22.9.2016. 16:15
1
Postavili smo kameru gdje je građani ne vide: Ovako stanovnici koriste podzemne kontejnere
Nedavno je Sarajevo dobilo prve podzemne kontejnere. Glavni grad naše zemlje sada ima moderniji način prikupljanju otpada, a prvi kontejneri postavljeni su na Trgu heroja u naselju Hrasno.

Iako je ovaj projekat obradovao mnoge građane, ni dva dana nije prošlo od  otvaranja a već su se javili prvi problemi.  

Našoj redakciji se javio jedan od stanara ulice gdje su postavljeni spomenuti kontejneri, sa fotografijom na kojoj se vidi razbacano smeće pored kontejnera, sa pritužbom da su kontejneri puni, da službe ne prazne redovno i da sav otpad voze istim kamionom, tako da je uzaludno odvajanje smeća.

Iz KJKP Rad su nam na ovo pitanje odgovorili slijedeće:

"Na jedan kamion se istresa materijal iz plavog, žutog i zelenog kontejnera zjedno, obzirom da je to reciklažni materijal. Na deponiji postoji postrojenje koja razvrstava spomenuti materijal. Na tom postrojenju se radi baliranje. Jedino crni služi za sav drugi otpad. To je klasični otpad koji se ne koristi za baliranje. Mimo dnevnog programa, posebno se dolazi po otpad iz crnog. Otpad se istresa pet do šest puta u sedmici"
, kaže Mirza Ramić, portparol KJKP Rad.

O problemu pretrpanosti i razbacanog otpada, iz KJKP Rad su nam tada kazali kako nije istina to što građani navode. Kazali su kako imamo neodgovrne pojedince, koji ne žele da izvrše ubacivanje otpada u sam kontejner, nego su ostavili pored. 

Istog dana zaputili smo se do Trga heroja. Međutim,  stanje se nije podudaralo sa fotografijom koja je stigla na našu adresu, sat ili dva ranije. Fotografisali smo sasvim uredan i čist prostor. Pitanje je, jesu li iz KJKP Rad odmah poslije našeg poziva poslali ekipu koja će kontejnere isprazniti.

Da bismo bili potpuno sigurni, ko u ovoj situaciji govori istinu, ponovo smo posjetili lokaciju gdje su postavljeni podzemni kontejneri. 

Kameru smo pozicionirali na području gdje nas građani neće primjetiti i potrošili jedan sat vremena (od 11 do 12h) kako bismo zabilježili sliku sadašnjeg stanja.

Kao što ste sigurno već i vidjeli, da snimak jasno pokazuje kako stanovništvo sasvim uredno odlaže svoj otpad. Oni koji su u žurbi na posao ostavljali su u stare kontejnere, koji se nalaze pored podzemnih, a oni koji su imali malo više vremena svoj otpad su razvrstavali po propisima. Dakle, za sat vremena nismo zabilježili nijedan slučaj odlaganja otpada pored kontejnara ili bilo koju vrstu nekulture stanovništva. 

S druge strane, KJKP Rad ponovo svoj posao ne obavlja kako treba, pa su stari kontejneri pretrpani, što mora biti razlog da dio otpada završi pored kontejnera. S obzirom da se otpad odvozi najčešće u jutarnjim satima, i gledajući situaciju sa svim drugim kontejnerima koji se nalaze u tom naselju, a koji su bili ispražnjeni, jedini zaključak je da je služba ove sasvim uredno ostavila u takvom stanju.


 
Novinar: Alen Avdić
Kamera: Ramiz Uzunović

1
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.