7.4.2016. 10:40
0
Djela koja izgledaju nestvarno: Pored redovne plate, od hobija zaradim jednu penziju
Adis Mujanović, 27-godišnji mladić iz Nemile kod Zenice, već godinama podjednako dobro radi svoj redovni posao, ali i hobi koji mu svakodnevnicu čini ljepšom. Ovaj magistar zdravstvenih nauka, iako je zaposlen u Zavodu za javno zdravstvo ZDK, sklonost prema slikanju nikada nije zanemario, pa tako svaki slobodan momenat koristi za svoja djela.

"Moj život je slikarstvo, ali život čini i novac, pa sam se opredjelio za medicinsku školu, jer od umjetnosti se u našoj zemlji ne može živjeti. Još kao učenik osnovne škole sam se isticao u slikarstvu, a kad sam fakultet upisao počeo sam slikati i na platnu uljanim bojama", kaže Adis Mujanović.

Njegovi radovi su traženi u BiH, ali i u inozemstvu. Pored redovnog posla i porodičnih obaveza, trudi se da ispuni želje svih onih koji izraze volju za njegovom slikom.

"Moji motivi u slikarstvu su stare građevine, stari krajolici, pejzaži kao stil slikanja. To su pajzaži na platnu akrilnim bojama i uljanim, odnosno pejzaži na svim drugim materijalima, drvo, beton i slično, onim što odgovara tim materijalima", navodi Mujanović.

Posebnu pažnju ljudima privlači njegov rad na zidu, gdje stvara prava remek djela u baštama svih onih koji žele stvoriti svoje male oaze mira.



"Ideja da radim na zidu je došla spontano. Pred ženidbu sam htio nekako ukrasiti svoju sobu i onda sam slikao zid svoje sobe. Od tada radim na zidu. Prijateljima sam radio slike na zidu i tako se dalje sazanalo i širilo. Slikao sam do sada preko 50 metara zida, i na spoljašnjim zidovim i unutrašnjim", kaže slikar Mujanović.

U svojoj kući ima prostoriju koja mu služi kao atelje, tu je kaže sav pribor kojim radi. Imam majstora koji mu pravi platna po mjeri. Mjesečno uradi nekoliko slika, jer ne može uklopiti svoje vrijeme za više. Obično radi po narudžbi.

"Oni koji realno gledaju na svijet, ti vole slike koje opisuju prirodu onakvu kakve jeste, a oni koji žele pobjeći od stvarnosti, oni traže da im se urade neke slike koje će ih odvesti negdje drugo, u neke njihove fantazije", kaže Mujanović. 

Mujanović poručuje da se ne treba obazirati previše na okolnosti, jer rad i trud se na kraju uvijek isplate .

"Cijena mog rada zavisi od motiva, je li jednostavniji ili komplikovaniji, i koliko materijala ću utrošiti. Slikanje na zidu po kvadratu naplaćujem u prosjeku 35 do 60 maraka, jer u to računam trošak boja. Od svog hobija ne bih mogao živjeti, ali mogu na redovnu svoju platu dobiti jednu prosječnu penziju, tako da mogu reći da sam zadovoljan", navodi Mujanović.

Na kraju kaže da je ponosan na postignute rezultate i da mu imponuje što je prepoznatljiv po pozitivnim djelima, u vremenu kada smo okruženi raznim negativnostima. 

(Alen Avdić) 


0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.