11.5.2016. 17:25
0
Jeste li čuli za Japodske otoke? Ova bh. prirodna atrakcija nudi posebnu dozu relaksacije
Jeste li čuli za Japodske otoke? Ukoliko se zaputite prema Bihaću odvojite koji sat za posjetu idiličnoj destinaciji u ovom gradu. U Račiću je smještena prirodna oaza koja predstavlja pravu turističku atrakciju, kakvu ćete rijetko gdje vidjeti.

"Japodski otoci su turističko-arheološki komplesk i lokacija kojoj je cilj da svakoga ko prođe kroz Bihać privuče da svrati i uživa u prirodnim ljepotama.  To je sve prirodno obilježje, nije nešto što smo mi napravili. Mi se samo trudimo da to održavamo u skladu s prirodom. Ne radimo ništa što će uništiti prirodu. Tu je pet otoka koje su povezali drveni mostići, čuje se samo cvrkut ptica, imamo srnu i mnogo drugih životinja. Jedinstven prirodni ambijent", kaže Armin Amidžić, vlasnik "Japodskih otoka".

S obzirom da omladina gubi dosta vremena na negativne aktivnosti, ovom mjestu je cilj da mladima prije svega, pruži zdraviji način trošenja slobodnog vremena.

"Mjesto je od 20 hiljada kvadratnih metara. Otvaramo restoran i nudimo rafting na Uni. Na Japodskim otocima imamo i prvu kuću na drvetu. Može se kupati, pecati riba i slično. Dokazano je da su ovdje živjeli Japodi i da su imali sojenice. Našli smo komad sjekire, komad ćupa i tragove sojenica. Mi pokušavamo sada da vratimo te sojenice. Ovo nije samo turističko mjesto, nego i lokacija na kojoj se može mnogo naučiti"
, navodi Amidžić.



Kažu da je bilo potrebano mnogo rada kako bi ovaj prostor bio funkcionalan i pristupačan ljubiteljima prirode. 

"Kada smo došli u posjed ovog prirodnog područja, to je bila jedna velika šuma. Sve smo to prvo morali očistiti i srediti. Mi smo tim otocima dali jednu novu vizuru kada smo sve to uklonili. Sve što radimo je od kamena i drveta i ništa ne izmiče prirodi. Nije tu ništa izgrađeno što će narušiti ambijent. Gdje god se okrenete, vidite nešto što oduzima dah"
, kaže Armin.

Historijska ostavština i priroda je veoma pametno spojena u jedinstvenu turističku ponudu. Iako BiH ima dosta prirodnih rezervata, ova lokacija će biti itekako primamljiva kažu.

"Imamo veliku posjetu, dolaze najviše ljudi iz Hrvatske, ali i drugih država. Uglavnom smo do sada radili po rezervacijama. Međutim, od 01.07. otvaramo vrata za sve posjetioce. Svi će moći doći i uživati u prirodi, popiti kafu, pojesti ribu i slično. Zaista prava turistička atrakcija, za koju smo sigurni da će se svakome ko dođe svidjeti", navodi Amidžić.

Ova turistička ponuda govori da se uz malo rada i kreativnosti može zaista mnogo postići. Priroda u našoj zemlji je jedinstvena i treba je njegovati na najbolji način.

(Alen Avdić)

0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.