao nestale osobe, njih oko 80 posto su Bošnjaci. 

Žrtve su svih starosnih dobi, djeca, žene kojih ima oko 11 posto,  te starci i odrasli muškarci, od kojih su žrtve masovno bili civili.

Na prostoru koji danas pokriva entitet Republika Srpska počinjeni su najmasovniji zločini, gdje su i ukopana tijela žrtava zločina, od kojih se značajan broj nalazi u sekundarnim grobnicama, dakle u grobnicama koje su formirane nakon premještanja tijela s prvobitnih lokacija, iz primarnih grobnica.
Poslušajte priču ljudi iz Ilijaša koji još uvijek tragaju za članovima svojih porodica. 

Novinar: Alen Avdić
Snimatelj: Alen Alilović
Montaža: Igor Lončarević, Alen Alilović

 
0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.