24.3.2016. 19:01
0
Nataša Kandić o presudi Karadžiću: Nema kazne koja je adekvatna težini djela koje je počinjeno
Radovan Karadžić je osuđen na 40 godina zatvora. Proglašen je krivim za genocid na području Srebrenice.

"Ovo je najvažnija presuda, koja ima najveće posljedice prema budućnosti, zato što su činjenice utvrđene, i ne samo u odnosu na Srebrenicu nego i druge zločine. Iako Karadžic nije osuđen za zločine u drugim općinama, važno je da je presuda donesena, i da ima novih činjenica i da upravo zbog toga nema prostora za neke manipulacije", kaže Nataša Kandić,  bivša bivša direktorica Fonda za humanitarno pravo. 

Majke Srebrenice ovom presudom nisu zadovoljne i smatraju da je trebala biti doživotna. Bivša direktorica Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić iz Srbije poručuje da razumije reakciju majki.

"Mislim da je to normalan emocionalna reakcija članova porodica žrtava. Nema te kazne koja može da bude adekvatna težini djela koje je počinjeno i ta reakcija je normalna. Ipak,  ja vjerujem da će se svi brzo okrenuti dobiti što je presuda donesena i spriječava svaki pokušaj revizija historije", navodi Kandić.

Nekadašnji predsjednik Republike Srpske i ratni zločinac, nije proglašen krivim za genocid počinjen u općinama Bratunac, Foča, Ključ, Prijedor, Sanski Most, Vlasenica i Zvornik. 

"Optužnicu treba objektivno posmatrati. Nema nijednog predmeta koji se odnosi na  Prijedor, Foču, Zvornik, Vlasenicu, a da je utvrđen genocid. Nema predmeta u kojima je utvrđena genocid u tim općinama i bilo je realno očekivati da će presuda biti bazirana na činjenicama koje se odnose na genocid u Srebrenici"
, kaže Kandić.

Karadžića prva od ukupno 11 tačaka optužnice tereti za genocid počinjen u općinama Bratunac, Foča, Ključ, Prijedor, Sanski Most, Vlasenica i Zvornik, a preostalih 10 tačaka za genocid u Srebrenici, progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, teror nad civilima u Sarajevu dugotrajnim granatiranjem i snajperiranjem, te uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Optužnica protiv Karadžića podignuta je 25. jula 1995., a u pritvor Haškog suda stigao je 30. jula 2008., nakon što je proveo više od 13 godina izbjegavajući hapšenje, dok je suđenje, koje će trajati pet godina, počelo 26. oktobra 2009. 

(Alen Avdić)

 
0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.