11.5.2016. 17:25
0
Jeste li čuli za Japodske otoke? Ova bh. prirodna atrakcija nudi posebnu dozu relaksacije
Jeste li čuli za Japodske otoke? Ukoliko se zaputite prema Bihaću odvojite koji sat za posjetu idiličnoj destinaciji u ovom gradu. U Račiću je smještena prirodna oaza koja predstavlja pravu turističku atrakciju, kakvu ćete rijetko gdje vidjeti.

"Japodski otoci su turističko-arheološki komplesk i lokacija kojoj je cilj da svakoga ko prođe kroz Bihać privuče da svrati i uživa u prirodnim ljepotama.  To je sve prirodno obilježje, nije nešto što smo mi napravili. Mi se samo trudimo da to održavamo u skladu s prirodom. Ne radimo ništa što će uništiti prirodu. Tu je pet otoka koje su povezali drveni mostići, čuje se samo cvrkut ptica, imamo srnu i mnogo drugih životinja. Jedinstven prirodni ambijent", kaže Armin Amidžić, vlasnik "Japodskih otoka".

S obzirom da omladina gubi dosta vremena na negativne aktivnosti, ovom mjestu je cilj da mladima prije svega, pruži zdraviji način trošenja slobodnog vremena.

"Mjesto je od 20 hiljada kvadratnih metara. Otvaramo restoran i nudimo rafting na Uni. Na Japodskim otocima imamo i prvu kuću na drvetu. Može se kupati, pecati riba i slično. Dokazano je da su ovdje živjeli Japodi i da su imali sojenice. Našli smo komad sjekire, komad ćupa i tragove sojenica. Mi pokušavamo sada da vratimo te sojenice. Ovo nije samo turističko mjesto, nego i lokacija na kojoj se može mnogo naučiti"
, navodi Amidžić.