20.9.2016. 17:56
0
„Autom smo morali preko trotoara voziti, a dijete u školu vodim preko željezničke pruge“
Kiša koja pada u Sarajevu, najviše problema donosi stanovnicima Buća Potoka. Male količine vode su potrebne kako bi podvožnjak poplavio, što znatno otežava život stanovnicima ovog sarajevskog naselja. Iako je nedavno urađena pumpna stanica, koja bi riješila sve nevedene probleme, oni su samo na pola riješeni. Najteže je pješacima.

„To je jako veliki problem. Idem na posao i prolazim ispod ovog podvožnjaka. Kada poplavi moram okolo ići, preko željezničke pruge, gdje je opasno“, kaže nam stanovnik Buća Potoka.

I stanovnica ovog neselja, Amela Behlulović, potvrđuje da je u toku padavina, jedini izbor za pješake put koji vodi preko pruge.

„Jučer je opet poplavio, pa smo autom morali preko trotoara voziti. A dijete u školu vodim preko pruge kada poplavi“, kaže Behlulović.

Kandidati sa izbornih plakata se smiješe, dok ljudi hodaju blatnjavim i opasnim putem kako bi izvršili svakodnevne obaveze.

Da je kružni tok olakšao saobraćajanu komunikaciju ne može se osporiti. Međutim, problem koji je bio najvažniji, a to je plavljenje podvožnjaka, još uvijek nije riješen. Iako je ugrađena pumpna stanica, koja služi da prikupljene oborinske vode prepumpa u cjevovod i eliminira probleme plavljenja navedene lokacije, posljednja kiša stvorila je ponovo probleme i vozačima i pješacima.

„Nije završen objekat da bi se pustio u funkciju. Pumpa ne radi zato što nije priključena na struju. Ono što ja znam, je da će izvođači radova dobiti priključak. Dakle, pumpa ne može biti u funkciji  jer nije priključena na struju“, navodi Efendić.

A zašto pumpa još nije priključena na struju, Efendić je objasnio na svom Facebook profilu:

"Od izvođača radova sam tražio informaciju šta se dešava, zašto pumpa nije u funkciji? Rekli su mi da su nakon završetka ugradnje pumpe i ostale opreme predali zahtjev Elektrodistribuciji Sarajevo za priključenje postrojenja na elektromrežu. Iz Eektrodistribucije su im tražili dodatnu dokumentaciju, tačnije određene ateste za ugrađenu opremu, koje su opet oni morali tražiti od proizvođača opreme. Ateste su naravno dobili, samo su na to potrošili vrijeme jer su svi proizvođači izvan države, i kažu da očekuju da im Elektrodistribucija u narednih nekoliko dana izvrši priključenje na elektromrežu"

Ugovor o radu su potpisali Direkcije za puteve KS i Eurosfalt d.o.o. Vrijednost radova iznosi  900.000,00 maraka. Općina Novi Grad se obavezala da će isplatiti 200.000,00 dok će 700.000,00 platiti Direkcija za puteve KS. Prema ovom ugovoru, cijena radova se neće mijenjati i ne podliježe bilo kakvim promjenama. Dakle, prema ovom ugovoru ne bi trebalo biti novih troškova.

Iako najveći problem stanovnika Buća Potoka nije još uvijek riješen, to nije razlog da se ova investicija ne spominje u izbornoj kampanji. 

Novinar: Alen Avdić

Kamera i montaža: Ramiz Uzunović

0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.